torsdag

Tøff og mjuk

Dette bilde har jeg fått tilsendt av en elev og er så utrolig fint! En trenger egentlig ikke å si så mye fordi bildet sier nok i seg sjøl.

Det jødiske kvartalet


Jeg har fremdeles ikke funnet ut hvorfor det er 8-9 synagoger i det jødiske kvartalet i Praha, bortsett fra at det en gang må ha vært veldig mange jøder der. I dag er mesteparten av dem museumer og - fotoet er fra den jødiske gravplassen. Gravstøttene sto i alle retninger og det var en merkelig stillhet der. Kanskje ikke så rart, i synagogen som er tilknytta gravplassen går det konstant et lydbånd som sier navna på alle som døde under 2.verdenskrig. De samme navna var rissa inn på veggene. Alle veggene var fulle.

Pene damer

Pene damer er sjelden morsomme.



Lene Kongsvik Johansen

'Masse japanesere overælt!'

På min lille visitt til Praha så fant jeg fort ut at det er ikke så forferdelig mye jeg kan om europeisk historie. Iallefall ikke om den eldre historia. Ikke visste jeg at Praha har vært hovedstad omtrent like lenge som Roma (jeg visste egentlig ikke heller at Roma var Europas eldste hovedstad) og at det som i dag er Praha slott har husa sentraleuropas mektigste kongehus. Opp gjennom åra har kongehuset fordufta, men bygningene står igjen har hatt besøk både av kommunister og nazister.

Sankt Vitus-katedralen er ei massiv, gotisk kirke som ligger midt i slottsområdet. Prahas helgen, Wenceslaus, grunnla den i 925 - men det var først når Kong Karl (noen århundrer seinere) at det blei sus i serken; han ville bruke bygget til kongekroninger, familiegrav og oppbevaring av relikvier og fikk bygget ferdigstilt. Samme kongen bygde forøvrig Karlsbrua, så en byggeglad fyr dette her.

Slottet og katedralen må være Prahas mest besøkte turistattraksjon. Det krydde av folk overalt fra alle verdens hjørner. Kanskje ikke så rart, katedralen er svær som et fjell. Og sikkert ikke helt enkel å holde rein for støv (rimelig høgt under taket).

Legger ved en kort filmsnutt fra slottsområdet. På slutten kommenterer jeg at det er 'japansere overælt' - men det er ikke mulig å se eneste en i opptaket. Men de var der rett før jeg slo på kameraet, altså! Bare så det er sagt.

onsdag

Jag gör så at blommorna blommar

Det er litt synd at denne videoen ikke har med siste verset av sangen, men Lisa Nilsson er en av mine favoritt syngedamer - og denne gjør hun så  nydelig. Klippet er fra Skansen i fjor. Se flotte Stockholm i bakgrunnen. *ah*

Du ska inte tro det blir sommar
Ifall inte nån sätter fart
På sommarn och gör lite somrigt
Då kommer blommorna snart
Jeg gör så at blommorna blommar
Jeg gör hela kohagen grön
Och nu så har sommaren kommit
För jag har just tagit bort snön

Jag gör mycket vatten i bäcken
Så där så det hoppar och far
Jag gör fullt med svalor som flyger
Och myggor som svalorna tar
Jag gör löven nya på träden
Och små fogelbon här och där
Jeg gör himmelen vacker om kvällen
För jag den alldeles skär



Och smultron det gör jag åt barna
För det tycker jag dom kan få
Och andra små roliga saker
Som passar när barna är små 
Och jag gör så roliga ställen
Där barna kan springa omkring
Då blir barna fulla med sommar
Och bena blir fulla med spring

tirsdag

Skål i kaffen da, dere!!

