onsdag

Stua full av Balubadamer

Så langt har det vært dårlig med julekakebakst. Det er ikke at jeg ikke liker å lage julekaker, men desember er blir oftest min protestmåned. Julesjokoladen har vært her siden i sommer, snart setter julekonsertene inn og desember blir bare masse kaos der en løper rundt på juleavslutninger og hamstrer ribbe og tørka fiken. Derfor var det ikke så mye hjembakst damene i Balubastyret fikk servert under kveldens styremøte. Men det funker nesten like bra med sjokoladeflarn, sjokoladeboller og karamellboller fra kakesalget i Baluba, også! Og med litt kaffe og te så var jeg klar til å ta i mot sju skravleglade damer, jeg!

Det morsomste med å sitte i Balubastyret er følgende: 


  1. Anne-Elins høglyde nys. Jeg skvetter like mye hver gang. 
  2. Godkjenninga av agendaen som aldri skjer før midtveis eller mot slutten av møtet 
  3. Den litt usystematiske tilnærminga til sakslista. Når så mange damer møtes, så må det skravles litt mellom punktene. 
  4. Babyen som går på rundgang og får en god dose kjæling og snosing. Hvilket baby forøvrig synes er helt topp. Ungen sover aldri så godt som etter styremøter. 
  5. Utrop som: 'Ikke schil a!'. Vibeke snakker babyens språk mens Natalie koser med babyens bein. 
Til uka arrangerer Baluna skurkekurs med Heljar Berge. Han skal også være instruktøren til teateret etter jul. Da skal vi sette opp 'Peer!' av Knut Nærum. Heljar har tonnevis av erfaring, og for alle som er kjent med Gråtass-universet; Han spiller skurken der. Men på onsdag er kurset åpent for alle. Ta kontakt med meg eller noen av de andre i styret hvis du lurer på noe! 



Kakeskuespilleri. Og gjengen samla. 

tirsdag

I dag har jeg kjørt ambulanse OG rullestol!

Dette har vært den sprøeste dagen i livet mitt på lenge. Jeg fikk i går den etterlengta telefonen om at elgen min lå klar i en pappeske til avhenting. Litt usikker på hvor mye plass en halv elg tar, så rydda jeg bilen rein for barnevogn og bilseter - og dro avgårde til Langstranda for å hente dyret. Langt inni skauen fikk jeg tak i steiker, biffer og annet snadder til grytene mine. Og mammas. Et lite spleiselag var nødvendig ettersom en halv elg gir veldig mye mat. 

Etter at pappesken var plasser trygt i bagasjerommet, så kjørte jeg over Hemnesfjellet til Rømskog for å få levert mammas lot. Steiker, biffer og kjøttdeig lå strødd utover hele kjøkkenbordet og vi prøvde etter evne å fordele godsakene. Pappa var forvist til underholdningsbransjen for alle under 2 måneder. 

Nå er ikke Rømskog og Setskog kjent for å være plassene i Norges land hvor brøytebilen går hver halvtime. Og da jeg skulle krype meg hjem igjen, så snødde det lussekatter og marsvin, og veibanen var rimelig full av slaps. Det resulterer i veldig sakte kjøring, men i Veltasvignen på Setskog fikk jeg besøk av en annen bil i veibanen min. Ingen av oss kjørte fort, men smellen gjorde at begge bilene måtte taues vekk og vi fikk ringt etter en ambulanse. Det som jeg ikke helt tenkte på var at da dukker det opp politi og brannmenn også. Det var blålys, refleksvester og kjøretøyer av ulike slag OVERALT. Og grunnen er en liten baby. En liten sint baby som helst ville fike til den klåete legen og heller få en god dose morsmjølk. Istedenfor blei vi begge sendt avgårde til Ahus for en sjekk. Inne i ambulansen var en veldig trivelig lærling som aldri hadde hatt en så liten pasient før, men den lille pasienten fikk straks tak i en finger og holdt seg fast i den hele turen inn til Lørenskog. 

Alt var i skjønneste orden med både liten og stor, heldigvis. Jeg hadde litt flimmer på øynene da vi kom fram, og blei da raskt kommandert rett ned i en rullestol. Så i dag har jeg altså kjørt ambulanse OG rullestol for første gang. Flimmeret blei heldigvis borte etterhvert og doktorene var fornøyde. Så da fikk vi lov til å reise hjem med en lapp om hva som kjennetegner hjernerystelse. Systemet fungerer. 

Bestefar underholder barnebarn med hodelykt.

Pappas finurlige anordning av malerkoster. 






søndag

Sirkus Petter

Og DER var endelig skisesesongen i gang med Petter i ledertog for å erte svenskene! For det er ingen som er bedre på det enn akkurat han. Aksel Lund Svindal er for skikkelig og har ingen svensker å erte, det samme gjelder Ole Einar Bjørndalen. Han har riktignok svensker å erte, men gjør det ikke fordi han er slik en voksen og moden (snart gammel) mann med høg grad av skikkelighetsfaktor

At Petter Northug erter på seg svenske sportskommentatorer ved å gå over mållinja i Gällivare med et svensk flagg tramper nok rimelig bra rundt på en stolthet. Men så er det også rimelig mye underholdning å erte opp svenskene, fordi de lar seg erte opp! Dette er det tradisjonelle søskenforholdet i et nøtteskall; lillebror erter storebor og storebror blir rasende, og lillebror piler avgårde godt fornøyd med oppnådd resultat. For det ER en grunn til at Petter erter svenskene litt ekstra, og det er jo fordi han da da får lov til å være vitne til spetakkelet etterpå. Fordi det alltid blir spetakkel. 

Det som er ekstra irriterende for svenskene er at Petter er så god til å gå på ski. Hele sirkus Petter hadde vært så mye enklere å håndtere hvis han ikke hadde vært det. Så til alle irriterte svensker; fortsett å irritere dere og kall Petter for en oppblåst gris og tullebukk. Det betyr at vi har masse god underholdning i vente!!

Tjäna! 



lørdag

Lange fødeveier og bekymra jordmødre



VG hadde dette oppslaget på nettsidene sine i dag. Fødestuene i distriktene forsvinner fordi de store sjukehusa tar over. Jeg antar at dette har noe med økonomi å gjøre. Det koster å ha fødestuer i beredskap, og derfor er det veldig fint og flott at regionssjukehus tar over - slik at penger kan spares. Og det er jo en bra ting å spare penger, det er mange nok kommuner med trang økonomi - det er Aurskog-Høland (hvor jeg bor) et godt eksempel på. 

Jeg valgte frivillig lang fødevei og følte ikke at det var noen trussel. Beredskapen var god, og jeg fikk gode instrukser av jordmødrene i forkant. Da jeg ringte fødeavdelinga på Kongsvinger sjukehus med litt mageknip den 16.oktober, så fikk jeg beskjed om å komme. Så strengt tatt kunne jeg reist til sjukehuset med kun luftsmerter. Men det var aldri snakk om at jeg skulle holde meg hjemme litt til for å se an situasjonen. Jeg slapp å argumentere meg fram til fødestua - og det var full oppfølging fra det øyeblikket jeg satte foten innafor døra. Jeg har ALDRI hørt noen noen gang, si noe negativt om Kongsvinger sjukehus, mens Ahus får alt fra glitrende tilbakemeldinger til helt horrible. Sjansen for en horribel opplevelse på Ahus var grunnen til at sjukehusvalget mitt falt på Kongsvinger (i tillegg til ønsket om å støtte distriktet). Jeg var helt trygg på at der ville jeg bli godt tatt i mot og at jordmødrene var hyggelige. Og trygghet er alfa omega for den fødende. Veldig mange velger Ahus fordi beredskapen der er  veldig god ved komplikasjoner. Og hvis det er hva som gjør den fødende mest trygg, så skal hun føde på Ahus. 

At to timers fødevei skaper utrygghet kan jeg forstå. Det er mange som ikke når fram til Ahus en gang, sjøl om de bor i høyblokka på Lørenskog. Men når fødestuene legges ned rundt omkring, så føles det som om staten driver terror mot egen befolkning. Det finnes mange som ikke bor vegg-i-vegg med et regionssjukehus. En fødsel er en av de mest sårbare situasjonene befinner seg i livet, og derfor er det skammelig at slike oppslag må til. Jeg håper politikerne leste dette oppslaget i VG og skjemmes. Det burde dem. 




Endless Love; det er på tide å gjøre seg ferdig med Twilight

I fjor på samme tidspunkt så dro vi avgårde en gjeng jenter på kino for å se blodtørstige veggisvampyrer være ekstra heltemodige og redde verden. Vi troppa kvinnesterke opp i kinosalen og der satt flere rader med fjortiser klare med popcornet sitt og stirra litt sånn halvt forfjamsa på oss 'gamle' damene komme inn i lokalet. 

Det skal bli en befrielse å bli ferdig med Twilight. Filmanmeldere har gitt den siste filmen sine middelmådige terningkast, noe som ikke er veldig overraskende. Men hva anmeldere mener om fortellinga og Bella, Edward og Jacob har ingenting å si for billettsalg og hysteri. Det hyles like mye ved promoteringene som tidligere, og Robert Pattinson og Kristen Stewart må atter en gang  ha et kobbel av livvakter for å kunne ta noen skritt sammen på den røde løperen. Billettsalget når stadig nye høgder, og forfatter Stephenie Meyer blir stadig rikere og når alt kommer til alt; money talks. Det finnes et enormt marked i romantikkhungrige fjortiser, og det er den viktigste faktoren for suksessen bak både bok og film. De over 30 i kinosalen er tross alt i et betydelig mindretall. 





fredag

Der det er baby er det folk!

I dag dro jeg til arbeidsplassen min for å hilse på folk og få solgt noen kaker for Balubateateret. Jeg har jo tross alt en hel pall å ta av, så her er det bare å brette opp armene. Og kakene fikk etterhvert fart på seg, og jeg måtte ut i bilen hele to ganger for å etterfylle salgsbordet! Jeg må dessuten ha et talent for kremmerfaget, i løpet av tre timer så gjorde jeg ikke annet enn å skravle med folk, spise en kantinepizza og svare på det samme spørsmålet om at alt er bare bra med meg. 

Men jeg oppdaga også noe annet rart. Noe nesten litt magisk. Så fort jeg stakk foten innafor skoledøra, så var jeg en magnet på folk. Eller, egentlig ikke jeg - men babyen! Og det er veldig trivelig, men også litt rart. Plutselig er det en haug av folk rundt meg samtidig, liksom. Etterhvert fikk jeg satt meg ned i en stol, og da tok det ikke lang tid før sofaen var full av folk og babyen var på besøk i diverse fang. 

Ellers er det bare å komme til erkjennelsen av at ammetåka ikke har sluppet taket. Jeg hadde huska alle kakene mine, men stelleveska var kjemisk rein for skift og våtservietter. Det er veldig dumt når ungen presterer å bæsje seg ned fra øra til anklene. Takket være gode Linda, så kom det medbrakt babytøy fra Cubus en halvtime etter at ammetåkeblooperen var oppdaga. Jeg, derimot, må finne noen ammetåkevitaminer. 


Linda fikser ny body og strømpenbukse. Livlig dag i
sofakroken!

Philip har Movember-bart! 

Kosing!
Kakesalg

torsdag

Teatersportkurs og NM-uttak i Aurskog-Høland!

For første gang så skal det være NM-uttak i teatersport i Aurskog-Høland. Og Baluba skal være med å arrangere det! Ikke aleine, selvfølgelig. På Setskog finnes det mye kjekk ungdom, og noen av dem befinner seg i Setskog UL. Og sammen med dem og vårt felles teaterforbund, Frilynt, så blir det gratis kurs i teatersport og NM-uttak for juniorer helga 8.-9.desember. Det kommer proffe instruktører, og det ryktes om pizza og disco. Jeg er ikke helt sikker på det siste der, altså. Men det blir noe gøyalt opplegg lørdagskvelden i tillegg til alt det gøyale som er med teatersport. 

Det blir også muligheter for overnatting. Og hvor skjer alt dette? På Setskog, selvfølgelig. Kurset er åpent og gratis for alle, mens uttaket er kun for juniorer. 





onsdag

Christiane tar en Baluba!

Etter ei lita nødvendig pause, så var jeg tilbake i teatermanesjen i dag. Hvilken travel dag; først kaketårn, så barselsuppe på Stassjon og til slutt samling i Balubateateret! Wow. I morgen må jeg sove og bare gjøre ingenting, trur jeg! 

Baluba fikk besøk av Christiane Lier Dahl i dag, og hun lærte oss om hvor viktig lavstatusrollene på scenen er. Det er litt morsomt, men Christiane og jeg gikk i samme klasse på ungdomsskolen. Og der hadde vi den gangen et valgfag som het drama, og vi satte opp et ganske merkelig dukketeater om livet inni en maurslukermage (!). Poenget mitt er at allerede da viste Frk. Lier et teatertalent og en kreativitet som jeg bare kan se langt etter. Men desto hyggeligere var det å ha henne på besøk i Baluba i kveld! Hun er i dag utdanna teaterpedagog. 

Om to uker kommer instruktør Heljar Berge til Baluba. og det blir litt i overkant spennende. For det første så skal han ha et fire timer langt skurkekurs med oss, men over jul skal han være instruktøren vår på helbasis. Baluba starter produksjon i januar, og Heljar blir den første instruktøren teateret benytter. Og mannen er kjent for å være lynende flink! Til og med kolleger på BVS skryter av innsatsen hans som skurk i Gråtass-filmene. Så nå bare ligger vi på lading fram til neste onsdag! 

Baluba har egen blogg og facebookside. Og det er skikkelig trivelig om du har lyst til å følge med på hva som skjer med oss der! Vi legger ut bilder og annet snask (og info.) der. Her er linkene: 




Det instrueres! Flink pedagog. 


Yvonne og  jentene følger med!


Vi lærte også hvor viktig det er med applaus!


Barseltreff på Stassjon

Etter at kakemannen hadde satt igjen et tårn av kaker i garasjen min i dag, så dro jeg avgårde til Stassjon for å barselere sammen med en annen utvandra rømsjing. Det er kanskje ikke så mange av oss, rømsjingen er gjerne veldig stedbunden og lite villig til å flytte noe sted (sjøl Bjørkelangen kan nærmest oppfattes som det store utland) - men det er da altså noen av oss som har våget oss utafor kommunegrensa - og funnet ut at det går an å leve et fullverdig liv også andre plasser. Denne rømsjingen fikk jeg lirka ut av Oslo med fristelsen om å spise tomatsuppe på Stassjon. For når en skal ta med en cafevant Oslofant på et kjekt sted å ta en lunsj i Aurskog-Høland, så er ikke Torvet stedet. Da er det MYE koseligere å vise fram Stassjon og være der i fred og ro fra alle senterstressa folk. 

Ettersom vi begge har småtroll, så er det også kjekt med et sted som tåler at søppelkasser blir pilla på og gulping. Må også bare oppfordre alle til å ta i bruk Stassjon! Det er virkelig blitt et sted med sjel, og konseptet med retro og gjenbruk gjør at en finner gamle fyrstikkesker i sofaen og at sofaen er sennepsgul. Hvor gøyalt er ikke det, liksom?!


Prikkete duker og gule lamper på Stassjon!


Turistverten og cafeverten tar en prat med Oslogjesten.



Trafikk på Stassjon i dag. Hurra! 



Kakesalg i Baluba

I dag har jeg hatt besøk av kakemannen. Han hadde med seg en diger pall med sjokoladeflarn, sjokoladeboller, karamellboller og karameller. Det var rett og slett et tårn av godsaker som plutselig befant seg i garasjen. For nå skal Baluba selge med inntekt til teateret! God gammeldags kakedugnad rett og slett. Og det som er helt magisk er at kakene har gått unna som hakka møkk i hele dag. Etter teatersamlinga var vel omtrent halve pallen solgt! Det må en si er bra avkastning. Så hvis du er interessert i julekaker, eller julekarameller, så er det bare å ta kontakt! Vi har fremdeles på lager. 


