fredag

Lure deg til å være født her



Det er noe hjerteskjærende over å se ni år gamle Verona sitte i en søppelhaug et sted i Bosnia og fortelle på flytende norsk at hun savner klassen sin, hjemstedet sitt og vennene sine. Norske myndigheter fant ut etter ti år at det beste for henne og familien var nettopp dette; å sitte i en søppelhaug langt unna alle trygge nettverk. Nå har riktignok myndighetene våre sendt hjem barn i lengre tid, uten at pressen har brydd seg nevneverdig om det - men det betyr jo ikke at praksisen er helt håpløs av den grunn. 


Når Norge deltar i krigshandlinger ut utlandet, så tenker jeg at det bare skulle mangle at vi ikke tar i mot flyktningstrømmene som oppstår som et resultat av det. Det er liksom greit å krige litt her og der, sånn litt uskyldig på annen jord, men konsekvensene er vi ikke spesielt interessert i. Og konsekvenser  av krigshandlinger er flyktninger. Hvor mange av oss flykta ikke til Sverige under 2.verdenskrig? 


At framtida er usikker for Verona og familien er ikke spesielt vanskelig å forstå. De har begge en serbisk og en kroatisk forelder, altså standard gift-med-fienden-problematikk. Norske jenter som gifta seg med tyske soldater under eller etter krigen måtte faktisk forlate landet. Jeg bare påminner.


Heldigvis har pressen kommet på banen, og det var jammen på tide. Sjefsredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, lover at avisen skal ri politikerne som ei landeplage med asylbarna, og det er bra. Jeg håper Grete Faremo får mange søvnløse netter framover. 


Les også: 
Ok. Det er kanskje litt snålt at Jonas Gahr Støre får sitte, mens Lysbakken måtte rusle. Jeg prøvde å gi Lysebakken for noen velmenende råd noen uker tilbake. Men det kan jo tenkes flere kunne trenge dem? Les mer her! 
Litt lokale artigheter. Aurskog-Høland har greid å legge et industrifelt som nærmeste nabo til en barneskole. Og nå skal det bygges et digert varelager der. Sånt blir det bråk av! Les mer i denne linken! 
Hups. En litt uvøren KrFU-politiker gitt ut og sa at abort ikke var bra sjøl ved voldtekt. Da blir det jo bråk. Les mer om den vågale politikeren her! 

onsdag

Regnskapsførerhund



Mye ståhei rundt sikkerheten i Altinn disse dager. Forståelig nok, ingen vil vel at andre skal glane på ens egen sjølangivelse. Synes Absurdgalleriets forslag forøvrig er veldig godt! Kanskje noe for Altinn ved neste korsvei?


Les mer: 
Les om han i Ku Klux som fikk en rød sokk i vaska. Ikkje bra, ikkje bra. Les Wumos fantastiske tegning her!!
Vi har alle våre Mr. Darcy-øyeblikk, og illustratøren Ida Larmo er intet unntak. Se hennes morsomme enrute om forholdet hun har til Mr. Darcy her! 
Frode Øverli har skjønt det, han! For å gå ned i vekt så er det følgende ting som gjelder (og et spark i sida til alle andre som trur at ulike dietter hjelper); 1.) trening 2.) spise mindre. Les mer her! 

mandag

Blåveis, ugress og vårenhjørning



Det er ingen hemmelighet at jeg er vilt begeistra for Sverre Bjørnstad Graffs Absurdgalleriet. Dette er ordspill med tegninger på høgt nivå! Definitivt noe for en norsklærer, men burde også være artig for alle som ikke har helt spesielle interesser innenfor norskfaget. Denne illustrasjonen er noe av det siste han har publisert. For å følge illustratøren, så er det bare å søke opp Absurdgalleriet på Facebook.

Les også: 



fredag

Gravidnakne kjendiser

Det begynner å nærme seg tida for Jessica Simpson skal føde. Jeg venter i spenning fordi hun har sagt at det skal foregå følgende: 1.) med stilletter 2.) uten smertestillende. Jeg ser for meg både den ene og den andre episoden utspille seg på den fødestua, for å si det sånn. 


