søndag

Da VG kom på besøk

Det er vel ingen i dette langstrakte land som IKKE har fått med seg VGs stadige oppslag om parforhold og husarbeid. Og folk debatterer. Eller, de mest sutrer rundt i ulike debattforaer om hvor lite mannen gjør eller hvor sur dama er. Ut fra alt som har blitt kommentert, så kan jeg ikke skjønne annet enn at parforhold er krevende og mye hardt arbeid. Men er det ikke slik det skal være da? Virkelig liv er ikke en glossy tv-serie.

Etter et kort innlegg i debatten, så sto det plutselig to fra VG på døra og ville vite hvordan vi ordner hverdagen uten at det blir for mye spetakkel. Og til alle som trur at jeg IKKE vasker; det er ikke sant. Jeg vasker, men Henning gjør det mye bedre! Han, derimot, liker ikke å lage mat (og er ikke spesielt flink på det, heller #hysj). Det tok noen år å skjønne at det er faktisk ganske lurt å fordele arbeidsoppgavene slik. Jeg lager mat, smører matpakker, løper på butikken for å finne bra mat og alt tar tid fordi mat skal ikke fires på :) Han firer ikke på støv og møkkete golv.

Det som har vært mest interessant med å få spalteplas i VG har ikke vært å bidra til kjønnsrolledebatten, men alt det andre som har skjedd rundt. Her er ei kort oppsummering etter fem minutter som kjendis:

1.) Det går utrolig fort fra å leve et forholdsvis anonymt liv i Aurskog til plutselig å ha en stalker på døra. Ikke fysisk på døra, altså - men i form av hyppige telefonoppringninger og stadige sms-er. Vedkommende vil ha gravidklærne mine. How weird is that?!
2.) VG-journalister har gjerne farga knallrødt hår og snakker vestlandsdialekt. VG-fotografer har minst tre digre speilreflekskameraer dinglende rundt nakken.
3.) Å stikke fram skallen betyr mye kommentarer, og de fleste av dem er veldig hyggelige. Og noen er rare. For eksempel om vi skal starte vaskefirma. Eh, nei. 
4.) På nettet raser debatten videre om oss. Av folk som vi ikke kjenner. Det er snålt.
5.) Det blir fort stille igjen. Så fem minutters berømmelse stemmer faktisk veldig godt. Folk glømmer fort. Og bra er kanskje det. 
6.) Mange er veldig misunnelige på meg. Eller, de er misunnelige på den huslige mannen. Så det tyder vel på at det ikke er så mange av dem rundt omkring. 
7.) Opphavet mitt er nok pittelittgranne flaue over mine mindre huslige sider, og at jeg sier det høgt og tydelig på forsida av VG. Sånn at alle kan lese det. Men det skal jeg klare å leve med. Det har i grunne aldri vært noen hemmelighet, men det er ikke hver dag en får muligheten til å gale ut om det i Norges største avis. 


lørdag

Giant Leopard Moth

Enda et gøyalt insekt! Dette er en Giant Leopard Moth, altså en nattsvermer, som flyr rundt i de sørlige og østlige delene av USA. Og der gjør de som nattsvermere flest; flyr rundt om natta og klenger på dører.

Happy Face Spider

Noen ganger så trur jeg Vårherre virkelig koste seg da han skapte verden. Dette her er en Happy Face Spider, og den lever i regnskogen på Hawaii og på øyene i nærheten av Hawaii. Forskere har ikke funnet noen spesiell årsak til edderkoppens gøyale mønster, men jeg trur den er et uttrykk for at en skaper har hatt en litt artig dag på jobb.  



onsdag

Blå jordbær

Det går rykter om at et nytt produkt er i ferd med å komme på matvaremarkeder; nemlig blå jordbær. Så langt har jeg ikke funnet noen bekreftelse på at jordbærene er i salg, men kun er et forskningsprosjekt hvor en har putta et fiskegen inn i jordbæra for at den skal tåle frost. Så da er det bare å starte jordbærdyrking på vinterstid, folkens! Superyay.

Lurer på hva Hellstrøm tenker om blå jordbær, gitt. Ser vel for meg at han kommer til å gå i spagaten. Jeg tviler på om det kommer noen produksjon ut av dette i hele tatt. Ser ikke for meg at folk vil ha blå jordbær? Med fisk i seg? Neh. Dette er lab.folk som leker seg. Som i så mange andre sammenhenger hvor det spleises gener på laboratorier.


tirsdag

Bella Lula

Forrige uke tok jeg meg en tur til Oslo med den nye bilen min; Skoda Octavia stasjonsvogn. Forden måtte selges, den har alltid vært litt for stor (fikk en ide for seks år sia om at stor bil er tryggest), og så begynte det å bli en del 'greier' med den. Planen var å kjøpe en SUV (ny ide om at høge biler er kult), men de koster omtrent en million å forsikre. Så dermed endra valget seg til en Skoda med ryggesensor og bluetooth. Og den er helt topp å kjøre rundt med!

Jeg reiste til Ekeberg for å treffe verdens beste Silje og verdens fineste avlegger; Filip. Har pælma alle skumle matbokser i plast, og benytta muligheten til å kjøpe metallbokser på Blafre ettersom vi hadde en liten kaffedate i Blafrecafeen/butikken.

MEN kom også over noe annet riktig spennende i den butikken; nemlig økologisk, fransk lemonade! Den smakte helt wow, så fire flasker blei med meg hjem. Men kan ikke Stassjon på Bjørkelangen ha disse? Det synes jeg er en veldig god ide. Retro, økologisk og et alternativ til Colaen. Hva trur du om det, Catrin?!



mandag

Emmy til Homeland! Yay!

Claire Danes og Damian Lewis rocka den røde løperen med gul kjole og sideskill under årets Emmy-utdeling. Og prisene var veldig fortjent! 'Homeland' er mitt beste tips når det gjelder glaning på tv-serier. Bra plot, bra skuespillere og tipptopp filming.



Nøstebarn

I dag prøvde jeg å overtale min mor til å kjøpe babyklær fra Nøstebarn. Jeg har blitt anbefalt klær derifra ettersom merinoulla de bruker ikke er kjemisk behandla, og tøyet er i tillegg kjent for ikke å klø (hvilket er det viktigste motargumentet i denne saken). Jeg mener at kjemikaliefritt tøy burde være det viktigste årsaken til å kjøpe Nøstebarn. Da forrige kid kom til verden, så fikk jeg anbefalt å vaske nytt barnetøy flere ganger før bruk fordi det sitter igjen så mye kjemikalier etter produksjon som kan forårsake kløe, irritasjon og etterhvert allergiske reaksjoner. Det resulterte i at jeg gikk for gjenbruk.

Seinere har jeg lært at en stor del av bomullsproduksjonen i verden er genmanipulert. Det rapporteres om bomullsarbeidere som får utslett og andre mystiske sjukdommer av å jobbe i genmanipulerte bomullsåkere. Så derfor tenkte jeg at Nøstebarn-plagg må være helt topp! Sauen er neppe genmanipulert, merinoulla er ikke kjemisk behandla OG 30% silke gjør tøyet enda mer behagelig. Det må jo være win-win på alle mulige måter!

Ingen jeg har snakka med så langt kan fortelle om kløe med Nøstebarn-tøy, snarere heller tvert i mot; ungene vil ikke ta av klærne fordi de er så behagelige. Og det er vel en slags logikk i det; det er umulig å selge produkter til den prisen, og med lovnader om god kvalitet og tilnærma null kløfaktor, uten at det faktisk stemmer. Det ville jo vært å skyte seg sjøl i foten.

Jeg teller også på knappene i forhold til tøybleier. Først og fremst fordi det er miljøvennlig. En kid produsere 2000 bleier i året, og ett tonn (!) totalt. I fjor blei det født litt over 60000 barn i Norge. Så da kan du jo regne ut avfallsmengden sjøl.

søndag

På t-banen i NYC

Jeg har vært i NYC flere ganger, og dette er ikke et bilde fra en av mine mange turer med subway. Men jeg lurer jo litt vedkommendes 'parenting skills' her, altså. Lever dette barnet i dag?

I just had a facial!!

Jeg er stadig i lykkerus over at 'Glee' er i gang igjen. Kurt Hummel er tidenes beste tenåringshomo! Og nå er han i NYC med Rachel. Topp by, topp serie, topp Chris Colfer!

Robbie har prøvd å ta seg sammen

Da har Englands villbasse blitt far. Han har bekrefta at sex fungerer, og viste stolt fram resultatet på bloggen sin. Han har tilogmed skifta bleier! Ikke dårlig, Robbie. Ikke dårlig!

The society is ugly

Wow. Så mye ståhei fordi Lady GaGa har blitt tjukkere. Det finnes jo ingenting andre viktigere ting å skrive om her i verden. Men hvis dette er et slags pr-stunt fra GaGa, så kan jeg ikke gjøre annet enn å hylle det. Hun har brukt utseende mange ganger for provokasjon. Så hvorfor ikke fedme? Hun har allerede prøvd kjøttkjole og horn på skuldrene, liksom.

Og ja. Det er verden som er ugly.



Druejuice

Vel. Tørst kan en bli når som helst. Forrige dagen lagde jeg True Blood-juice, og i dag heiv jeg meg over druejuicen. Med litt stangselleri. Det høres kanskje litt ekkelt, men det stemmer ikke. Dette er en veldig frisk juice! 

Dette er hva som trengs:

3 stangselleristenger og 400 gr. grønne druer (øko. Prix) + en juicemaskin.

Husk isbiter! God lørdagskveld.




lørdag

En generasjon keiserbarn

Noen som fikk med seg Anne-Kat. på Lindmo i kveld?? Definitivt det beste innslaget. Ingenting er bedre enn Hærland på krigstien.

True Blood-juicen

Yay og superyay! Endelig en juice det lukter (smaker?) litt svidd av. Jeg har pælma stort sett alt mulig rart oppi den nyanskaffede juicemaskinen min, men SÅ fikk jeg tilsendt ei oppskrift av Marte på en True Blood-juice. Og den er superbra! 

Dette er hva du trenger:
1 rødbet (øko., Frilund), en litt liten agurk (øko. Prix), 2 epler (hagen til Marte) og en 1/2 sitron.

Skål!


Boikott scampi!

Det blei full ståhei da Fotballfrue publiserte ei scampioppskrift på bloggen sin. Og det er forståelig nok, scampiindustrien er rimelig dirty fordi scampikolonier river vekk havets regnskog og korallrev, rapporter om barnearbeid og brudd på menneskerettighetene burde gjøre ingen burde putte en scampi i kjeften igjen. På Fotballfruebloggen ropes det om moralpoliti, mens fruen sjøl hevder at hun ikke visste om at det sto slik til med scampien.

De som er sinte på moralpolitiet bør stikke finger'n i bakken og ta seg sammen. Fotballfruen er så langt unnskyldt. Iallefall når det gjelder scampimåltidet. Men ikke når det gjelder å skrive scampi med stor s of fjerne med æ.

Og en ting til; oppdrettsmat er aldri noe særlig å putte i seg. Mye rart en får med gratis på kjøpet.


Chris Colfer om Oscar, og en ny sesong av Glee


Endelig er 4.sesongen av 'Glee' i gang! Og min favorittenor er tilbake. Nå har han riktignok ikke sunget så mye enda i denne sesongen, men det kommer helt sikker etterhvert. I første sesong hadde han og Lea Michele en nydelig duett med 'Defying Gravity', og den går jevnt og trutt på iPod-en min.





fredag

Where is Batman when we need him?


Michael Bloomberg er borgemester i verden beste by; NYC. Forretningsmann med Harvard-utdannelse, stinn av penger og medlem av det republikanske partiet. Men veldig liberal i forhold til mange av sine partifeller ved at han er tilhenger av sjølbestemt abort og homofile ekteskap. Men tydeligvis veldig militant av seg der han ramser opp sine hærer. Det er ikke så lenge sia NYPD plaffa løs på åpen gate etter en fyr som hadde begått et mord. Bare flaks at det ikke blei flere lik den dagen. Noen ganger lurer jeg på om amerikanske politimenn har en IQ på 90. 

Hugh Laurie on performing with an American accent


Funnet meg en ny favorittmann etter litt tilfeldig glaning på tv denne uka. Så nå skal jeg se meg opp på hele åtte sesonger av 'House'. Og det har visstnok ikke vært helt problemfritt for engelskmannen å snakke med amerikansk aksent.

onsdag

Popmusikken er blitt for ordinær

Og han har vel et poeng?



tirsdag

Kollektiv matteangst

Stort oppslag på VG nett om lærerstudentenes svake matematkkunnskaper i dag. Og bilde av HiO-studenter som sitter i den berømte glassgangen ved de hvite, runde marmoraktige bordene. Jeg har labba rundt i den glassgangen sjøl i flere år, og jeg har sittet ved de samme bordene og regna matteoppgaver. Komplett meningsløst for en student som ikke skal noen gang undervise i matematikk, riktignok. Men likevel.

Kristin Halvorsen snakker om kollektiv matteangst. Jeg er ikke så sikker på det. I våres sendte jeg ut en haug realister fra BVS, og de har installert seg på NTNU og er i full gang med høgere utdanning. Her skulle folk bli ingeniører, tydeligvis! Filologen måtte jeg leite lenge etter i den klassen der, for å si det sånn. Så det finnes flinke matematikkelever i norsk skole. Det er bare at de gidder ikke å gå på lærerskolen.

Sjøl hadde jeg angst for matematikklæreren på HiO. Mulig det hang noe sammen med min manglende interesse, men det opplevdes helt meningsløst å sitte i et klamt klasserom og bruke tid på et fag jeg aldri kommer til å undervise i. Og det forklarer kanskje de svake resultatene blant lærerstudentene; flinke matematikkstudenter søker seg ikke til lærerutdanning. De ender opp på NTNU. Eller tar det som fag på Blindern. Læreryrket klarer ikke helt å konkurrere med de gutta der, liksom - hverken i lønn eller status. Så da ender lærerutdanninga opp med en haug av folk som meg; studenter som ikke har interesse for faget og tar det fordi de må.