Å mæn. Et kaketårn i garasjen! 


tirsdag

Hvorfor jeg helst drikker kaffen min på Stassjon

Hver uke er jeg innom Stassjon på Bjørkelangen. Det er ikke fordi cafeen har det største utvalget, eller for at det ligger så himla sentralt i forhold til Torvet, men jeg liker meg der. Jeg liker at det IKKE vasser folk rundt øra på meg hele tida når jeg skal slurpe i meg en kaffe latte. Jeg liker de retro omgivelsene, og at uansett når en kommer - så er det ALLTID noen å skravle med. På Stassjon har jeg faktisk blitt kjent med ganske mange nye folk! På hvilke andre cafeer blir en kjent med folk, liksom?

I går var jeg på Stassjon med Natalie. Vi er begge med i Balubateateret og har kjent hverandre siden garderobedagene under 'Albert og Tidsmaskinen'. Nå er vi ikke med i Bjørkelangen Teaterlag lenger, men gjennom Baluba, og stadige kaffetreff på Stassjon, så har et nytt vennskap vokst fram. Det setter jeg veldig stor pris på! 

I morgen skal jeg igjen en tur på Stassjon. Denne gangen skal jeg ha med meg en Oslogutt og kompis dit. Må få servert mannen litt skikkelig himlaga tomatsuppe! Vi er barndomsbestiser, og nå har vi begge fått barn født samme året - så vi skal rett og slett ta en barselsuppe sammen. Med kaffe til, selvfølgelig. Av mine gode Balubakolleger, så har jeg funnet ut at kaffe latte smaker veldig godt med kanel på skummet! 

Vi snakkes, grevlinger! 



Natalie


Kaffe latte med kanel på skummet. 


Parabenfri sjampo og balsam fra Earth Science

Her kommer et nytt tips på den parabenfrie fronten! Earth Science har flere parabenfrie produkter både med og uten parfyme, og jeg har nå i flere uker brukt sjampo og balsam uten parfyme. Mye mulig at kjemikalier gjør håret flottere, men håret mitt har ikke blitt drastisk forverra ved å kutte ned på kjemikaliene. Det eneste er vel at ettersom jeg ikke har parfyme i sjampoen og balsamen, så lukter håret mer...hår. Men jeg har en hårspray fra Head som lukter veldig friskt og godt - så case solved! 

Når hår lukter hår. 
Les mer: 

Parabenfritt fra South of France og Olivella

Etter at jeg oppdaga at omtrent all såpe inneholder parabener, så har jeg vært ivrig på å finne parabenfrie alternativer. Det er ikke helt enkelt ettersom en må leite i hyllene for babyprodukter på apoteker for å finne slike produkter. De er oftest ikke parfymerte og dessuten kan det være ganske dyrt. Jeg veit at kjeden Lush har økologiske og parabenfrie produkter, men disse har hverken testa ut eller funnet ut hvor mye koster. 

Jeg bestiller stort sett alt av såper gjennom iHerb. Nå har jeg ikke testa alt som er å få tak i der, men disse to merkene lukter godt og har en helt grei pris. Så langt holder jeg knapp på Cucumber Aloe fra South of France og grønn Olivella. 

Lukter godt!

Italiensk merke. Litt dyrere i pris. 


Aurskog-Høland er dårligst i klassen

Forrige uke greide kommunen jeg bor i å havne på forsida av Norges største av; VG. Det kan bety to ting; enten at noe veldig positivt har skjedd eller at noe skikkelig kjipt har skjedd. Nå har ikke Martin Halla vunnet flere sangkonkurranser den siste tida, og det var heldigvis IKKE et drap i nabolaget (de har vi hatt nok av for lang tid framover), men at kommunen bruker stusslige 39,- pr. eldresnute hver dag på mat. Noen rikmannskommune har vi ikke vært på lange tider, men at Aurskog-Høland havner nederst på lista over kroner som brukes på eldremat hadde vel ingen trudd. Det er liksom noe skammelig over å bli sist. Å være den dårligste i klassen.

Reportasjen var en litt stusslig greie med 4-5 gamle sittende på rekke ved et bord. De ser enten veldig sure eller veldig gamle ut, og maten ligger rotete på tallerken. Ut i fra bildene, og Lise Finckenhagens kommentar om at 39 kr. er 'hva en kaffe latte koster', så framstilles Aurskog-Høland som et u-land sammenligna med Hjelmeland kommune, som bruker 100 kr. dagen på sine gamle. Så her ute er det skikkelig kjipt å bli gammel, liksom. Får ikke skikkelig mat en gang. I hvert fall ikke kaffe latte. Det får de sikkert i Hjelmeland. Ekte barrista til og med! 

Jeg skal ikke uttale meg så mye om 39 kr. er for lite, eller om 100 kr. er for mye - MEN jeg trur Aurskog-Høland kommer til å få det stritt når min generasjon blir gamle og skal innta sjukehjemmene. Vi kommer i horder, og vi vil ha vår sushi, taco og tapas. Og den skal være økologisk, kortreist og med færrest mulig e-stoffer. Min generasjon blir stadig mer kravstore, krevende og kvalitetsbevisste. Vi er dessertgenerasjonen. På godt og vondt.

I Aurskog-Høland er det skikkelig kjipt å bli gammel. 


fredag

Triklosan i kosmetikk og tannkrem


Tidligere har jeg blogga aggressivt mot fluor. Og jeg regner med at snart står enten Colgate eller Jordan på døra mi for å fortelle meg hvor tannkremtuben skal stå. Selvfølgelig er de interessert i at færrest mulig skal bli opptatt av at fluor faktisk er et giftstoff og kan være årsaken til både kreft, Alzheimer og ADHD. 

