mandag

Kolestrol-Kari

Etter å ha lansert teorien forrige uke om at jeg har høgt kolestrol, har det stadig kommet henvendelser i forhold til min egen helse. Men for meg er det ganske enkel matematikk at to onkler, en pappa og en bestefar med hjerteinfarkt/kolestrol gir meg noe dårligere odds en kanskje mange andre. Nå er det overhode ikke sikkert at jeg kommer til å ende mine dager som hjertepasient, vi har også leddgikt og plattfothet i familien. Men etter to hjerteoperasjoner i nær familie på kort tid, så det var det to tanker som slo ned i skallen på meg samtidig her forrige dagen:

 1.) det er ikke hyokondersk å sjekke kolestrolet i ung alder 
 2.) jeg bør definitivt trimme mer 

Etter å ha kasta kantinematen på døra, og etter mange år tatt den tradisjonelle matpakka inn igjen i varmen, så kom jeg over en rykende fersk artikkel om hva som er sunt pr. dags dato. I følge Helsedirektoratets så er det sunt 1.) å spise grønnsaker 2.) å spise fisk. Nå er vel ikke de to påstandene det mest oppsiktvekkende på kostholdsfronten, men det jeg lurer på er for eksempel hvordan te og honning ligger an i dette landskapet? Kan en få høgt (eller lavt) kolestrol av det?

Hip Hop Krf-topp

KrF satser frisk med Knut Arild Hareide som fremste hærfører, og denne gangen har Norges rikshomofil, Jan Thomas, fått lov til å gjøre som han vil med KrF-politikeren. Jeg er litt usikker på hvor heldig utfallet blei, men det er nok en stund til at når de samme høydene som Inger Lise Hansens elleville 'undertøy-stunt' (som forøvrig ikke var undertøy, men en pen underkjole).

All ære til Jan Thomas som forsøker å sprite om dressbefengte politikere, men her blir han da vel spytta ut som Finn Schjøll Jr.?? Men det kan godt tenkes at det er brillene som lurer meg.

Ellers forundrer det meg ikke om det murres innad i partiet også denne gangen over egne som våger å eksponere seg. Denne gangen har politikeren riktignok kledd mer enn godt nok på seg, men det må da være et stort minus å ha lilla boblejakke? Fysjom.

Harry Potter på telttur

Rett over jul fikk jeg karra meg avgårde på kino for å se den nest side Harry Potter-filmen før den blir tatt av plakaten. Atter en gang lurer jeg på hvorfor Harry Potter ikke helbredes av alle trylle-lærerne for dårlig syn ,og registrer at Potters sixpac kommer stadig tydeligere fram.

Når det er sagt, så kan filmen kort oppsummeres slik: rømme, rømme, rømme - *trylle, trylle, trylle* - sitte i telt - *trylle, trylle, trylle* - sitte i telt - *trylle, trylle,trylle - slutt. Det er mye teltsitting som foregår i løpet av de 2, 5 timene en er tilstede i kinosalen, for å si det slik.

Men de tre skuespillerne gjør en hederlig innsats på skuespillerfronten, der de kravler seg gjennom flere farer, to forelskelser, en kjærlighetssorg og utallige trylleformularer. Dessuten er noen helt ville løpescener i filmen. Disse er i alle høgeste grad reelle da Daniel, Rupert og Emma konstant hadde blodalvorlige, interne løpekonkurranser mens kameraet går. Og de løper fort, jeg kjenner blodsmaken.

fredag

My artsy grandmother

Må bare få lagt ut annerledes-bursdagskortet til bestemor. Egentlig burde jeg lagd et med mange nusselige blomster og fine border, men jeg får ikke helt til det. Derfor blei det denne gangen en artsy tilbnærming av 75-åringens bursdag.


onsdag

Tyskertøs


I min korte karriere som etterkrigsnordmann, så har jeg aldri fundert over dette fenomenet med 'tyskertøser'. Det er et begrep som tilhører tyskertid, og har egentlig aldri hatt noe med meg å gjøre.