På vei hjem fra studiet i dag passa jeg på å gå bort til statuen av Wenche Foss utafor Nationaltheatret. Det finnes vel knapt ei sjel i Norge som ikke har et forhold til den madammen. Sjøl anser jeg meg som ganske bevandra i norsk teater -og filmhistorie, men ettersom hun omtrent var 80 da jeg så dagens lys - så fikk jeg aldri muligheten til å se henne på scenen. Foreldra mine var ved en tilfeldighet på samme kinoforestilling som henne noen år tilbake, hvor hun like fjong som alltid spurte betjeninga om å få et glass rødvin (eller kanskje det var sjampagne?). Nå er det sikkert noen år sida alkoholservering opphørte på Oslos kinoer, men madammen var ikke tapt bak ei vogn og bestilte i steden for en kopp kaffe og løftet koppen mot 'publikum' og sa: - Skål i kaffen da, dere!!

Jeg trur Wenche Foss var noe så sjeldent som en jordnær diva med sterke meninger og med evnen til å glede seg over livet. Det har slått meg at mange divaer har dødd unge (Marilyn Monroe og til dels prinsesse Diana) og det er derfor de lever så friskt i minnet til folk. Wenche Foss blei gammel og vil i like stor grad bli huska. Men så var hun også en veldig vakker dame som gammel.

Skål i kaffen, Wenche!

Karianne i helvete


Hvis en skal reise til Praha så er det viktig å være klar over en ting; det serveres kål til omtrent alle tsjekkiske retter. Allerede andre dagen var jeg lei akkurat det (sitat fis), og derfor oppsøkte vi en resturant med skikkelig schwung; Helvete (eller 'Pekla' på tsjekkisk). De har tilhold i en gammel vinkjeller på andre sida av elva. God mat, men den gir halsbrann. Moahahahaha!

Hva en kan finne i en bunkers i Praha

Dette er hva som møter en flere meter under bakken i Praha. Høg skummelhetsfaktor. Tydelig kommunistvibb.

mandag

Mascara


 Fantastiske sminketips!! 

søndag

Thirsty


Thirsty.

fredag

En ny blog award!! Yay!!

Det er helt tydelig at jeg er en poplulær person å gi blog award til, og ingenting er koseligere enn det. Her kommer en i fra Bestemors hage og ShyB, som jeg gir videre til følgende personer:

6.) Kariannes verden
7.) Siris hverdag

1. Hvorfor startet du å blogge?

Har alltid hatt en medfødt skrivekløe som blei voldsomt materialisert da et rykte plutselig skjøt fart i bygda.

2. Hvilke blogger følger du?
Jeg følger en del stempel/papirblogger. Dessuten leser jeg Maria Amelie sin.

3. Favoritt makeup merke?
Dior

4. Favoritt klessmerke
Ingenting spesielle, men har sans for å kjøpe brukt (for eksempel finn.no og Fretex).

5. Ditt må ha makup-produkt?
Dior Sculpt. Perfekt foundation for min lyse hud.

6. Din favorittfarge?
Rød

7. Parfyme?
 Noa og Guilty

8. Favorittfilm?
Den siste filmen jeg så var 'Kongens tale'. Fantastisk film med veldig gode prestasjoner av alle skuespillere. Min favoritt gjennom mange år, Colin Firth, rodde i land en Oscar. Vel fortjent! Yay!

9. Hvilket land vil du besøke?
Det er heller bedre å spørre om hvilken by! NYC. Har vært der mange ganger og vil alltid tilbake.

10. Hva ligger på nattbordet ditt?
Bøker og ei flaske vann.

torsdag

Åssen kysse ei gassmaske

En kan selvfølgelig bruke dagene i Praha til å se på alle de flotte bygningene i sentrum, men det finnes områder av byen som ikke med det blotte øyet er av umiddelbar skjønnhet. En halv dag blei brukt til å utforske en bunkers fra den kalde krigen. Den ligger fire etasjer under bakken og er et sinnerikt system av ganger. Heldigvis var bare 13 % av den oppe for turister, ellers trur jeg en stor andel av oss hadde kommet på avveie.

Vi fikk en guide med en noe hakkete engelsk og med et visst hastverk til å vise oss vei og fortelle historia om hvordan Tsjekkia blei kommunistisk og hvordan de kom seg ut av regimet. Bunkersen blei aldri tatt i bruk, men det var en reell trussel (i hvert fall i det minste en påført frykt gjennom propaganda) om at ei atombombe kunne komme dalende når som helst.

Turen til bunkersen var kanskje med en litt stor spiker i ei noe tynn suppe, men totalt sett er det ikke så dumt å gjøre seg kjent med den nyere historia også. Dessuten fikk vi drikke øl og prøve gassmaske.

Kitten

Elizabeth 'Kitten' Taylor må ha vært Hollywoods vakreste dame. Jeg er ikke så sikker på om det betyr at hun var Hollywoods lykkeligste dame, men når seg jeg ser på bilder av henne så minner hun jo mer om ei gresk gudinne som ikke tilhører den normale verden. Det er i hele tatt et under at så mange menn i hele tatt våget å nærme seg henne, men med hele 8 ekteskap (der to var med Richard Burton så må de jo ha gjort det. Dama hadde fantastisk humor til tross for et turbulent liv med mange oppturer og like mange nedturer. Som en kommentar til sine mange ekteskap sa hun en gang følgende:
 'My mother said I didn't open my eyes for eight days after I was born, but when I did, the first thing I saw was an engagement ring. I was hooked.' 

Jeg har faktisk sett henne i bare en film, 'Katt på hett blikktak', hvor hun spilte mot Paul Newman (som hun forøvrig aldri var gift med) og denne filmadapsjonen blir regna som en klassiker av William Tennesses prisvinnende skuespill. Og det med god grunn, hun gnistrer i rolla.

R.I.P Kitten. 

Grace

There is the moon asking to stay
long enough for the clouds to fly me away
Well it's my time coming , I'm not afraid to die
My fading voice sings of love
but she cries to the clicking of time
Oh, time

Wait in the fire



And she weeps my arm
Walking to the bright lights in sorrow
Oh drink a bit of wine we both might go tomorrow
Oh my love

And the rain is falling and I believe
my time has come
It reminds me of the pain
I might leave behind



Wait in the fire

And I feel them drown my name
So easy to know and forge this kiss
I'm not afraid to go but it goes so slow

Jeff Buckley

Vampyrer og barokkstatuetter


Debatten har rast på facebook-sida mi om det kongelige vampyrhoffet har sitt tilhold i borgen (det som i dag er presidentpalasset) i Praha. Da jeg traska rundt på Karlsbrua så var det i allefall med en fornemmelse av 'noen' fulgte med ett eller annet sted. Men mulig det bare var barokkstatuettene.

U Prins

Denne resturanten anbefales på det sterkeste fordi utsikten er helt fantastisk. Det er en resturant som har sitt tilhold på toppen av et hotell, og vi fikk øye på den da vi sto i tårnet (på venstre bildet) og glodde utover byen. Vanskelig å se slike steder fra bakken.

De har vanlig à la carte meny (med for eksempel hamburgere) samt en tsjekkisk meny. Men ettersom jeg var lei kål og brun saus, så blei det wok på meg.

Vakre Praha

Beklager Roma og Paris...
Med tanke på at Tsjekkia hadde tilhold i kommunismens harde grep i mange år, så er det beverkelsesverdig hvor elegant byen er. En kan si mye rart om kommunismen, men spesielt prangende var den vel aldri - og likevel har Praha beholdt sin skjønnhet. Å gå rundt i Gamlebyen er som å gå fra det ene overveldende inntrykket til det andre.
Men med en kort trikketur ut fra sentrum, så titter ei småuhyggelig kommunistfortid fram med sine slitte brungrå hus og gusten ånde. Fordelen er at her er ølen betraktelig billigere.

onsdag

Blog award

Da har jeg fått en blog award av Siri (sjekk bloggen her) som jeg nå skal kaste meg over med stor iver. Utfordringa er å fortelle åtte ting om meg sjøl, og da har jeg som strategi å fortelle noe som kanskje ikke så mange veit (mamma er ikke inkludert i så henseende).


Here we go!