Men nå viser forskning at stoffet triklosan framkaller allergi. Og ganske mange tannkremer har triklosan i seg. Stoffet har en bakteriehemmende funksjon, og derfor er det veldig merkelig at en skal både trenge fluor OG triklosan i tannkremtuben. Her er det noe som lukter ugler. Eller dårlig ånde om du vil.

Ikke nok med at en kan erte på seg allergier, men triklosan kan også bidra til å utvikle motstandsdyktige superbakterier, som antibiotikaen ikke får has på. Det er ikke et hyggelig scenariet, hvis jeg blir sjuk og trenger antibiotika - så vil jeg helst ikke være resistent mot medisinen. 

Triklosan finnes ikke kun i tannkrem, så anbefaler en kjapp etikettesjekk på deo'n du bruker samt en gjennomgang av sminkepungen. Det kan hende du finner en liten overraskelse også der. Ellers brukes stoffet også i klær, da helst i treningstøy. 

Jeg bruker tannkrem uten fluor og triklosan. Det var kjempeskummelt den første uka, men så gikk det over. Tannlegen min vil sikkert dunke meg i huet med noe hardt hvis hun finner ut av mine fluorfrie tannpusser, men så langt har jeg ikke brydd meg om å fortelle om mine vågale handlinger. Noe annet jeg har oppdaga med fluorfri tannkrem er at jeg får mindre tannstein av den. Hah!

Skyfall



Ny Bond-film er å finne i kinosalene, dere! Og mange av dere har sikkert allerede sett den. Her blei barnevaktressursen fra Rømskog tilkalt og utstyrt med NAN, og jeg dro i vei for å konstantere at Daniel Craig funker fremdeles fint som blond Bond. Og at plottet fungerte bare sånn passe.

5 topp ting med Skyfall:
1.) Ola Rapace og Ben Whishaw. Rapace er svensk og gullig, Whishaw er bare veldig pen. Og spiller sykt nerdete. Det liker jeg. Rapace spiller skurk.
2.) Adele. Hun eier tittelåta og synger den med nerve. Kul låt.
3.) Bond er mer sårbar enn det han pleier. Det gjør ham mindre endimensjonal.
4.) Javier Bardem. Ingen over, ingen under. Spiller blond skurk så det lukter svidd gjennom lerretet. Har tidenes beste, og lengste, monolog.
5.) Mindre damedill. Altså; få pupper, lite kyssing og ingen skikkelig skurkedame.

5 litt mindre topp ting med Skyfall:
1.) Plottet er litt for enkelt. Filmen fungerer mer som en mellomfilm for folk som skal ut av roller og nye folk som skal inn.
2.) Litt for lang. Fikk urolig rompe etter to timer.
3.) Den ene Bond-dama har ekkel farge på leppestiften og ekkel farge (og ekkelt lengde) på neglene.
4.) T-banevogn gjennom taket er teit.
5.) Tydelig allusjon til Alene Hjemme-filmene mot slutten. Gøyal greie som kunne blitt riktig intelligent, men alt ender til slutt bare opp med flammer og eksplosjoner. Slitsomt å se på.

Heldigvis knakk ikke Frihetsgudinna!


Da orkanen Sandy kødda med byen min, så satt jeg klistra til VG og Dagbladets nettsider for å få siste oppdateringer om t-baneflom, strømbrudd og velta trær. Jeg stilte meg sjøl spørsmål som; Vil Frihetsgudinna knekke? (Hvorfor har ingen tenkt på det scenariet, liksom?) Hvor mange trær i Central Park vil ligge med tærne i været? Og blir Ground Zero bli byens nye svømmebasseng?

Heldigvis knakk ikke Frihetsgudinna. Det hadde blitt toppen av stusselighet. Nedre del av Manhattan kunne riktignok gi assosiasjoner til et slags postmoderne Klungerdalen (ref. Brødrene Løvehjerte), så var byen ikke 'out of order'. Deler av den var bare satt på pauseknappen til Sandy var ferdig med sine herjinger. NYC tåler en trøkk.

#ammetåke

Måtte reise hjem uten sokker. #oups

På Twitter har jeg oppretta en egen hashtag for ammetåke. Den er ment som en trøst for andre susete barseldamer, men også for å dele litt med omverdenen av den hverdagskomikken som plutselig får fart på seg ved at en ny unge dukker opp i livet.  Dagene mine består av følgende:

1.) åssen en baby fungerer
2.) få nok søvn
3.) unngå de altfor store blemmene generelt sett

Men ammetåke er faktisk et reelt begrep. Jeg er usikker på om det henger sammen med ustabile hormoner eller insomniatilstander, men mistenker sterkt en kombinasjon. 

På mandag måtte jeg en tur på Aursmoen skole. Og da må jo nødvendigvis kråkebolle være med. Behovet for et stellerom blei etterhvert prekært, så jeg blei hastig dytta inn på skolens handicap-wc/vaskerom. Der fikk jeg en vaskemaskin til stellebord, og ett dusin glasshåndklær og to stive grillvotter som selskap.

Ungen måtte igjennom et helskift med det resultatet at vi dro hjem igjen med ti småtottiser vitende omtrent i friluft. Sokker var ikke å finne i stelleveska. Ikke strømpebukse, heller.

Andre #ammetåke den siste tida har vært:

- Kjøre over Aursmoen med bagasjelokket på bilen vid åpent. Håper ingen jeg kjenner så meg.
- Forsøk på å fylle bensin på en allerede full biltank. Skapte både frustrasjon og irritasjon fordi jeg var overbevist om at det var noe galt med pumpa.
- Steller meg rett bak bestefars raskt ryggende bil for å hindre ham å bulke med min dyrebare Skoda. Kunne fort blitt sandwich.
- Går inn i feil leilighet da jeg skulle til svigers. Gikk ut av heisen i feil etasje og befant meg da plutselig i en fremmed gang med en noe forskrekka, eldre dame som lurte på hva jeg dreiv med i leiligheta hennes. 