Det som er spennende med Helle Aarnes bokutgivelse er at hun får fram en stemme som aldri før har blitt hørt i det offentlige rom. Disse jentene, som hadde romantiske relasjoner med tyske soldater, har gått inn i historia som et stumt sukk, og det finnes veldig lite materiale på hvem disse jentene var fordi det ikke har blitt prioritert å vite noe om dem.

Det som slår meg i intervjuene er at hvor lite 'tøsete' jentene var. De var lite opptatt av politikk, men mye opptatt av kjærlighet. Men at en forelsker seg i en person som tilhører fienden tar seg ikke godt ut i det politiske landskapet og nører raskt opp under fanatisme. Og det er skremmende hvor uendelig kort det kan være fra en type fanatisme til en annen.

tirsdag

Siste juleslumpen


Dette julekoret blei laga som en del av ei julegave. Opphavskvinna har sans for symmestri og detaljer. Sjekk bloggen for flere kort her ved å trykke her.

Dette kortet kom i stand da jeg fikk ei utfordring av ei venninne. Det eneste jeg fikk til av alle de blomstene som lå med i utfordringa var de to blomstene i midten *eh*, men det får nå være sin sak. Motivet er glansbilde fra Nille og tagen har jeg laga sjøl.

Ha landet for oss sjøl

Etter to blogginnlegg om Maria Amelie og flere titalls kommentarer, så blir jeg litt flau over å være nordmann. Vi bor i verdens rikeste land, og veit forsvinnende lite om hva som foregår ute i verden. Så lenge vi kan reise på charterferie til Spania for å spise brunost, så er vi stråelende fornøyde. Oppmerksomheta sirker rundt vår egen akse, vår egen loslitte navle, som ei doven og sløv flue. Ingen må kunne finne på å forstyrre summinga vår for vi skal ha landet for oss sjøl.

Debatten på bloggen min har i stor grad handla om at Maria Amelie må bare satt på et fly til Moskva, og så er problemet løst og vi kan fortsette å leve våre trivielle hverdag . Ute av syne, ute av sinn - og ingen moralske betenkeligheter. Men hvordan har det seg da at et flertall av landene i EU ville gitt henne oppholdstillatelse for lengst? Kan det være at vi har rare regler her til lands? Dette betyr også at de som hyler høgest om at hun har brutt loven, ville dermed ha hylt annerledes (eller ikke hylt i hele tatt..) hvis lovene hadde vært i samsvar med Europa ellers. Det er litt morsomt å tenke på.

Jeg har lita tru på at Maria Amelie, som 12-åring, satt sammen med foreldra sine et sted i Kaukasus og konspirerte om Norge som et land for kriminell virksomhet. En slik tanke er jo bare rar. Jeg trur heller ikke folk gidder å leve flere tiår som papirløs flyktning, eller nedråtna i et kirkeasyl for den saks skyld, uten at det er en reell trussel bak det valget. Så bra er ikke Norge ass.


søndag

Dorullholder

I hele høst har jeg hatt det travelt med å brodere ferdig en dorullholder samt pinnsvinmotiv til ei veske. Jeg fikk det for meg at dette ville bli flotte gaver til ei venninne og hennes avkom til jul.

Kudorullholderen fikk jeg tak i på Margaretha, en internettbutikk som selger broderier. Problemet med nettbutikken er at den selger en del mønstre for tanter over 60, men dette motivet er etter min smak veldig lite tantete med sitt kudommelige utseende.

Mønsteret til pinnsvinet fant jeg i et engelsk broderingsmagasin kjøpt på Narvesen på Lillestrøm. De bladene har også litt tantete preg, men det hender det dukker opp noen spennende mønstre der, som for eksempel dette mønsteret.