Surdeig gone wild

De siste ukene har jeg prøvd å lage surdeig. Planen var at det skulle bli et saftig surdeigsbrød, men dit kom jeg liksom aldri. For surdeigen bare vokste ut av proporsjoner, den. Og den tok over hele kjøkkenbenken. Så gjæring foregikk, mens brødet blei stein hardt. Så langt har jeg fått til er god smak og og god skorpe. Men det andre har ikke funka. Så langt.

Happiness

Noen sier han var et musikalsk geni. Andre at han var en drittsekk. Jeg er bare veldig enig i de betraktningene han har gjort seg her.

Leppestift

Methylparaben: Et preservativ som ofte brukes i kosmetikk. Det er funnet sammenheng mellom dette og kreft. Preservativet kan også påvirke kroppens hormonproduksjon.

Propylparaben: Brukes ofte i kosmetikk. Kan gi hudirritasjon. Noen studier viser at parabenet kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

Red 22: Fargestoff som brukes jevnlig i leppestift. Studier viser at det kan være en sammenheng mellom stoffet og nerveskader.

Acetate: Brukes i skjønnhetsprodukter som leppestift, kremer og foundation. Kan gi kløe, blemmer, håravfall og elveblest. Kan være giftig.

Så... Anbefaler parabenfri sminke. Eller la være å bruke.



Lavoratory retriever

Itsy bitsy spider

søndag

På tide å gå i hi?

Uæh! Jeg kan herved annonsere at det er en måned igjen til termindato. Det har vært veldig lite babydilling fram til nå, og jeg har tenkt at fødselen er så lenge til. Men plutselig er tida inne og jeg er i terminukene. Og her finnes det ikke ett babyplagg i str. 56 eller gulpeklut. (Jeg har økologiske våtservietter, da! Jaja.) Men i dag heiv vi oss rundt og fikk kjøpt barnesete og Bugaboo-vogn, så da kan en jo både kjøre og trille. 

Ellers vurderer jeg seriøst å gå i hi de neste fire ukene. Ikke fordi at alle gravidkommentarene er så skrekkelige (noen er riktig søte, faktisk!), men fordi jeg snart ikke har klær å ha på meg. Og jeg nekter å kjøpe noen nye nå! Er det noen som har en burka liggende, så si fra.

Her er siste dagers gravidkommentarer. Noen er hyggeligere enn andre, så klart. Men en blir litt immun til slutt og bare lar folk holde på. Folk får bare ha ei mening om magen, kroppen min generelt, kjønn, egne fødselshistorier (jadda) og amming.

1.) Jeg lurte på hvem den damen med den rare fasongen var. (#kollega/venninne)
2.) Du har spist for mye.(#forbipasserende)
3.) Du er svær, eller?! (#Coop-dame)
4.) Nå ser du veldig høygravid ut! (#familiemedlem)
5.) Og DER har vi pentjukka! (#kollega)
6.) Velkommen tjukka! (#pappa)
7.) Nå får du dra inn magan! (#bekjent)
8.) Får du plass bak rattet, egentlig? (#venninne)
9.) Lykke til! (#bekjent)
10.) Du er bare gravid foran. (#bestemor)

lørdag

Kongelige pupper

Det franske sladremagasinet 'Closer' gjorde det legendariske å trykke bilder av Kates pupper i dag. Javisst er det å gå over streken, hun har ikke akkurat møtt opp i Malaysia med stellet dinglende rett foran kameraene. Dessuten må en kongelig pupp ha ekstremt god markedsverdi; hun gjør ingenting 'ulovlig' - bare tar av seg bikinioverdelen med William tilstede. Han er hennes ektemann og har sikkert sett fruens frontpartier hundre ganger før.

På den annen side er det naivt å tru at at det ikke finnes en frekk paparazzi lurende et sted i en busk. Som kjendis må en bare nesten ta utgangspunkt i det. Dessverre. Det blir litt som Kristen Stewart som blei tatt i smasking på Rupert Sanders, og ikke Robert Pattinson. Hvordan hun turte det midt på lyse dagen, vel vitende om at fotografene lusker omkring overalt, har jeg ikke til dags dato ikke greid å finne noe logikk i.

Bildene av Kate og William var ikke ment for noen offentlighet. At det i hele tatt gjør at et magasin selger i bøtter og spann sier mye mer om oss enn om britiske kongelige.



fredag

Tomatsuppe med chili

Driver mye i suppebransjen om dagen, og så lenge det er høst - så passer jo det utmerket. Men jeg er suppemenneske hele året, egentlig. Supper er bare topp mat!

I dag har jeg eksperimentert litt med tomatsuppa. Er veldig glad i chili, så forsøkte å lage suppe med det i. Uten at den blir for sterk, da er det jo ingen som tør å spise den..

Dette trenger du: 6-8 tomater (økologiske; Meny, Coop Extra), 1/2 chili, 1/2 paprika (økologiske; Coop Prix, Coop Extra), 1-2 hvitløksfedd, olje, 1 rødbet (økologisk; Frilund), 2-3 ts tomatpurè (økologisk; Coop Prix), salt & pepper & basilikum.

Tilbehør: egg, pasta, brød, rømme

Del tomat og paprika i biter og ha i blender. Hakk chili med frøene i og ha i blender. Varm olje i kjele og ha i hakka hvitløk. Steik forsiktig. Rasp rødbet og ha i tomatblandinga. Hell over i kjelen og la det putre i 10 minutter. Ha i tomatpurè, salt & pepper og basilikum og la det putre 5 minutter til.

mandag

Ingrid Bolsø Bærdal som mamma i Mormor og de åtte ungene. Topp! Jegskal på kino!

Mormor og de åtte ungene blir musikal i filmform! Og ingenting er hyggeligere enn at Ingrid Bolsø Berdal skal spille mammaen. Jeg har vært ivrig skapfan av henne siden hun hadde den kvinnelige hovedrolla i teateroppsetninga Svart mjølk på Det Norske Teateret.

Det som er minst like hyggelig er at pappaen spilles av Thomas Bye, kompanjongen til Charlotte Frogner i musikalene Evig ung og Next to Normal (klikk her). Den skjønneste mann på jord med en vakker sangstemme og tre mil utstråling. Gleder meg minst like mye til å se ham på lerretet.

Ser forøvrig at filmcrewet har vært på Det Norske Teateret og gjort casting. I wonder why :)




Odd-Magnus Williamsons store filmår

De fleste av oss forbinder nok Odd-Magnus Williamson med Torsdagkveld fra Nydalen. Noen husker ham også kanskje fra de kleine Meny-reklamene som gikk på tv for noen år tilbake? Uansett, i år er han med i to norske spillefilmer; Kon-Tiki og Tina og Bettina. Det som er så gøyalt med det det er jo at i den førstnevnte spiller han kompisen til Thor Heyerdahl; Erik Wesselberg. Og etter 101 dager på ei flåte, så finner du hår omtrent overalt i fjeset på'n. Det gror rett og slett igjen! Mens i Tina og Bettina snakker vi rosa fjortis med sminke og blondt, langt hår. Det får jo ikke blitt mer kontrast, det!

søndag

Babyen har kommet!

Klikk på headeren for å komme til Balubabloggen! 

I de siste ukene har jeg vært gravid på to måter; 1.) fysisk 2.) teateralsk. Og før helga kom baby nr. 2! (Baby nr. 1 må vente litt til). Sammen med sju andre damer har jeg den siste tida fått gleden av å være med på å forme og etablere et helt splitter nytt regionsteater sammen Frilynt, teaterforbundet for barn og unge. Forbundet har gitt oss masse oppmuntringer og råd underveis (vi takker og bukker!), og nå er vi altså endelig i gang! Regionsteateret Baluba er herved offisielt! (Klikk her) Regionen vi representerer er Sørum, Aurskog-Høland og Rømskog, og tanken er å knytte bånd på tvers av kommunegrenser - samt gi et topp tilbud til mange. 

Sjøl om Frilynt (klikk her) er Norges største teaterforbund for barn og unge, så kommer også Baluba til å ha med voksne aktører. Nedre aldersgrense er satt til ti år, men vi har ingen øvre aldersgrense (hah!). Målet er å ha et aktivt og variert teatertilbud for både store og små og at vi skal ha det masse gøy sammen. Onsdag 26.september freser vi i gang med gratiskurs i teatersport/teaterleik, og skuespiller og regissør Frode Aleksander Rismyhr gjester oss. Det gleder vi oss til! Oppmøtet er i aulaen på Bjørkelangen videregående skole kl. 18 og vi holder på et par timers tid. Kurset er åpent for alle over ti år, og det er ingen krav om innmelding i Baluba for å delta.

Etterhvert vil det satt bli flere kurs og happenings utover høsten, så anbefaler alle å følge bloggen og facebooksida (klikk her) vår for oppdateringer. Hjemmeside kommer snart!

I desember starter prøvene til forestilling. Da får vi for første gang besøk av skuespiller/regissør/dubber, Heljar Berge (klikk her), i teateret for første gang. Noen av dere husker ham sikkert som skurk i Gråtassfilmene? Jepp, det er mannen som skal lede oss fram til en premiere utpå våren! Han har omtrent 300 produksjoner bak seg og vært i bransjen i mange år, og vi føler oss trygge på å bli godt ivaretatt og gleder oss til samarbeidet.