Matsnobb og mathall


Fotballfrua har hakk i plata på lavkarbo. Bertine Zetlitz spiser supermat (altså pulver og oljer) for å finne nok energi til sine kreative sider. Jeg har begynt å lese etiketter, kjøpe økologisk og bake eget brød. Mat har liksom blitt en trend, men det er så himla mange trender samtidig at en nærmest unormal hvis en ikke befinner seg på en av dem.

En ting er iallfall sikkert; mange trenger å komme seg vekk fra posemat og kneipbrød. Jeg følte meg som en skikkelig matsnobb da jeg på tirsdag dro til Oslo for å snoke rundt etter gode råvarer. Jeg ser for meg at det er noe Hellstrøm kunne ha gjort, liksom. Hvis han hadde bodd i Aurskog.

Mathallen må være en del av trendbildet i Oslo. Min gode byvenninne Inga kunne fortelle at mye folk gjør det vanskelig å føre en normal samtale. Og da begynner en gjerne å brøle, og når mange går rundt i en diger hall og brøler, så blir det mye larm. Jeg ser den. På tirsdag gikk det heldigvis å snakke sammen. Inga og jeg fikk til og med spist sushi sammen mens vi konverserte. Og det var jo bra. Kjedelig å måtte ty til tegnespråk samtidig som en spiser med pinner. #utfordring

Jeg fikk også testa ut om en fiskemann funka i løpet av mitt to timer lange opphold i Mathallen. Det er viktig å teste fiskefolket, det sier noe om kunnskapen til de som står bak fiskedisken- Meny-jentene på Lillestrøm, for eksempel, glodde olmt på meg da jeg spurte om den hvite fisken deres var oppdrettsfisk. Jeg krevde et svar, og etter påkrevd ringerunde kunne de fortelle noe surt at rød fisk var oppdrett og hvit fisk var fra havet. Blikkene deres signaliserte dust, og blikket mitt blinka; Amatører! Uansett, denne fiskemannen i Mathallen visste hvor fisken hans kom fra. Jeg greide ikke å sette ham fast på noen av dem, faktisk! Dessuten tilbød han seg å skjære ut indrefileten av torsken, slik at jeg fikk med det beste kjøttet hjem til fiskesuppe. Fikk til og med is i plastikkpose slik at fisken ikke skulle bli forderva på hjemreisa. Bra mann. Bra ferskvare.


.


Anbefalte gojibær fra Heaven Mountain

Er du en av dem som drøvtygger tørka gojibær? Du trenger ikke det lenger. De fleste gojibæra som finnes på den lokale butikksjappa er harde og fungerer bedre som innhold i ei babyrangle enn mat. Dessuten setter de seg fast i tenna ved tygging.

Jeg kjøper tørka gojibær på iHerb for $12. Og da får du en stor og fin pose, ikke en sånn liten pinglepose. Jeg veit ikke hvor pingleposegojien dyrkes, men mine dyrkes ved fotenden av Heaven Mountain i Kina - og er saftige både på smak og konsistens. Mulig det henger sammen med at bæra vannes kun med smelta snø fra fjellet. Vokstområdet er rikt på mineraler og ikke utsatt for industriell forurensing. Så dette er et reint produkt, noe som er hyggelig å tenke på når en faktisk bruker ekstra kroner på å kjøpe dem!

Goji har blitt brukt i matlaging i det asiatiske kjøkken i mange hundre år, og er også en del av kostholdet i dag. De er rike på antioksidanter, mineraler og vitaminer. Jeg pleier å ha dem i frokostblandinga, men det finnes sikkert mange andre måter å bruke dem på også. Har bare ikke sjekka det så nøye enda. 


søndag

Mel C og Emma fra Spice Girls synger Chess


Jeg aner ikke hvor resten av Spice Girls befinner seg, mulig de ikke er flinke nok til å synge eller har røket uklar med med disse to - MEN du verden hvor bra Mel C og Emma låter i denne duetten. Jeg er imponert, jeg! Altså, det har IKKE gått meg hus forbi at Mel C har et sangtalent, men jeg har tvilt litt på om de andre har det (#kremt). 

Uansett, nå er singelen 'I know him so well' fra Chess altså ute. Og etterhvert kommer det også et album med disse to. Mulig jeg må en tur på iTunes, gitt!




post signature

fredag

Helt all right



Har noen fått med seg om Odd Børretzen har blitt gravlagt enda? Jeg har fulgt nøye med i de største tabloidene for referat. Ser nemlig for meg at det kommer til å stå 'Helt all right' og 'Jeg hater måker!' i program, på sløyfer og kanskje tilogmed på gravsteinen til denne mannen. 

Denne underfundige mannen som ville ha pantemerke har forlatt kloden. Det er trist. Jeg synes alltid det er trist når gamle mennesker dør. Sjøl om de er gamle. Jeg hater utsagn som: 'Men han var jo så gammel.' *Eh* -  ja, og så?? Det er likevel trist. Sorgen trenger ikke nødvendigvis bli noe enklere av at et menneske døde gammelt. 

Det som er fint med Odd Børretzen er at han etterlater seg et mylder av tekster og sanger. Underfundige, rare, geniale og viktige sanger om hverdagslige ting og universale ting samtidig. På en måte er han en slags omvendt rapper. Han snakker når han synger, men 'rappinga' skjer sakte og uten vulgæriteter. Og det viser vel at alle trenger ikke å provosere for å nå fram med et budskap. Jeg sier bare: 'Jeg HATER måker!'