1.) Jeg var hemmelig forelska i MacGyver som 12-åring
2.) Den første jobben min var som Esso-medarbeider
3.) Jeg bytta fra datafag til samfunnskunnskap på videregående fordi jeg holdt på å stryke i faget 
4.) Favorittfargen er rød - med klar blå på en god andreplass
5.) Som 15-åring bodde jeg en måned i California
6.) Det første faget mitt på universitetet var engelsk grunnfag med 10 000 sider i pensum. Jeg leste alle sammen.
7.) Da jeg var barn så ville jeg enten bli forfatter, journalist eller arkeolog 
8.) Den første CD-en jeg fikk var Abba Gold. Etter tre uker intens lytting kunne jeg alle sangene på rams. 

Nynorske cherioes

Nå er det langt forbi midnatt og her sitter jeg med svette på ryggen og tynnslitt hår for å få ferdig de siste rettingene til den o'store morgendagen; tentamen i nynorsk. Frøken er som vanlig litt seint ute og har i noen timer nå vassa rundt i 'ikkje' og a-endinger med et klarere håp om å kunne legge meg med god samvittighet. Og ja, jeg er endelig i havn og kan slå meg på brystet med høvdingnever og atter en gang være kry over det finnes masse flink ungdom.


Da premierer jeg meg sjøl med en bolle sjokolade-cherioes. Klokka er 00.31. 

tirsdag

The newest member

The newest member of the Cullen family

Praha moment

These photos are from the Charles Bridge. The bridge is a wonderful display of Christian statues of various kind. A bit mystique and obscure! I like. 


'So close, no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
and nothing else matters..'
Metallica 

I wanna live forever!!

Nå må jeg få lov til å reklamere for bygda jeg vokste opp i! Rømsjinga dro 'himmat' seieren i korslaget på lørdag  i hard kamp med flere andre, gode kor. Noe så stort har vel ikke skjedd sia kronprinsparet besøkte bygda vår for noen år tilbake, trur jeg. Det som imponerte meg mest var alle bevegelsene som var øvd inn (se klippet). Og at de sang 'Fame'. Krevende saker de gav seg utpå. Litt mer skeptisk til dommerpanelet bestående av Ole Evenrud (har peiling), Lene Aleksandra Øien (?) + en ukjent (for me at least), men det spiller ingen rolle for nå er det bygdefest!!

Og her er linken til klipp fra konkurransen og studioopptredenen hos NRK i etterkant (spol mot slutten). Trykk HER for en titt!


I wanna live forever!!! And I'm the proud daughter of the white lady in front. Yay!! 

søndag

Karlsbroen

Det er vanskelig å unngå kanskje Prahas mest kjente turistattraksjon. Mest fordi at det alltid er en haug med mennesker på den, der alle er turister og ingen er tsjekkere (de velger helt sikkert andre bruer å gå på). Karlsbroen, eller Karlsbrua som jeg liker å kalle den, strekker seg over Moldau og blei påbegynt på midten av 1300-tallet av den tysk-romerske keiseren. På 1600-tallet kom barokkstatuene som har gitt brua sitt helt spesielle utseende.

Moldau

Det kan hende noen kom i fare for å tru at gårsdagen blei kun brukt til å spørre etter en solbrillebutikk, men det kan jeg herved avkrefte. Her har det blitt besøkt kjente steder, spist god (men litt rar) mat og drukket veldig billig øl. Gjennom byen renner elva Moldau (eller Vltava som den heter på tsjekkisk),  og den har resultert i et pent knippe bruer, flere dusin turistbåter og et symofonisk dikt. Her har jeg foreviga meg sjøl sammen med elva.

lørdag

Praha reisetips

Hei alle sammen!

Søt optikerbutikk. Dyre priser.

Da er første dagen i den godt besøkte byen Praha snart ved veis ende. Store deler av dagen har gått med å reke gatelangs, noe som er forholdsvis vanlig i storbyer. Uheldigvis greide jeg å glømme solbrillene mine hjemme denne gangen, noe som gav vandringa ei ekstra mening, og noen skritt ekstra enn hva som strengt tatt er nødvendig på en storbyferie. Men en dag uten solbriller er en dag uten mening, og nye måtte bare oppdrives til en rimelig pris.


HM fashion sunglasses.

Men blant de omtrent 100 suvernirbutikkene som eksisterer i byen, så var det ikke ei eneste solbrille å oppdrive. Til gjengjeld hadde butikkene utallige paraplyer og rare luer. Til slutt greide jeg å spore opp en sjelden optikerbutikk. Der hadde de særledes fine solbriller, men prisklassen lå noe høgere enn hva som er tillatt når ens egne briller ligger igjen hjemme. Omsider fant jeg fram til et kjøpesenter i denne byen, og der lukta jeg meg fram til en velkjent og rotete HM-butikk med et pent lite solbrilleutvalg til hyggelige priser for vimsete damer.

Lærdom: Ikke gløm solbrillene når du skal besøke Praha.

torsdag

Bolebolle

Det hender jeg på studiedagene tar meg tid til å spasere innom Bit for å kjøpe ei bolle. De må ha de beste bollene i byen, men det er noe veldig merkelig med dem; de er så enormt svære! Hva har de egentlig putta inn i bollene sine??

Til høgre ligger sukkertøyet mitt, og det er omtrent like stort som rosina i bolla. Prøvde bare å illustrere hvilke bakeverkdimensjoner det er snakk om her.

Guilty

Her er min nye 'must have'-parfyme fra Gucci:

'Guilty is designed for the glamorous, daring, brave, and very sexy girls...'
 Spot on.

onsdag

Eclipse me

Jeg har ei litt spiss
hjørnetann på høgre side.
Er i gang med siste boka.
Melodramaets krafsende klør slår stadig sterkere rot i meg nå som det går mot slutten av bokserien 'Twilight'. En kan si mye rart om disse bøkene, men det må jo være en grunn til at de har solgt over 100 millioner verden over. Intellektuelt sett er det ikke vanskelig å se at karakterene er pinlig flate og ikke har helt bakkekontakt med virkeligheta, at Edward og Bellas kjærlighet er sjablongaktig og 'too good to be true', at spenningstoppene er av noe urealistisk art - men LIKEVEL så må det leses videre. Veldig merkelig fenomenen.

Egentlig byr ikke denne boka på noe spesielt mer enn de to foregående; kampen mellom det gode og det onde, intens kjærlighet og slossing. Jacob og Edward tåler fremdeles ikke ferten av hverandre, mens Bella finner ut at hun elsker begge som et slags resultat av at Jacob har tvangskyssa henne. Blodtørstige Victoria skal hevne et vampyrdrap fra første boka og hamstrer opp en ikke ubetydelig vamparme i Seattle, mens politikonstabel Charlie sitter hjemme og gnur seg i hue over alle disse mystiske drapa. Alt bygger seg opp mot et inferno mot slutten der varulver og Cullen-vampyrer sloss mot en felles, farlig fiende. Bellas forsvarer seg med å forsøke å hive en stein på en vampyr, noe som i seg sjøl blir en blanding mellom søtt og tragisk. Heldigvis er hun den eneste som har en helt merkelig beskyttelse mot Voltouri-vampyrenes evner, noe som bare må få betydning seinere. Sånn sett er denne verden ganske forutsigbar.

Finn tre feil

 
Finn tre feil. 


tirsdag

Burden

Egentlig er jeg ikke så glad i progressive metal-band (blir for støyete), men de er ofte flinke til å lage fine ballader. Svenske Opeth består av en gjeng langhåra menn som vrir ut fantastiske harmonier i denne låta. Dessuten synger Fredrik Åkesson helt nydelig. Han er også en veldig pen mann bak alt håret, men det er jo irrelevant. 