Og avslutningsvis: 

Movies will make you famous.Television will make you rich. But theatre will make you good! 
- Terrence Mann -


Jaa! Jeg ELSKER Pål Sverre Hagen i filmen Kon-Tiki

På lørdag var avgårde for å se en av de store, norske filmene i år; Kon-Tiki. Og jeg kan avkrefte at filmen er en Oscarkandidat. Det kommer ikke til å skje! MEN filmen er bra, og den slår selvfølgelig godt an hos det norske publikum fordi den portretterer en norsk helt. Nordmenn liker norske helter, bare se på suksessen med Max Manus.

Filmen er god den altså, men litt for lang. Og det er for mange animerte haier og hvaler overalt, kan virke som om animasjonstudioet bare har fått frie tøyler når det gjelder sjødyr. Konflikteopptrappinga mellom karakteren Herman Walztinger og resten av flåtebesetninga er helt på din plass, til tross for protester fra Waltzingers datter - som mente at karakteren ikke var sannferdig. Men fiksjonen trenger den den nervøse Watzinger, og han var tross alt ingeniøren. Det jeg ikke helt skjønner, og som er en logisk brist i filmen, er at Waltzinger (som ingeniør!) hiver en harpun i knollen på en hval. Hvaler blir ikke veldig blide av sånt, og ei flåte får plutselig voldsom fart på seg når dyret stryker avgårde i smerte.

Ellers er det bare å gi skuespillerne ros for prestasjonene. Pål Sverre Valheim Hagen har jeg hatt i øyekroken etter at han spilte en pjuskete mann i DEUSynlige, men i denne filmen er han nærmest et sexsymbol der han løper rundt på flåta i bar overkropp og solbleika, halvlangt hår. Og Pål Sverre; mitt beste tips er at du beholder det håret! Du trenger ikke den taustompem rundt panna, men hårfargen og sveisen trenger du! #dån



Halvøkologisk gresskarsuppe med ingefær

Tusen takk til min fineste venninne, Beatrice, som gav meg grunnoppskrifta til denne suppa. Lite visste jeg at gresskar var SÅ godt! Og ettersom vi i Norge har blitt et Halloween-land, så kan vi jo like gjerne spise godsakene - ikke sant?

Dette er hva du trenger:
600 gr. gresskar, 250 gr. potet (økologisk, Coop), 1 løk (økologisk, Coop), 3-4 hvitløksfedd, olje, 1 bit ingefær (frys gjerne resten!), 5 dl. grønnsaksbuljong (økologisk, Kolonihagen), 1 bit kålrot (økologisk, Frilund/Meny), salt og pepper

Garnityr: 1 hakka chili, linser (økologisk, Kiwi) og rømme (økologisk, Coop).

Varm olje og steik løk og hvitløk lett i panna (lurt med djup panne). Del potet og gresskar i biter og ha i. Steik i 5-6 minutter. Hakk ingefær og ha den i. Hell over buljong og la det putre i en halvtime. Rasp kålrot og ha den i mot slutten. Salte og pepre før alt helles i blenderen.

Garnityret består av å rense og hakke chili samt varme opp linsene. Dandere etter eget ønske i suppa.

Høgg og èt!







lørdag

Rødbet i taco'n

Hvem hadde trudd at ei rødbet i tacoen skulle skape Twitter-storm, liksom..!?! Men tydelig at det var en artig greie.

Uansett, jeg hadde kjøpt økologisk tacokrydder og skulle lage fredagskosematen til gjengen i heimen. Greia er at når en handler øko.mat, så må en være kreativ når det gjelder å få brukt den opp. Den råtner fortere, er dyrere OG mye sunnere, så da gjelder det å være smart og økonomisk på samme tid.

Forrige helg besøkte jeg Frilund (klikk her!) på Bjørkelangen for å jakte på øko.grønnsaker, og det var sånn at 10 stk. rødbeter blei med meg hjem. Har ikke helt skjønt hvorfor jeg skulle ha så mange, men ok. Så for å få brukt opp ei rødbet, så finraspa jeg den og hadde i tacokkjøttet. De jeg ikke hadde helt tenkt helt på er at grønnsaken setter en del farge. Så det blei et noe mer rødelig måltid enn vanlig. Men smaken var den samme, så mottok ingen klager.


Kvelden da Dawkins trampa rundt i Skavlan-salaten

Den eneste grunnen til at jeg skulle se på Skavlan i kveld var Bjørn Ulvaeus. Jeg er fremdeles offentlig fornærma over at Abba kasta inn håndkleet da jeg var to år og hadde noen mulighet til å få oppleve dem live. De burde arrangere en konsert KUN for oss som av biologiske grunner er født for seint. De lever fremdeles i beste velgående alle sammen og er ikke uvenner. Hva er greia, liksom?! Få rompa i gir! Jeg kommer!

