tirsdag

Når dukker hun opp i Norge?

Nordmenn i utlandske fengsler prøver stadig å rømme. Moland og French prøvde å grave seg ut gjennom taket, mens Stina Brendemo Hagen har mest sannsynlig stukket avgårde til Brasil og fra alt som heter meldeplikt. Ingen ønsker å kommentere det som har skjedd, bortsett fra en boliviansk statsadvokat som misliker at hun har rømt.

Mest sannsynlig dukker hun opp ett eller annet sted i Norge. Men ettersom ambassaden ii Brasil ville ikke gi henne et pass, så det vil nok gi henne noen ekstra utfordringer i så henseende. Hvis hun er uskyldig i kokainsmugling, så vil denne historia være Hollywood-mat om noen år.

mandag

Norges Rod Stewart


Dette må være Norges svar på Rod Steward. Dagbladet skriver i dag at Stein Kåre Kristiansen blir pappa til sitt barn nummer 11, og da blir jeg er full av beundring for hans partner som da angivelig er stemor til hans ni barn med andre partnere. Ser heller ikke bort i fra at mannen er over gjennomsnittet glad i barn ... og kvinner. Uansett, det står stor respekt av å reprodusere seg sjøl hele elleve ganger, og jeg ønsker stort og smått all lykke!

Oldemors karjol



Hvis du befinner deg på Jevnaker og er sulten, så anbefaler jeg på det sterkeste å svinge innom Oldemors Karjol. Der får du god, hjemmelaga mat fra oldemors tid. Kjøttkaker, pølse (ikke sånn tynn, fisefin wiener, men en skikkelig grå og tjukk ei!) samt flesk og duppe. Gamle og slitte møbler som jeg trur innehaveren har sanka inn rundt på diverse loft og låver.


Grunnen til at jeg fikk høre om stedet var rett og slett at Hellstrøm rydda opp, dedikerte ei hjemmesnekra pølse til den grymt søte innehaveren og fikk rett og slett sjappa til å øke omsetning med mange hundre prosent. Riktignok ikke helt uten tårer og smerte, der hatten blei godt tillpassa innhaveren til tider - men etter noen kvasse kommentarer fra begge hold, så gikk det seg til - og resultatet blei et av de beste omsetningene av alle som deltok i programmet. Et par seinere dukka Hellstrøm opp igjen med en julemeny, fikk et par ertende kommentarer om at gretne kokker på kjøkkenet ikke var noe særlig, men at julemenyen fikk seg et løft med både hvitløk og purre i humorens tegn er det ingen tvil om.

Svidd potet



Sånn ser det ut når en setter på poteter til koking for så å glømme dem bort.


søndag

Kariannes regjering



For meg er det helt i orden at tonen og retorikken blandt politikere ikke lenger er så kvass. Debattene under årets valgkamp har gått pent for seg, og det er nesten en lettelse ettersom valgsendinger pleier å være et verbalt bikkjeslagsmål. Bjeffete politikere er rett og slett bare slitsomt.


Nå er det riktignok FrP som har flagga høgest at partiets retorikk skal dempes og justeres. Men det er helt tydelig at alle har lagt seg på den samme linja om ikke å bruke stillettretorikk, men heller gi hverandre mer armslag og mindre albuer. Og derfor blei det reint behagelig å følge debatten mellom partilederne forrige uke, der humoren fikk større plass og nebbethet langt mindre.
En kollega kommenterte i ei lunsjpause at hun skulle ønske at stemmeseddelen kunne vært inndelt prosentvis, sånn at en kan gi prosentstemme til de forskjellige partiene. For eksempel 50 % stemme til Arbeiderpartiet, 40% til Venstre og 10% til RV. Og tanken er god den, for det er nå slik at en aldri kan bli enig i alt det partiet en stemmer på står for. For eksempel er jeg rykende uenig Høyres planer om enda mer testing og kartlegging av elevens kunnskaper i skolen. Men er på den annen side helt i enig at mellomstore bedrifter og mindre foretak trenger enda bedre skattemessige vilkår for å kunne holde et par hjul gående.