For ikke veldig lenge sida dukka det opp et bilde av madammen på forsida av Elle. Der har hun sitt fulle hyre med å holde styr på både puppestell og mage. Dette med bilder av gravidnakne kjendiser på ulike moteblader er en trend som tok seg opp etter at Demi Moore på mest struttende vis var på forsida av Vanity Fair for noen år siden. Etter det har både Britney Spears, Christina Aguilera og Claudia Schiffer (og Jessica Simpson) latt seg avbilde. Og da gjerne med noen dyre smykker med på kjøpet. Men når jeg titter nærmere på bildene så lurer jeg på; Hvor er alle strekkmerkene? Og pigmentflekkene? Og vannet i kroppen? I just wonder. 


Les også: 
Gaultier tok en riktig frekkis i følge Mitch Winehouse. Les mer på motebloggen om den omtalte haute couture-visninga som var ment som en hyllest til Amy! 
Tone Damli reiste til USA for å spille inn sexy musikkvideo til den nyeste låta si. Bare noen få dager etter hadde komiker Terje Sporsem parodiert den. Les og se mer her! 
Gwneth Paltrow så ut som ei gresk gudinne under årets Oscar-utdeling. Les mer om de flotteste kjolene på motebloggen her! 



onsdag

Hvor mange ganger må jeg gråte?

Tv-en er ofte kos og konflikt på samme tid. Barn skal ikke se for mye på tv, de skal ikke spille for mye tv-spill og det blir foreldrenes jobb å begrense det hele. Denne samtalen er mellom far og hans 5 år gamle sønn. Avtalen er at etter bading så skal det marsj rett i seng, og det skal ikke spilles noe mer. Men noen ganger kan barn være riktig så snikete!!

F: Hva gjør du nå?
S: (....)
F: Dette var ikke avtalen. Da blir det ikke spilling i morgen. 
S: *vræl*
F: Vi hadde en avtale om at du skulle rett i senga di etter badinga. Nå har du ikke holdt en avtale. 
S: *vræl* Hvor mange ganger må jeg gråte for å få spille?!?! *vræl*

Les også:


Hvordan få flere lærere?


Dette året har har jeg hatt ei masteravhandling om Peer Gynt gående, og da er det ikke så rart at en kollega poster denne kampanjefilmen på tidslinja mi inne på Facebook. Norskfaget blir nok oppfatta som ganske kjedelig og lite spennende av en del elever, og det kommer vel til uttrykk i starten av filmen. Men så kommer Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen hoppende inn som henholdsvis Peer Gynt og Den Grønnkledde. Og det jeg lurer på; Kan ikke dere komme hoppende inn i mitt klasserom, også? Det hadde vært så utrolig stas! Også vil jeg gjerne ha med de to felegnukkerne bak der. Ingenting er som levende musikk!

Ok da. Er littegranne sarkastisk. Tiltaket er morsomt, og kampanjefilmen lå lenge på førstesida på VG Nett. Målet er å få studenter til å søke lærerutdanning, og det får den sikkert til, også! Gnist-kampanjen har vært en del av det rødgrønne prosjektet om å få flere til å bli lærere. For vi trenger lærere!! Når det lekker i yrket både foran og bak, så sier det seg sjøl at det er på tide sette inn noen tiltak. Jeg og ei venninne fra lærerstudiene blei spurt i etterkant av forsideoppslag i Aftenposten om vi kunne tenke oss å være med på å jobbe for kampanjen. Det takka vi pent nei til fordi det hjelper lite å rekruttere studenter så lenge arbeidshverdagen er for krevende (for mange) og utdanninga er bom i forhold til arbeidslivet. 

Når det er sagt, så liker jeg veldig godt å jobbe som lærer i dag. Men det har vært en lang prosess å finne ut av ting. Det jeg lurer litt på i forhold til kampanjefilmen er budskapet om å gjøre ting levende i klasserommet. Men skal skolen være tufta på opplevelser? Og hvis det langt på vei er tilfelle, da burde vel lærere også gått teaterskolen i tillegg? Nå er jeg helt sikker på at den kreative læreren er et stort pluss, men det er prinsippene bak jeg setter spørsmålstegn ved. 