Nå blei ikke Abba nevnt overhode på Skavlan. Bortsett fra Agnetha i en halvmorsom bisetning om at Bjørn var ungkar i ei uke mellom sine to koner. Men noe som virkelig blei nevnt var mormonere. Gosj, så veldig pinlig når en evolusjonsteoretiker hamrer løs på en mormoner og kaller religionen hans for oppspinn og tull, men samtidig forteller at han tar av seg skoene i buddhistiske templer. Mine to første tanker var; 1.) dette var fryktelig lite taktisk (all sympati havner hos rockegutten) og 2.) hva ville du gjort i en mormonerkirke?!?

Jeg kjenner et par religionsskeptikere sjøl (Dawkins er ikke aleine her i verden). Og noen hopper ut av skapet ala Dawkins og skal fortelle deg hvor tåpelig din religion er, mens den andre har en langt mer ydmyk tilnærming. Men greia er at tro handler om følelser, og derfor må skeptikeren respektere den troende, og den troende må respektere skeptikeren. Dawkins har sikkert rett i påstandene sine, men det hjelper ikke så lenge han ikke fikser takt og tone.



torsdag

Folk sier fremdeles de rareste og fineste ting!

Det er travle dager med masterskriving og oppstart av Balubateateret (klikk her!), men i alt virrvarret så får jeg tid til å snappe opp noen utsagn her og der som jeg synes er morsomme, interessante eller bare helt teite. En kollega på BVS nevnte at det var nærmest farlig å ferdes i mine kretser fordi plutselig havner noe en har sagt på Klinkekula. MEN til mitt, og bloggens, forsvar - så stiller jeg vel forholdsvis langt fram i køen når det gjelder smårare utsagn. Uansett, her siste tidas knippe: 

1.) Der kommer du med magen først! (#mamma i 1c)
2.) Bjørn Ulvaeus...Hvem er det? (#resturantdame)
3.) Jeg liker ikke ordet dialog. Samtale er mye bedre! (#kay)
4.) Dawkins hogg stein på Skavlan. Det blir det ikke noen god samtale ut av! (#christian)
5.) Greier BVS seg uten meg et års tid framover, da? (#meg)
6.) Det lukter spy i hele huset. Er det den surdeigen??! (#husbond)
7.) Nei, nei! Facebook vil ikke ha pdf. Pdf er til trykk, Karianne! (#venninne)
8.) Jeg skjønner ikke noe av disse NAV-papirene! Hva er foreldrepenger?! (#husbond)
9.) Er Hubert Hoggerud snill i virkeligheten?? (#kulturskolekid)
10.) Sov! (#ex-kollega)

Loch Lomond

Scottland is pure magic. I've been there once, on a motorbike trip, and I need to go back some day. The nature is wild and will never be tamed (except if someone puts a nuclear bomb there). Rough and colourful. And the people's is sometimes very difficult to understand. But if I speak my local, Norwegian accent and then we'll get along pretty well. Hah! Never underestimate the Scottish warrior and the Norwegian viking! Hah again!



Clint & Samuel

Haha! I love these two comparisons!! Poor Eastwood, I guess he would like to transform into a dog these days after alle the fuzz about his Obama-speech to the empty chair. By the way, maybe not, he's too much of a cowboy to care.

The American gestapo

Oh.. I guess Truman didn't became very popular with this quote. But there is probably some truth to this CIA/gestapo-comparison. I wonder who Assange really works for example (not me).

La meg introdusere den fjørløse høna

Jeg har alltid hatt en hemmelig drøm om å eie en skikkelig ekte nakenhøne. Nakenhund og nakenkatt er for pingler, nå er det nakenhøna som gjelder. Den skal ha på seg en hjemmestrikka genser (slik som du får til hund) og leggings. Hvis det blir ekstra kjølig om vinteren og vi skal ta oss en rusletur på byggefeltet, så må den også ha skjerf og lue.

Da jeg leste at den israelske forskeren, Avigdor Cahaner, hadde gjennom aktiv laboriatoriumsvirksomhet skapt ei høne uten fjør - så var min første tanke; DEN må jeg bare anskaffe! Nå har riktignok Cahaner lagd høna for folk i varmere strøk (hvilket jeg oppfatter som diskriminering), slik at de slipper å tenke på kjøleanlegg. I tillegg vokser de fortere enn vanlige høner! Og det er jo fint for alle med økonomiske interesser i bransjen. En annen ting som jeg har tenkt på, som går mer på det praktiske, er jo at en slipper å plukke høna etter slakting. Hvor bra er ikke det, liksom?!

Ettersom jeg skal ha nakenhøne som kjæledyr, så er det ikke så nøye at denne nye rasen har problemer med å formere seg naturlig ettersom hanen ikke klarer å flakse med vingene og hakker høna til blods fordi det er ikke noen fjør han kan feste nebbet i under akten. Heller ikke at nakenhøna blir solbrent bør jeg tenke nevneverdig på ettersom jeg bor i et land med stadig solmangel (veldig mange nordmenn har d-vitaminmangel pga. det, faktisk!)