Og med bakgrunn i dette så utnevner jeg herved min egen regjering der jeg har tatt meg de største friheter i forhold til parti, men også i forhold til alder og epoke.  Har forøvrig ikke tatt hensyn til noen kjønnskvotering.

1.) Jon Lilletun (KrF, bamsen med humor og glimt i øyet, døde dessverre i 2006)
2.) Olaf Thommesen (Venstre, trenger ingen nærmere forklaringer)
3.) Jonas Gahr Støre (Ap, trenger heller ingen nærmere forklaringer)
4.) Kristin Halvorsen (SV, uredd dame med munnskaftet på rett plass)
5.) Inger Lise Hansen (KrF, modig dame som virkelig tok et oppgjør med eget parti og tapte)
6.) Hadia Tajik (Ap, talentfull dame med fremmedkulturell bagasje. Og det er veldig positivt!)
7.) Sigbjørn Johnsen (Ap, elsker dialekta)
8.) Gunnar Stålsett (Sp, liberal teolog som er veldig pop hos kjendisene)
9.) Knut Vollebæk (KrF, gløgg)
10.) Theo Koritzinsky (SV, lærebokforfatter for lærerstudenter. Lest mye bra pensum av ham)
11.) Sindre Buchanan (De Grønne, ung og visjonær og glad i miljøet)
12.) Fabian Stang (Høyre, lun fyr med sans for humor. En dyktig ordfører)
13.) Jo Benkow (Høyre, romslig politiker med jødiske aner. Engasjerte seg i kampen mot antisemittisme)
14.) Odd Einar Dørum (Venstre, blid og gossin mann med god taleevner)
15.) Sigurd Ibsen (Venstre, fordi  han var sønn av Henrik Ibsen)
16.) Thorvald Stoltenberg (Ap, jobber for bedre rusomsorg, over gjennomsnittet gosselig)
17.) Dagfinn Høybråten (KrF, litt sånn Rune Larsen-aktig og tidvis konservativ, MEN fikk gjennom røykeloven. Ære være.)
18.) Ellen Horn (Ap, skuespiller, trenger alltid en sånn i staben!)

Og det var alle 18. For mer utfyllende reportasjer og opplsyninger, så anbefaler jeg regjeringas hjemmeside eller følge med i avisene.



tirsdag

Tral fra USA blir til kort


Ebay er tingen for å finne skrap. Og det var faktisk det jeg gjorde at søkeordet var jewelry scrap. Tydeligvis liker amerikanere å selge ødelagte smykker som lukter vondt for en billig penge på nettet. Jeg fikk en stor pose full av alskens smykketral tilsendt i posten, gjorde en kjapp rens og med en kvikk runde med avbitertang - så hadde jeg masse fint å bruke som pynt til kort.

Dette kortet blei gitt til Ida da hun fyllte 30 i sommer. Nøysom papirkutting gav meg bakgrunnen. Dama er rub ons, mens perlene og gullhjertet er fra USA-posen. Ramme og blomsten bak hue på dama er paper cuts.

mandag

Feisbuk sher





Jaha, jeg er ustyrtelig oppmerksomhetsugen og har for sikkerhets skyld fått til to Facebook share-buttons på bloggen. Her er det viktig å dele mine talentfulle skriblerier i øst og vest! Hvis noen har en ørlite anelse om hvordan bli kvitt den øverste facebook-knappen, så blir jeg veldig glad. På forhånd takk. 


Twitter for Utøya

Anbefaler alle å ta en titt på denne nettsida som heter Light for Utøya. Et lys tennes hver gang noen skriver #Utøya i Twitter. 