Les også:

fredag

Kan man banke basselusker?

Denne samtalen er fra en middag. Far og hans fem år gamle sønn spiser potetstappe og pølser, og samtaleemnet er basselusker (altså bakterier) som kan komme på maten, og eventuelt hvordan forhindre at de kommer seg dit. Noen ganger tar slike samtaler noen uante vendinger. 

S: Hva er det basselusker ikke tåler?
F: Kulde, vann som koker og såpe.
S: Og chili?
F: Ja, og chili. 
S: Kan man banke basselusker? 
F: Nei. 


Les også:

Raindrops on roses and whiskers on kittens


Etter at tv-serien Glee hadde Sound of Music-innslag (og da selvfølgelig sengescenen), så var jeg i full gang med å leite opp klipp på YouTube etter originalen. Dette er barndomsminner fra nyttårsaften for min del, da bunkra vi opp foran tv-skjermen både liten og stor for å se Maria få skikk på sju viltre unger med en pipeblåsende pappa. My Favourite Things er filmens nydelig ste sang. Hør bare på det første verset:

Raindrops on roses and whiskers on kittens
Bright copper kettles and warm woolen mittens
Brown papaer packages tied up with strings
These are a few of my favourite things


Les også: 




torsdag

Om det å være mer sexy enn Thomas Giertsen

Det å være med egne kolleger, eventuelt andres kolleger, på sosiale arrangement kan være riktig så interessant og morsomt fordi da må en finne noe universelt å snakke om. Spesielt hvis noen kommer utenfra, så kan ikke jeg som pedagog plapre i vei om klasseledelse og Vygotsky. Det er jo ikke slik det fungerer. Denne gangen var det jeg som kom utenfra, og jeg havner i en samtale mellom meg sjøl, en sjef og sjefens kone. Temaet blir av alle ting; Thomas Giertsen

J: Ja, du ligner jo litt på Thomas Giertsen. Det har jeg ikke tenkt på før. 
S: Ja, ikke sant? 
J: Men Thomas Giertsen ser jo veldig feminin ut, da..
S: Men jeg er mer sexy! Er du ikke enig i det? 
K: Nei, nå får du holde opp!! 

Les også: 


Make Kony visible



'I'd like indicted war criminals to enjoy the same level
of celebrity as me. That seems fair.'
-George Clooney 

Det eksploderer på Facebook og Twitter om dagen i forbindelse med denne globale kampanjen som går ut på å gjøre terroristen og overgriperen Kony berømt. Målet er å få fatt i ham, slik at han kan bli arrestert og dømt for særs grove og brutale overgrep mot flere titusen barn i Uganda gjennom de siste tjue åra. I løpet av tre dager har nå 21 000 000 mennesker sett kampanjefilmen på YouTube, og jeg anbefaler alle å se den. Den er proppa med retorikk, selvfølgelig, men initiativet er helt fantastisk. Og Kony er i ferd med å bli like berømt som George Clooney. Heldigvis. Hjelp til med å spre budskapet! 


onsdag

Enig med siste taler

Denne samtalen er mellom mor og hennes godt voksne sønn. Det foregår ei opprydding av gamle tegneserieblader, og spørsmålet er om alle sammen skal tas vare på fordi barnebarnet kan ha glede av dem. 

M: Han (barnebarnet) kommer aldri til å lese alle de tegneseriene der!!
S:  Jo, det kan jo hende?!
M: Ja, det kan hende. 

Les også:


tirsdag

Alle som oppholder seg i Norge

Dette sitatet er henta fra en diskusjon på Facebook. En kollega av meg greier å sette i stand noen debatter der inne som noen ganger blir riktig så interessante. Denne gangen diskuteres det om alle som oppholder seg i Norge uten tillatelse er snyltere. 

'Alle som oppholder seg i Norge uten tillatelse er snyltere. Hadde jeg invitert noen hjem en ukes tid, men de hadde blitt hos meg i flere måneder, så hadde jeg også kalt dem snyltere. Får en besøkstid en stund, så må en godta å reise når besøkstiden er ute.'