Nå veit jeg ikke om nakenhøna har nådd det kommersielle markedet enda, sånne ting blir gjerne ikke snakka om. Men hvis noen av dere oppdager nakne høner på turer til de sydligere strøk, så gi meg et lite hint! Ok?

Eplegrøt med epler fra Høland

Som den superkokken jeg er, så kommer denne oppskrifta til å gå på slump. Epla fikk jeg på lovlig slang i Høland, og dermed er de jo superøkologiske. Økologisk sukker fås kjøpt på Coop, men jeg tenkte også prøve med stevia; søtningsmiddelet som er 300 ganger søtere enn sukker, mye sunnere og ikke minst; kalorifattig og ikke avhengighetsdannende! Slå den, folkens!

Gjør sånn her:
Ha i 5-10 dl vann i en kjele (alt etter hvor mye eplegrøt du vil lage) og tilsett 2-4 dl sukker. Mine epler var ganske sure, så da guffa jeg på med litt søtt. Skrell og rens eplene og ha i kjelen til det er fullt. Kok opp og la koke i rundt 10-15 minutter. Lag jevning med 1 dl kaldt vann og 2 ss potetmjøl.

Ta kjelen av plata og rør i jevninga. Da tjukner grøten av seg sjøl og får til slutt en grøtkonsistens!

Serveres med sukker og fløte. Jeg bytta ut sukkeret med lønnesirup, og det smakte også særledes godt!

Så da er det bare å gå på epleslang i Høland, dere! Lykke til!




tirsdag

My bullshit

Without music

If you're nice to me, I'll be nice to you

mandag

The negative thinker vs the positive thinker

søndag

Kariannes blomkålsuppe

Når en kjøper økologisk ferskvare, så funker det ikke å stappe den i kjøleskapet og tru at den holder seg like fin i en måned. Da gjelder det å være smart og få brukt opp innen forholdsvis kort tid. Og det er jo en gang sånn det skal være; mat SKAL råtne!

Jeg fiska med meg to blomkålhuer i starten av forrige uke på den lokale Coopen. Og nå var tida inne for å bruke den! Bestemte meg kjapt for å lage blomkålsuppe i går kveld, men ville helst ha ei basissuppe slik at jeg kunne fryse den ned og heller putte spennende ting oppi den seinere.

Til fire porsjoner trengs følgende: 1 blomkålhue, 1 løk, 1 purre og 5 del vann.

Gjør sånn: Del blomkål i buketter og skjær løk og purreløk i strimler. Varm opp olje i kasserolle og brun. Jeg hadde ikke purre, så da funker det helt fint med litt ekstra løk. Når løken og blomkålen er mjuk, så har du i vann. Her kan du selvfølgelig bruke buljong, men hvis du ikke får tak i økologisk - så er det like greit å øs være. Mye rart i disse buljongene.

Kok alt mørt og hell i blender. Salte of pepre. Bland til du får ei jevn suppe!

Forslag til tilbehør: Stekt flesk, karrystekte reker, kokte grønnsaker.






The Twilight House

To all Twi-Hards; this must be the perfect house for you..?! I don't know if this house actually was used in the films, but there certain is a resemblance.


Økologisk gårdsbesøk er topp!

Mens alle andre sambygdinger løp rundt på Musikkfestivalen på Bjørkelangen i går, så tok jeg meg en tur til Frilund gård for å se om jeg kunne spore opp noen økologiske godsaker. Frilund hadde i går nemlig utsalg av flere forskjellige varer (klikk her) i tillegg til salg av økologiske vafler, omvisning i urtehagen og foredrag om økologisk landbruk. Jeg plukka med meg grønnsaker, ei flaske rabarbrasaft med kanelsmak og et glass med rips-og bringebærsyltetøy. Så langt har det gått unna på safta, så jeg må tilbake og få mer. 

Etter å ha vært på Frilund et par timer så lærte jeg følgende: 
  1. Ikke-økologisk landbruk kalles for konvensjonelt landbruk.
  2. Halve Østersjøen er død pga. dansk og svensk konvensjonelt landbruk. 
  3. Gi alltid skryt til kassafolket når du handler økologisk. Da legger de merke til at økologiske varer faktisk selges. Og da tar de inn mer! 



Veldig god saft! Rabarbra med kanel og vanilje. 

Agurk, kålrabi og rødbeter. Slik de ser ut når naturen sjøl får bestemme!  

Utsalg! 

Denne skal prøves sammen med økologisk peanøttsmør! Nammis :) 


Økologisk solsikke. Bare til pynt! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...