Lisa Aisato


Bare registrer at illustratøren Lisa Aisato er ute med enda ei ny tegning i forbindelse med Jesper Juuls barneoppdragelse m.m.-spalte i Dagbladet. Temaet for Juuls innlegg denne gangen er hvor delaktige besteforeldre skal være i barneoppdragelsen, og selvfølgelig bidrar Aisato til artikkelen med humor på et behagelig og humrende nivå. Hvem kjenner ikke igjen denne karen, liksom?

onsdag

Godt nytt år

For de fleste er det vanlig å komme med nyttårsforsettene ved nyttår. Mål en setter seg skal holdes og en starter med blanke ark og noen fargestifter. For pedagoger er det ofte litt annerledes, en starter gjerne det nye året i midten av august. Forrige år er historie, og et nytt år ligger foran. Nye elever, nygamle elever, nye prosjekter og måter å gjøre ting på, nye lærebøker (*uæh!*) og ikke minst nye kollegaer å jobbe sammen med. Jeg pleier alltid å sette meg noen pedagogiske forsetter ved hver skolestart. I år er målet mitt å få alle elevene mine til å forstå konseptet med retorikk.


søndag

50-sona ved Lierfoss


Er det noen som kan gi meg ei logisk forklaring på hvorfor det er hundre meter med 50-sone på komp.-veien ved Lierforss når det ikke er der veiarbeidet foregår?

lørdag

Irriterende Mad Men

Det er vanskelig å se en serie som Mad Men uten å bli eitrende irritert. Menn som har det ene utenomekteskaplige forhold etter det andre uten å blunke og blir rasende når andre menn ser på kona. Hvor avhengig karrierekvinnene er av å ligge seg oppover i systemet for å komme noe sted, og hvor kjedelige og ensomme liv kvinnene hjemme har. Og alt er så pertentlig på overflata. Litt sånn 1850 i England, bare med kortere skjørter og p-piller. MEN det er utrolig flotte klær, og på den tida var det virkelig lov for jentene å pynte seg med høge hæler, pene kjoler, neglelakk og leppestift. Dessuten er det jo en smule interessant å se hvordan ting fungerte den gangen - til tross for tilsynelatende høge, moralske standarder. 

Ellers har jeg en teori om at de fleste i skuespillerstaben i serien vil få lungekreft før eller seinere. De eneste som IKKE røyker i serien er barna. 

fredag

Pusete eggeglass

Veldig søte eggeglass funnet i dagligvarehandelen i Fornbyen, Skara.

Kaffekanne med pinne


Siste tryllestavkampen er unnagjort. Harry Potter er historie.

Anmeldere har til stadig kommentert at Harry Potter-eventyret nå er over etter at siste filmen blei sluppet nå i sommer. Strengt tatt er jo gikk jo lufta litt ut av ballongen da siste bok kom på markedet, ettersom vi da veit hvordan alt ender. Filmene følger jo bøkene i så henseende ganske så slavisk, og det som er spennende er hvilke filmeffekter som er tatt i bruk denne gangen. 

Det beste med den siste filmen er at humoren er tilbake, og det synes jeg er bra. Ellers kan det bli ganske så dystert i kampen mot det onde. En av mine favorittskuespillere, Maggie Smith, er en viktig bidragsyter her. Ellers er de tre heltene er like modige som før og kjemper en innbitt kamp mot all verdens forferdeligheter. Tryllestavene flyr veggimellom og Voldemort eter seg stadig større plass i Harry Potter-land. All ære til Fiennes for utmerket, ond tolkning. 