Bortsett fra at Norge ikke har for vane å invitere folk inn i landet til asyl, så kan denne sammenlikninga fungere på et vis. Også er det sannsynligvis ikke så lystbetont å reise hjem hvis hjemlandet frister med vold og tortur, da. Men pytt. 

Les også:

Gaultier & Winehouse


For ikke så lenge sia så gjorde motehuset Gaultier en litt spesiell houte couture kolleksjonvisning. Alle modellene så ut som Amy Winehouse og klærne var Winehouse-inspirerte. Modellene tok seg til og med en blås på catwalken! Pappa Mitch Winehoues var ikke like fornøyd og kalte visninga 'dårlig smak'. Gaultier hadde riktignok ikke avklart med familien om dette var ok, men sa at framvisinga var en hyllest til et fantastisk moteikon. Og at alt overskuddet skulle gå til veldedighet. 

Les også: 

mandag

Jeg gleder meg til å spise fluortablett

Hver eneste dag er jeg med i en morsom samtale, overhører en morsom samtale, leser noe morsomt eller rett og slett kommer over et fint sitat. Og det kan gjerne komme fra barnemunn som fra en voksenperson. Som jeg husker et lite øyeblikk, og så blir det glømt så altfor fort. Så herved oppretter jeg en slags ny bloggspalte som viser noe av de artige tingene jeg hører, eller samtaler, i løpet av hverdagen. Det gjelder bare å få fanga det opp i en hektisk tilværelse! 


Denne samtalen er henta ut fra en prat jeg hadde med en 5-åring i dag. Han skulle kjøre slalåm for første gang. 


J: Gleder du deg til å kjøre slalåm i dag, da? 
L: Jeg gleder meg til å spise pizza. Også gleder jeg meg til å spise fluortablett fordi den smaker banan. 


fredag

Herlige Sporsem


Det er jo en stund sia Tone-Mor slapp Look Back og satte lille Norge i bevegelse fordi hun 1.) har på seg svart bh 2.)ligger vrikkende på en sofa. Sjøl synes jeg det er veldig lite oppfinnsomt, men det er tydelig at vi i Norge ikke er spesielt vant med at artister tar av seg tøyet. I hvert fall ikke i musikkvideoer. Det tok ikke mange dagene for komiker Terje Sporsem var ute med sin tolkning av Look Back. Og det er jo bare helt herlig morsomt å se en stor mann gjøre de samme vrikkebevegelsene på en sofa. Men hvor er bh-en, Sporsem?!




Les også:

Miley Cyrus synger Bob Dylan


Mitt beskjedne kjenneskap til Miley Cyrus begrenser seg til noen rosa Hannah Montana-kollasjer og merkelige Twitter-bilder. At hun faktisk er ganske så flink til å synge har drukna i alt stafferiet, og at hun har gått et inntrykk av å være ei slags fjortisflokse som ikke har noe å gi meg. Men nå har det seg sånn at Bob Dylan har dama med på sin nye plate; Chimes of Freedom. Utgivelsen er en del av feiringa av at Amnesty fyller 50 år, og flere Miley har fått selskap med av blant annet Sting, Patti Smith, Adele og Queens of The Stone Age på disse nyinnspillingene av disse Bob Dylan-låtene. Og for være helt ærlig, så gjør Miley en riktig så god figur med You're Gonna Make Me Lonesome When You Go. Sjekk sjøl! 



Les også: 
Se Madonnas helt ville show under Super Bowl! Dette er dama si som holder ti stive gjennom flere tiår! Og alt kulimenerer liksom i denne opptredenen. Les mer her! 
Aleksander With er i ferd med å gjøre det stort i svenske MGP. Mannen (ja, nå er han blitt en mann) er på full fart opp! Hør og se låta her! 
Se Adeles flotte opptreden under Brit Award. Jammen godt den dama fikk orden på stemmebånda igjen, slik at vi får høre masse av henne i framtida. Hvis hun ikke legger opp, da. Les mer her! 