I once upon a time
Carried a burden inside
Some will ask goodbye
A  broken line but underlined 
There's an ocean of sorrow in you

Sorrow in me


Saw a moment in their eyes
Said, I no longer knew the way
Given up the ghost
A passing minds and it's a fear
In the wait of redemption ahead

Waiting to fail
Failing again


If death should take me now
Count my mistakes and let me through
Whisper in my ear
You've taken more than we've recieved
And the ocean of sorrow is you

Opeth 

mandag

82044000

Jeg er så inderlig glad for at denne katastrofen ikke slo til i min hverdag. Henstiller alle til å gi penger til en organisasjon som hjelper ofrene (og gjøre det til ei vane når naturkreftene finner på å slå til i andre steder i verden, også!). 


Her er telefonnummeret til Røde Kors: 82044000. Pengene går direkte til Røde Kors i Japan. 


Jeg har allerede gjort min plikt. Har du?

Gullkjole, gulljakke, gullmote?

Det er litt typisk at jentene vinner gull på stafetten, mens Norge ender opp med å diskutere om kjolen til Johaug var fin eller stygg. Jeg synes det var skikkelig tøft at jentene pynta seg til denne premieutdelinga, men var det ingen som bekymra seg over at de var så lettkledd utendørs på denne tida av året? De kunne jo risikert sår hals og slimete snørr i ukevis.

Passende kjoler
til skijentene?
Så med det så henstiller jeg folk til å slutte å sutre kraven på kjolen til Johaug så ut som ei smekke. Vær glad at hun har pynta seg (og ikke blei forkjøla) fordi hun vant flotte medaljer i VM.


Men pus, da?!

Men pus, da?! Det der er vel ikke lov?!

Charmless Man

Oppdaga disse gutta da jeg gikk på ungdomsskolen og stadig var på leiting etter hørbar musikk. Så kom Blur med 'Country House' - og jeg var hekta. De hadde denne hiten omtrent samtidig med 'Wonderwall', men min soleklare favoritt var alltid Blur. Her er en annen godbit fra disse gullgutta: 

I met him in a crowded room
Where people go to drink away their gloom
He sat me down and so began
The story of a charmless man
Educated the expensive way
He knows his claret from a beaujolais
I think he'd like to have been Ronnie Kray
But then nature didn't make him that way
He thinks his educated airs those family shares
Will protect him, that you will respect him
He moves in circles of friends who just pretend that they like him
He does the same to them and when you put it all together
There's the model of a charmless man

He knows the swingers and their cavalry
Says he can get in anywhere for free
I began to go a little cross eyed
And from this charmless man I just had to hide
He talks at speed he gets nose bleeds
He doesn't see his days are tumbling down upon him
Yet he tries so hard to please he's just so keen for you to listen
But no-one is listening and when you put it all together
There's the model of a charmless man

He thinks his educated airs, those family shares
Will protect him, that you will respect him
Yet he tries so hard to please he's just so keen for you to listen
Bno-one is listening and when you put it all together
There's the model of a charmless man

Ekte idrettsglede

Ekte idrettsglede er å stå med to bein i bakken og ha Torkildsen som spydstøtteholder. 


Ekte idrettsglede er å hoppe på smøreren etter å ha vunnet 3-mila i VM. 

Skikkelig vinter

I Aurskog er det skikkelig vinter. 

Fjonge damer

Det levner vel liten tvil at det er damene som råder i scrappe-bransjen. Den siste tida har jeg latt kreativiteten flyte, prøvd å blande ulike teknikker og få fram resultater som (kanskje) er litt annerledes. Jeg har skjønt at det er viktig å være annerledes for å bli lagt merke til. Da jeg fikk to bestillingskort tikkende inn, så tenkte jeg følgende: 'Skal jeg lage kort som jeg trur andre liker, eller skal jeg lage kort som jeg sjøl liker?' Det endte med det sistnevnte og dette blei resultatene:


Motivet over er fra Oxford-serien og er et fotostempel. Da jeg skulle stemple det på glossyarket, så trykka jeg litt hardt og litt lenge, og ei stund så vurderte jeg å heller gi opp prosjektet. Men så fant jeg ut at det ser jo ut som et negativ - og negativer er jo morsomme greier - særlig når de er turkise. Pila har jeg stempla, embossa og klippa ut. Blomstene er fra mitt uendlige lager av pynteblonster.