Suverene Maggie
Det morsomste med filmen er faktisk slutten. Jeg var litt spendt på om de kom til å ta med den post-voksenscenen, ettersom den krever at karakterene er eldre og har fått barn. Men de har tatt den med, med barn og alt, og en oppsminka, eldre Harry Potter strutter rundt med en stor og glinsende giftering for å understreke at alt gikk bra til slutt. Og ettersom den sitter på høgre hånd, så betyr vel det at Harry Potter har blitt norsk på sine eldre dager. 

torsdag

Tårte och trägård


Forrige dagen skrøyt jeg uhemma av Sverige som ferieland, og at alle i hele verden burde ta seg en tur til Varnhem og se middelalderkirka som er der. Der finner du også den den uforskamma koselige trägårdscafèen, som ligger rundt femti skritt unna., og serverer helt akseptabel suppe og veldig akseptable kaker i et landlig interiørlandskap. Hvis været er av det hyggelige, så er det bare å sitte ute trägården - hvilket et toppen av idyll.


onsdag

Takk for det

Morderen var hvit, kristen og bodde i mitt område, men dere stempler ikke meg som drapsmann. Takk for det.

Fabian Stang på moskebesøk


'Jeg hadde ingen historie, også laget jeg meg en...'

Ane Farseth skriver i Morgenbladet at hun har følelsen av å ha møtt gjerningsmannen fra Utøya og sinne hans før. Akkurat den samme tanken har vært i mitt hue. Breivik er langt fra aleine om å være sint, og det er bare å skru tida tilbake et halvt års tid - da bloggen blei pepra med sinte, og ofte anonyme, innlegg om Maria Amelie og snikskytteren i Gøteborg. Og de dro ofte i retning av islam på en eller annen merkelig måte. Til slutt blei innlegga så voldsomme at jeg valgte å sette på kommentarmoderering.

Farseth skriver at Breivik har tvunget sin historie på oss fordi vi må skrive mothistorier. Akkurat som jeg gjør nå med dette blogginnlegget - og som mange andre har gjort før meg. Angrepene han utsatte Norge for var så brutale at det omfatter oss alle, og alle mothistoriene blir en del av et prosjekt for å forstå og bearbeide hva som har skjedd, en ny kamp for demokratiet og ei trygg framtid. Totalt sett et stort prosjekt.

Det er godt mulig at Breivik trur på sine nedtegnede ideologier og at han faktisk kjemper en større sak, men samtidig er dette et korstog for ham sjøl. På en særledes ufin måte har han brøyta seg inn i historien og sørga for at navnet hans aldri går i glømmeboka. Vi vil måtte referere til ham i all framtid. Men at han er en person med intelektuell kapasitet er heller tvilsomt. Som journalist og frilanse journalist, så ville jeg havna langt ned på lista - men det er ytterst få som ville hatt noe å bidra med i et Breivik-samfunn.Som Henning Mankell skreiv i en kronikk; samfunnet ville ha kollapsa. Det eneste realistiske ved visjonene er den personlige berømmelsen og grotesk mulighet til være noe mer enn en middelmådighet. Som Knausgård skriver:

' 'Jeg hadde ingen historie, og så laget jeg meg en, omtrent som et naziparti i en drabantby ville gjøre det..'

For å lese Ane Farsethås sin kronikk, klikk på linken under.

tirsdag

Slakteri

I lengden er det ikke spesielt lurt å bli snurt på sin egen tannlege. Nå har det gått litt for lenge siden tenna har fått en statusoppdatering, og derfor marsjerte jeg inn i det helligste og proklamerte at det sannsynligvis var hull i dem alle sammen. Der tok jeg heldigvis grundig feil, men etter at søte Tannlege Hilde var ferdig med meg - så hadde jeg et slakteri plassertmidt i fleisen. Tannstein kan gi tannkjøttbetennelse og det igjen gir blodige tannlegebesøk.

 Men fra og med i dag så er jeg et nytt og bedre menneske! Med tanntråd.

mandag

Varnhem


Hvis du lurer på hvor ferieturen skal gå til neste år, så kan jeg anbefale på det sterkeste å avlegge Sverige et lite besøk. Området mellom Väneren og Vätteren er lett sommerlig, barnevennlig og ikke minst; veldig historisk. Det verste Arn-rusjet har nå lagt seg, og det er mulig å tasse rundt i fred og ro for å se på gamle byggverk. 