Mine beste tips til Audun Lysbakken

Uæh! I går var det nye runder med rabalder i jenteforsvar-saken. Først var Kåre Willoch ute og proklamerte at Kirsti Bergstø er ubrukelige som statssekretær og derfor bør avsettes raskest mulig. Deretter gikk tidligere RV-politiker Aslak Sira Myhre ut og sa at denne saken har gått over til å handle om hvor god en er til å håndtere mediene. Og da har han forsåvidt rett i, men hvis en ikke håndterer dem - så får du mediene etter deg. Og det kan være riktig så ubehagelig, for de kan grave fram mail, sms og gudene veit hva som framstiller Bergstø som enda mer ubrukelige og Lysbakken som enda mer falsk ydmyk. Så her er mine beste tips til Audun Lysbakken:


  1. Det er viktig å være troverdig når en legger seg flat. Ikke vent til at statsministeren forteller deg at du  skal være det. Sånt blir avslørt.
  2. Det er viktig å møte mediene gang på gang, ikke bare på en pressekonferanse som skal oppklare alt. Ved ikke å være tilgjengelig, eller ved å gå i hi (som jeg faktisk lurer på om både Bergstø og Lysbakken har gjort), så får mediene mer vann på mølla og kommer til å fortsette gravinga. Det ville de kanskje gjort uansett, men taushet oser definitivt store ugler i mosen. 
  3. Hvorfor har ikke Bergstø vært tilstede når det har storma som verst? Lysbakken sier at han vil ikke dytte statsekretærene sin foran seg, men burde de ikke i det minste stått skulder ved skulder i en slik mediestorm? Det må være ensomt for Lysbakken der han er nå. 
  4. Gi dine statssekretærer kurs i god etikk og tips om at det er alltid lurt å høre på staben. De har vært i bransjen lenge og kjenner spillet. Det er ikke god etisk praksis å favorisere sine egne slik tilfellet har vært her. 
  5. Vær lur når du skal velge dine statssekretærer. Jeg veit ikke hvor lekkasjen har vært i denne saken, men det virker ikke som om informasjonen har vanskelig med å finne veien ut til mediene. Hva kan være årsaken til det? 
Les også:


torsdag

Fjonge Oscar-damer

Det har allerede blitt skrevet opp og ned i mente om de forskjellige Oscar-kjolene, og hvem som hadde fine kjoler og hvem som ikke hadde fullt så fine kjoler. Oscar-utdelinga er definitivt damenes dag, da alle klesplagg blir analysert med lupe med påfølgende synsing. Men det virker til at alle har vært enige om en ting; Gweneth Paltrow er den store kjolevinneren med sin hvite kjole med kappe. Og den er vitterlig flott, også! Sjøl uttalte dama at hun hadde et Jackie Kennedy-øyeblikk med denne kjolen. Helt korrekt, Gweneth så ut som ei gudinne i denne kjolen, og det gjorde vel stort sett Jackie også.

Natalie Portman fikk kritikk av MinMote-Sonia for valget av en vintage Dior-kjole. Den fungerer fint, men 'får henne ikke til å juble'. Jeg derimot synes kjolen 'fungerer' helt topp, og hun skal ha masse ros for valg av en kjole som har retroprikker og flott rødfarge. Natalie ser flottere ut enn noen gang!

Octavia Spencer er en fargeklatt på den røde løperen, og har uttalt både at hun skal bruke statuettene sine til å trene med for å bedre på figuren samt at puppene skal opereres etter at alt dette prisstyret er over. Dama har bøttevis med humor, og tuller rundt med pressen gang på gang uten at pressen skjønner det. Det er pluss i boka! Dessuten trenger vi damer med former i Hollywood, det er altfor mange skraklete damer der som kan få enhver til å føle seg tjukk. Uansett, Octavia hadde på seg en nydelig kjole under årets Oscar-utdeling. Hun ser sunn og frodig ut, i motsetning til Angelina Jolie - som fikk mye oppmerksomhet for et kjolebein og stadig mer utstikkende knokler.

Den siste dama som får plass blant mine topp fire er dama til George Clooney. Jeg husker ikke hva hun heter, og hun er enda en tynn og pen sak som er fin å vise fram på løperen - MEN kjolen hennes er helt nydelig. Spesielt den gullrosetten på hofta er fin! Så full pott for dama som jeg ikke husker navnet på!

Hvilke kjoler likte du best?

Les også: 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...