Hvis noen av dere grevlingene snapper opp begravelsen, så si fra. Jeg vil lese referat fra hva presten sa, og hvordan seremonien var. 

Livet blir ikke kjedelig med katt og baby

De to individene jeg definitivt ser mest om dagen er en baby og en katt. Vi tre dumler rundt hverandre stort sett hele dagen, og jeg finner selskapet forholdsvis hyggelig. Så lenge katta oppfører seg som folk, og babyen ikke brøler altfor mye. 

Katta har oppført seg litt for mye som folk de siste dagene. Eller rettere sagt; hun oppfører seg mistenkelig som en baby. Jeg mistenker at dyret har en underlig form for sjalusi innabords, og prøver etter evne å imitere det babyer gjør. Og babyer sitter blant annet i vippestol. Og der sitter plutselig nå katta. 

Babyen oppfører seg også stort sett som folk. Bortsett fra når den har luft i magen, da brøler den som en ape. Jeg har ikke funnet ut hvordan fortelle henne at det er ikke spesielt lurt å spise luft, at den er vanskelig å fordøye og bare må ut igjen, enten den ene eller den andre veien, for at det ikke skal gjøre vondt. For babyer skjønner vondt, da hyler dem. Det de ikke skjønner er sammenhengen mellom luftspising og vondt. 

Det er ikke all verden med rutiner på hverken luft -og mjølkemåltidene eller søvn foreløpig. I dag lot jeg ungen sove på stellebordet en halvtimes tid. Hun fikk et hjemmestrikka teppe (stor takk til Maria) over seg og snorka i vei mens jeg var i dusjen, fikk på litt sminke og en sprut hårspray i håret. Stort mer kan en ikke forvente i disse dager. Jo, pusse tennene. Det fikk jeg også tid til. 

I morgen skal jeg på helsestasjonen for første gang. Lurer litt på om jeg skal vei og måle meg sjøl i samme slengen. Lenge siden jeg har gjort. 

Vi snakkes, grevlinger!! 





onsdag

Balubateateret lyver! Iallefall litt.

Jarle Pedersen


Snart er Balubateateret i gang med produksjon. Det er liksom det store målet, eller rosinen i pølsa om en vil når en driver med teater. Balubastyret består av åtte damer med teaterbakgrunn, og vi har brukt en del på å finne ut av hva som skal settes opp. Heldigvis kan alle våre medlemmer være med neste år og bestemme stykke gjennom avstemming og benkeforslag. Men i år er det styret som har bestemt, og loddet falt litt på Henrik Ibsen og litt på Knut Nærum. Mest på Knut Nærum, egentlig. Han har rett og slett skrevet om Ibsens stykke i beste Nærum-stil! Mannen er et kvalitetsstempel i seg sjøl, og det er vel ingen i dette langstrakte land som IKKE har fått med seg hans tørre og vittige kommentarer i Nytt på Nytt-panelet. Nærum er mye mer enn en dyktig vitsemaskin, han er også forfatter, foredragsholder og illustratør - og har uttalt at 'Peer!' (som stykket heter) passer for alle med Ibsenvegring. De finnes det sikkert mange nok av rundt omkring, men jeg er helt sikker på at alle uten ei slik vegring også vil ha stor glede av stykket. God humor passer alle!  

Utover Knut Nærum, så er det  veldig mye bra folk med i alle ledd i Balubas oppsetning. Frilynt har hjulpet oss i hele høst med å planlegge og gjennomføre oppstart, samtidig arrangerer vi kurs og gjennomføring av NM-uttak i teatersport for juniorer sammen med dem og Setskog UL. Frilynt sitter på bøtter og spann av kompetanse og ressurser, som vi har hatt vett nok til å forsyne oss av. Gjennom Frilynt har Baluba også kommet i kontakt med han som skal være instruktøren vår; Heljar Berge. Mannen har over 20 år med erfaring som skuespiller, regissør og dubber - og det blir spennende å få snuse mer på ham når han kommer 5.desember for å avholde skurkekurs i Balubateateret. Jeg mistenker at mannen har en slags glorie av entusiasme rundt seg og kan få hvem som helst til å gjøre hva som helst. 

For meg personlig er teater mye mer enn å sette opp forestillinger. Det handler om å skape et miljø, få andre til å blomstre og utfolde seg i tillegg til å være med å bygge et tilbud som mange kan nyte godt av. I barndommen var jeg på en eneste teateroppsetning (sånn går det når foreldre bor langt til skogs og knapt eide nåla i veggen) og det var 'Annie'. Vi satt på de dårligste plassene, men jeg hang over balkongveggen og sugde til meg hvert eneste bevegelse, tone og replikk. Som voksen har jeg hatt mange gode teateropplevelser, og det er øyeblikkets magi som stadig er like fascinerende. Det er noe upolert over å se levende skuespillere innta scenen og spille ut ei handling. 

Baluba er et amatørteater, og det skal det få lov til å være. Responsen på initiativet har vært veldig god, og styret er både glad og takknemlig for alle tilbakemeldingene som har kommet. Det er stadig nye ansikter innom, og det setter vi umåtelig stor pris på. På en måte er dette første året en slags dannelsesreise for oss alle, der magien kommer for eksempel til syne i en teaterleikøvelse som frambringer smil og latter hos noen eller at noen møter hverandre for første gang og blir kjent.