Pinnsvinmønsteret fikk plass på ei veske. Små
frøkner må ha noe å fjonge seg med!



torsdag

Suverent

Da Maria Amelie kom med boka si 'Ulovlig norsk' i september så passa jeg på å blogge om den, henne og UNI i noe flåsete ordlag (les her), med det resultatet at en ansatt i UDI (som tidligere var ansatt i UNI, for sikkerhets skyld) la inn en kommentar følgende:

1.) UNE gjør alltid jobben sin
2.) UNE tar alltid korrekte avgjørelser
3.) UNE utøver god profesjonalitet

Det at en ansatt i hele tatt kommenterer et blogginnlegg vitner kanskje bittelitt om det motsatte? Uansett så blei nok vedkommende veldig fornøyd nå når Maria Amelie i går blei hanka inn av en 7-8 politimenn for å sendes ut av landet. Jeg ser for meg at akkurat det var helt nødvendig ettersom Maria Amelie med all sannsynlighet går rundt med ei atombombe på innerlomma med formål om å sprenge hele Lillehammer i lufta.

At norske myndigheter har gjort noen 'bommerter' når det gjelder hvem som skal bli og ikke bli i landet, er vel kanskje ingen stor hemmelighet. Kosovo-albanere blei sendt hjem til den sikre død på 90-tallet fordi det ikke var 'krig' i Kosovo. Journalisten Anna Politkovskaja har skrevet flere bøker om Putins regime (før hun på mystisk vis blei tatt av dage) om hvordan opposisjonen blir behandla i Russland med bl.a. skjulte likvideringer - da med spesiell vekt på Kaukasus og Tsjetsjenia.

Så med det sier jeg; Heia Krekar! Ut med Maria Amelie. Suverent.

mandag

Hæ?

Rett før jul fikk jeg det for meg at jeg hadde dårlig hørsel, og strøyk avgårde til nærmeste øre-nese-hals-klinkikk for å sjekke det ut. Hypotesen var som følger; Karianne hører dårlig når det er bakgrunnstøy.

Hva sa du?
Inne på klinkikken blei jeg kakka i hue med en stemmegaffel og alle 'hull' i hue blei nøysomt sjekka med suspekte verktøy (der et ikke fungerte slik det skulle fordi spesialisten glømte å trykk på on-knappen *oups*) før jeg fikk ta plass i teststolen med øreklokker fra tidlig 1900-tallet.

Testen var merkverdig skuffende. En skulle høre etter forskjellige pipelyder samt repetere banalt enkle ord som 'gutt', 'lue' osv. Hvor blei det av ord som 'høyesterettsjustitarius' og 'fylkestrafikksikkerhet'? Og hvor var bakgrunnstøyen? Min hypotese slo, som du sikkert forstår, ikke helt til. Og dette er hva spesialisten kom fram til:

Diagnose: Selektiv hørsel
Tiltak: Brøling

søndag

After Christmas, part 5





Bilde 1: Et brunt og hvitt julekort. Jeg har lagt transparent papir med skrift på brun kartong. Stemplet er lagt på to paneler. Tag har jeg laga sjøl.
Bilde 2: Motivet er Maria med barnet. Tag, hjerter og hjertesplittbinders er emboassa med vintage gull.
Bilde 3: Et av mine favorittjulekort. Motivet er ei "julejente" og er et fotostemepel. Hjertemotivet har jeg laga sjøl.
Bilde 4: Motivet er en engel som jeg har kanta med gullmaling. Krona er cardboard som jeg har malt og pynta.
Bilde 5: Nissen er fra en serviett som jeg har decoupaga. Sekken til nissen er utheva med et lim som gir utheving. Bordene er klistremerker.

torsdag

After-Christmas, part 4






Bilde 1: Motivet er de tre vise menn som er stempla på glossy ark. Brukt rulle og blå distress stempelpute. Synes det er veldig stilig med blå julekort!
Bilde 2: Motivet er klippa ut fra en serviett og decoupaget på kartong. Bakgrunnen er sjøllaga. 
Bilde 3: Motivet er et klistremerke som jeg har limt på to paneler. Tagen har jeg lagd sjøl ved hjelp av dabber.
Bilde 4: Motivet er en engel som er stempla på glossy ark og deretter rulla med distress stempelpute. Krona er cardboard som jeg har farga med dabber. 

A toddy life for me

Ei av julegavene mine i år inneholdt ei oppskrift på en epletoddy. Jeg har ikke all verdens kokkekunnskaper i toddylaging utover solbærtoddy på pose, så forrige dagen satte jeg i gang med å utvide egen horisont.