Motivet under er akkurat samme dama, bare uten 'negativ-effekten' samt at jeg har stempla ei krone over. Elsker å bruke stemplene i lag på lag, gir så fine effekter. Har laga bakgrunne sjøl med stempler fra Tim Holtz. 12 points-tag til høgre er fra et papirrestelager i USA.
     

fredag

GaGaEgg

Noen andre her som stussa over ankomsten til Frk. Gaga under Grammy? Ikke det at det lenger er så revolusjonerende at denne dama finner på pussige ting, men jeg skjønte faktisk ikke at den lille saken som Gaga satt inni var ei livmor - jeg trudde det var et EGG. Og hvis en tar en titt på bildet under her, så er det kanskje ikke så rart? Jeg er helt sikker på at en struts ville gladelig tatt godt vare på Gaga i dette tilfellet.


Strutseegg?

Nå som jeg har sett Gagas opptreden på Grammy og da faller ting litt mer på plass. Hun kom ikke ut av egget som en strutsebaby, men hadde et hudfarga, gjennomsiktig kostyme med en litt rar hatt. Og ettersom livmorer liker å produserer fostre (og etterhvert babyer) - så er det vel sikkert det som har vært målet med påkledninga har vært å forestille sådan. Litt usikker på om jeg synes det er kult eller ekkelt.

tirsdag

Gode romaner blir til dårlige filmer

'Jeg prøver meg en Edward-positur
også her.'
Etter at 'Twilight' kom hoppende på meg for en måned siden, så har jeg plutselig fått et par skuespillere å holde øye med og den ene er Robert Pattinson;  denne britiske skuespilleren med et høgst normalt utseende, men som har klart å forvandle seg sjøl til en sexy vampyr. Adapsjonen fra bok til film kan umulig ha gitt de største utfordringene i Twilight-serien ettersom bøkene er dramaturgisk bygga opp på samme måte som i filmer.

Men jeg ser med begeistring at Pattinson spiller ei av hovedrollene i filmatiseringa av boka 'Water of Elephants' av Sara Gruen, og lurer på hvordan det kommer til å gå ettersom romanen har en jeg-person som hovedkarakter med indre konflikter - og det gjerne medfører visse konflikter i forhold til at film må objektivisere fortellingene for å gjøre det attraktivt for publikum. For det er ingen hemmelighet at det er vanskelig å gjøre gode romaner, ofte med et kratt av indre konflikter, om til gode filmer. Det er mye ytre handling i film, mens gode romaner har mye indre handling. Men mulig at boka er dårligere enn hva jeg har trudd. Dårlige romaner gir ofte gode filmer.

Her er traileren for filmen. Førsteinntrykket er at at fortellinga har blitt et slags sirkusets Harry Potter med pling-musikk og elefanter.

Kodachrome

Disse gutta går vel neppe av moten, men jeg lurer litt på hvorfor Garfunkel står med hendene i bukselommene under framførelsen av 'Kodachrome'?? Forøvrig en nydelig sang om å bevare øyeblikket. Og at skolen kanskje ikke har lært oss så mye om livet. After all.

Kodachrome

When I think back
On the crap I learned in high school
It's a wonder
I can think at all
And though my lack of education
Hasn't hurt me none
I can read the writing on the wall



Kodachrome
You give us those nice bright colours
You give us the greens of summer
Makes you think all the world's a sunny day, oh yeah!
I got a Nikon camera
I love to take a photograph
So Mama, don't take my Kodachrome away



If you took all the girls I knew
When I was single
And brought them together for one night
I know they'd never match
My sweet imagination
And everything looks worse in black and white



You give us those nice bright colours
You give us the greens of summer
Makes you think all the world's a sunny day, oh yeah!
I got a Nikon camera
I love to take a photograph
So Mama, don't take my Kodachrome away

So Mama, don't take my Kodachrome away...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...