Vel møtt til samling i morgen! #smil

tirsdag

Young Gandalf


Robbie Willams gjorde det igjen på fredag; han overtar et talkshow. Skavlan sitter i stolen og bare humrer. Og det gjorde jeg, også. Knausgård ser ut som en ung Gandalf. 

Den slappeste dagen så langt





MEN jeg har vært på Posten i dag
og henta pakke fra iHerb. Det er nesten litt som juleaften for meg, det. Nå har jeg fått i hus velsmakende gojibær (ikke kjøp sånne tørre på butikken, disse er MYE bedre), som er sunne og rike på antioksidanter. Billig, økologisk krydder fra Simply Organic har kommet (basilikum og oregano) og parabenfri dusjsåpe fra South of France med aloe vera. Har også fått med et par freebies; pulver fra Amazing Meals (fremdeles skeptisk til pulvermat, men alt som er gratis er topp), naturlig c-vitamin og en pulversak med masse vitaminer ++ i, som kan blandes med vann og drikkes. Den blei ikke umiddelbart en hit. 



Visitthelg




Både jeg og kråkebolle har vært puddinger i hele dag etter at huset har vært fullt av folk hele helga. Det er selvfølgelig superstas, og vi må bare takke alle for veldig fine gaver! Her har det dukka opp både Mariuskjole og rosa prinsessekjole. Verden er et godt sted å være. 

På fredag stilte to godt voksne karer på døra her med ei gave som jeg nesten blir litt blank i øynene av. De hadde vært på på den lokale baby-og barnetøysbutikken MiMio og plukka ut et klesplagg til den nye verdensborgeren; Rosa kjole med foldeskjørt og blomster. Størrelsen var også helt perfekt! Det er godt gjort at to karer som ikke har barn sjøl. 

På søndag hadde jeg et par venninner her, og det er alltid veldig hyggelig. Så tusen takk til Inga og Sigrid for boller, babytøy og orkide! Det er veldig smart å gi meg enten kaktus eller orkide når det gjelder planter. Mindre risiko for at jeg blir drapsmann.

Ellers har jeg oppdaga et nytt merke når det gjelder småfolk-klær. Det kom i forbindelse med besøk fra Pia og Borgar (litt seinere på søndagen, som hadde vært på Liten og Tøff og handla tidenes fineste Mariuskjole. Jeg har lyst på sånn kjole sjøl! Nå trur jeg det ikke finnes, men Ugly Children's Clothing har i det minste skjønt noe; hvor kult det er med noe som er annerledes. Nå må jeg til Oslo og besøke ny butikk. 

fredag

Vepsen

I stripet badedrakt
og ør av forrakt
flyr den med hevet spyd
midt i sin egen lyd.

Et ondt og giftig stikk
det korte øyeblikk
av salig raseri.
Og så er alt forbi.


Guddommelig vakker mann dukker opp i filmen 'J. Edgar Hoover'


Da har jeg sett filmen om J. Edgar Hoover (fyren som grunnla FBI) med Clint Eastwood i registolen. Jeg pleier å like det Eastwood får til (Million Dollar Baby, Changeling) og denne filmen er også godt laga, men kanskje ikke helt politisk korrekt. Eller, den er ikke veldig vågal i forhold til Hoovers politiske rolle. For det er tydelig at han hadde en. 

Uansett, Eastwood har hanka inn et spennende navn til ei av birollene; Armie Hammer. Gode kvaliteter når det gjelder skuespillfaget, men også guddommelig vakker. Jeg visste ikke at det kunne lages så vakre mennesker. Han slår Leonardo DiCaprio langt ned i støvlene. Det er forøvrig godt samspill mellom disse to på lerretet. Også er det ganske morsomt å se dem begge sminka opp som gamle menn. Da veit en åssen de kommer til å se ut som gamle kæller, liksom. 


Madde med ring

Jeg er ikke fryktelig opptatt av svenske prinsesser, men leste et sted at forlovelsesringen til Maddes tilkommende var 1 million dyrere enn den fra Jonas. Så da får vi håpe at denne forlovelsen holder og at hun har en gjeng sikkerhetsvakter med seg overalt hvor hun går. 



Tøybleieprosjektet

I sammenheng med mine økologiske, slow food og parabenfrie vaner, så har jeg også kasta meg over tøybleietrenden. For det kan kalles en trend ettersom stadig flere velger bort papirbleia. Noen gjør det av nostalgiske årsaker, andre fordi det er økonomisk lønnsomt, mens andre igjen tenker på miljøet. Hver baby etterlater seg 2 tonn bleier, så miljøet er faktisk et veldig godt argument. Jeg har gått til innkjøp av tøybleier, rispapir og ullbukse. Og det fungerer overraskende bra! Det tar ikke lang tid å skifte, de holder bra på alt som kommer ut av ungen og de er enkle å vaske. 

Bleiene har jeg kjøpt brukt på finn.no, rispapir og ullbukse hos Nøstebarn. Ullbuksa er nok litt i største laget, men babyer har den fordelen at de vokser. 





Parabenfri hårspray fra Head


Her kommer et rykende ferskt tips på parabenfrie stylingprodukter! Sjekk ut Head som et alternativ til kjemikaliestappa produkter. Serien har sjampo, balsam, spray, gele og mousse - så det er bare å velge og vrake. 

Jeg har testa ut hårsprayen og den fungerer like godt som hvilken som helst annen spray. Dessuten er den økologisk og inneholder naturlig, pleiende produkter som aloe vera og jojoba. Fås kjøpt på iHerb (klikk her) for $10.38. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...