I Varnhem kirke (rett utafor Skara) finner du grava til Sveriges grunnlegger; Birger Jarl. I middelalderen var det et kloster tilknytta kirka, og ruinene av dette ligger rett bak kirkebygget. Ellers sitter døpefonten fast i golvet. I middelalderen var de helt sikkert redde for at noen skulle stikke av med den. 

Teipe fast kniv


Det er viktig å teipe fast kniven til bordet slik at den ikke blir borte. 

søndag

Fems og halv fjert



Dette er hva du bør være klar over om du skal på piratcruise med danskebåten om sommeren.

  1. Alle doer lukter tiss
  2. Alle senger er like harde som skallene på båtens pirater
  3. Piratskuespillere leverer piratprestasjoner i oppsetninga om Zita Zotpirat. Ypperlig for barn samt enkelte morsomheter som er tilsikta også voksne (se innleggets tittel).

Klippet viser en zotpirat med engelsk syke.





lørdag

Flere Nessebar-hus


Mer bulgarisk idyll!

Balkanfjellene

Har du lyst til å se noe annet enn andre turister, så er det anbefalt å ta en liten utflukt med leiebil opp i Balkanfjellene i Bulgaria. Da får en sett mer av det virkelige Bulgaria; lastebiler fra 1954, gamle koner med spinnepinner, damer med ett glass i brillene samt uttallige hus og låver som enten mangler en vegg, vindu, dør eller tak. Eller alt sammen. Da blir kontrasten til luksusen på turisthotellene litt i overkant stor, faktisk.

Ellers er det mye flott utsikt i fjellene!


Nydelige Nessebar



Nessebar må være en av Bulgarias perler. Denne halvøya dupper rundt i Svarthavet og har vært øyet ut mot hva som måtte komme rekende på ei fjøl av kjente og ukjente. I dag står den på UNESCOs verdensarvliste fordi det finnes godt bevarte bygninger,samt ruiner, datert til litt etter at Jesus så dagens lys. Under her har jeg plassert meg i noen av øyas kirkeruiner. Arkitekturen er sjelden for samtida med den røde steinen. De geistelige måtte forøvrig hatt en fantastisk utsikt mot havet.


Svartehavsfisk



Mat er en av de tingene som kan være ganske så spennende når en reiser rundt i den store verden. Jeg har spist krokodille i København og snegler i Paris, mens i Bulgaria er det stort sett Svartehavet som forsyner resturantene med mat. De fleste fiskeartene der har ikke en gang norske navn, så derfor veit jeg egentlig ikke hva som har havna i egen mage på turen- bortsett fra hai...(og den smakte...hai). Bulgarere liker å fritere fisken eller helsteike den. Husk å bestille tilbehør. Det er ikke alltid kelneren spør.Det kan bli litt lite med to salatblekker og ei sitronskive.

onsdag

Bulgarialand


Vel hjemme fra Bulgaria er det godt å konstantere at det er kaldere og mer nedbør i Norge. Etter ei uke med intens klamring til parasoller, faktor 50 + og saltvannskløe, så har jeg kommet til den konklusjonen at varme er helt suverent. Sola er ikke det. For alle som lurer på hva slags ferieland Bulgaria er, så har jeg følgende tips å komme med:

  • Det kan være lurt å hamstre doruller fra rengjøringspersonellets traller. Et par raid kan være nødvendig da du ikke er garantert at det etterfylles.
  • Prøv russisk framfor engelsk.
  • En spiser gjerne i puljer på serveringstedene. Det finnes ingen tradisjon for å servere matrettene samtidig.
  • Det er helt i orden å selge penislys på markedet utenfor klostre
  • Vær obs på eldre parasollterrorister. De sniker seg opp bak deg og bretter ned felles parasoll. De tar den ikke opp igjen sjøl om du spør pent.
Den akutelle parasollen som slaget sto om. Norge tapte mot Danmark.
Ung tapte mot gammel. Skygge tapte mot sol.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...