onsdag

Tyskertøs


I min korte karriere som etterkrigsnordmann, så har jeg aldri fundert over dette fenomenet med 'tyskertøser'. Det er et begrep som tilhører tyskertid, og har egentlig aldri hatt noe med meg å gjøre.

Det som er spennende med Helle Aarnes bokutgivelse er at hun får fram en stemme som aldri før har blitt hørt i det offentlige rom. Disse jentene, som hadde romantiske relasjoner med tyske soldater, har gått inn i historia som et stumt sukk, og det finnes veldig lite materiale på hvem disse jentene var fordi det ikke har blitt prioritert å vite noe om dem.

Det som slår meg i intervjuene er at hvor lite 'tøsete' jentene var. De var lite opptatt av politikk, men mye opptatt av kjærlighet. Men at en forelsker seg i en person som tilhører fienden tar seg ikke godt ut i det politiske landskapet og nører raskt opp under fanatisme. Og det er skremmende hvor uendelig kort det kan være fra en type fanatisme til en annen.

8 kommentarer:

 1. Ikke sant? Edvard Hoem skriver om dette i "Mors og fars historie" - rett fram, og liketil. Anbefales!

  SvarSlett
 2. Den er definitivt på lista, ja!

  SvarSlett
 3. Spennende! