søndag

She is different in every way


Jeg er den første som synes Hollywood er den kjipeste plassen i verden når det gjelder å lage dumme remakes. Lisbeth Salander har blitt et verdensfenomen, en slags moderne Pippi Langstrømpe, både i litteraturen, i filme og ikke minst; på catwalken. Hun følger ikke stereotype skjønnehetsidealer (amen til det!), er smart, voldelig og en einstøing. Jeg liker henne over gjennomsnittet godt fordi hun er ei alternativ heltinne. Verden trenger det! 

Da Noomi Rapace tolka henne i 2009 så trente skuespilleren seg ned i vekt, piercet seg både her og der og beskrev arbeidet med karakteren nærmest som en tilstand av psykose. Filmresultatet blei av god kvalitet. Så skjer det at Hollywood vil lage sin versjon. De hanker inn Mara Rooney for å spille hovedrolla. Et godt valg å ikke caste et kjent fjes til hovedrolla. Så kliner de til med actionmannen Daniel Craig, som i stor grad bærer samme mine som i James Bond-filmene, og svensken Stellan Skarsgård til å spille skurken. Med en svenske på laget, så kan jo dette gå for å være svensk, liksom. Dessuten bryr ikke det amerikanske markedet seg, så de slipper jo unna med det. 

Filmen er mye lik den svenske produksjonen. Filmen har tidenes drøyeste voldtekstscene, og de har castet en tjukk skuespiller med krøllete hår som Bjurmann. Kanskje litt overdådig stereotypisk? Den første elskovscenen mellom Mikael og Lisbeth er også drøyere. mer naken - og et lite øyeblikk der lurte jeg virkelig på jeg befant meg i en pornofilm. Ellers er mesteparten filma i Sverige, de handler på svensk hermetikk på butikken og  kjører svenske biler. Derfor blir det bare supersnålt når alle snakker engelsk, og da til og med engelsk med utallige aksenter. Mara Rooney prøver seg med en engelsk med rulle-r for liksom å  få en engelsk med svensk swung. Daniel Craig snakker sin britiske engelsk sammen med sin landsmann, Christopher Plummer. Bare for at alt sammen skal bli litt ekstra snålt, så snakker Stellan Skarsgård da texasengelsk. 

Mara Rooney gjør en god jobb som Lisbeth. Daniel Craig har like mye sjarm som en hesjestaur, og klarer ikke helt å fange Mikael Blomqvist iboende sjarm. Men den beste castinga er gjort med Armansky, som spiller Lisbeths sjef. Goran Visnjic passer perfekt som sjef i et overvåkningsselskap!  Det er også han som har filmens bedre sitater: 'She is different in every way!' Og det er hun. 

Les også: 


2 kommentarer:

  1. Hmm, nå ble jeg veldig nysgjerrig på den amerikanske versjonen kjenner jeg. Den har jo fått overveiende god kritikk. Får legge den til må se-lista mi. :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg anbefaler jo å se den, sjøl om den er veldig lik den svenske. Jeg synes ikke Craig greier å fange helt Blomqvist sin karakter, Nyqvist greier det langt bedre. Men så er jeg langt mer Nyqvist-entusiast enn Craig-entusiast, da..

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...