I oppskrifta sto det at det var viktig å skaffe til veie en god eplejuice. Jeg valgte å gå for Hardanger eplejuice fra Sunniva, som er en av mine favoritter. Det kan nok hende at den gjør toddyen litt vel syrlig, men jeg kan aldri tenke meg at det er forbudt ved loven å ha opp i søtningsmiddel. Ellers trenger du sitron, ingefær og nellikspiker.

Let me introduce Mr. Toddy!
Gjør sånn her: Ha 5 dl eplejuice i ei kasserolle. Skjær to tynne sitronskiver samt to ingefærskiver og ha i sammen med 8 - 10 nellikspiker (da valgte jeg selvfølgelig 9). La dette varmes til kokepunktet, og trekk kjelen av plata et lite sekund for å ta ut nellikspikrene (pirkarbeid). Så skal du gi juicen, sitronen og ingefæren et kort oppkok - og så er Operasjon Toddy utført.

onsdag

Going through hell

If you're going through hell, keep going.

Winston Churchill

After-Christmas, Part 3




Bilde 1: Stempla reinsdyr og klippa det. Nettingen er fra SkyBluePink. Synes det er spennende å kombinere rødt og brunt!
Bilde 2: Dette er jo egentlig et adventskort, men det er moro å tenke utradisjonelt i forhold til "julekortfarger". Knappen er fra et dødsbo i USA (!).
Bilde 3: Motivet er et klistremerke som jeg har limt på to paneler. Tagen har jeg laga sjøl.
Bilde 4: Et stempel som jeg har brukt to forskjellige stempelputer på. Tagene er et stempel fra KinFliks, de er klippa ut.

tirsdag

After-Christmas Cards, Part 2







Bilde 1: Gullstempel på hvit glossy-ark. Motivet er Maria med barnet. Bakgrunnen er sjøllagd med ulike typer maling.
Bilde 2:Nissestempel på hvit glossy som er limt oppå to paneler. Bakgrunnspapiret er fra Bikuben.
Bilde 3: Glossyark der motivet er misteltein. Rub on skrift, og nettingen er kjøpt fra SkyBluePink.
Bilde 4: En engel er motivet. Vingene er cardboard som er malt i gull. Bakgrunnen er spraya.

mandag

Moses på krigstien


Costner tilbake som
dansende cowboy -
NÅ!
Jeg har aldri hatt  videre sans for skrekkfilm. Mest fordi at jeg synes det er ubehagelig å være redd samt at det er tungvint å se film fra bak sofan. I helga endte jeg likevel opp med å se en Costner-grøsser (han fra filmen om ulvene, vet dere..) med den kreative tittelen 'The New Daughter'. En kan kanskje hevde at filmen utforsker far-datter relasjonen, men når det plutselig spretter fram skrekkmaur store som fjell, så mister kanskje filmen noe av sjarmen.

Da synes jeg kanskje det er langt mer ubehagelig at det detter ned døde fugler fra himmelen i Arkensas. Er Moses ute på krigstien igjen? Mission from God? Det blei ikke stort bedre av at tusenvis av fisk plutselig befant seg døde på land.

Nå blei jeg redd.

After-Christmas Cards, Part 1

De siste åra har den store hanen i scrappe-korga, Tim Holtz, lagt ut '12 Christmas Tags' på bloggen sin (for alle nysgjerrige så er det bare å trykke her for en titt) i hele desembermåned. I rein inspirasjon har jeg funnet ut at jeg vil gjøre det samme, men da med tittelen 'Many After-Christmas Cards'. Meninga er at det skal være en varsom hyllest til inspiratoren Tim Holtz, men også for å vise det brede publikum hva som er mulig å trylle fram med papir, saks, lim og litt pynt.


Ideen blei forøvrig straks videreutvikla da kollegaer bokstavlig talt hoppa på meg rett i forkant av juleferien og ville kjøpe opp rubbel og bit. Det betyr at det også etterhvert bli lagt ut kort for salg på bloggen, og skulle det være et ønske om bestilling av et kort til en spesiell anledning (alle kan nødvendigvis ikke fylle 50 år hele tida) - så er det bare å ta kontakt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...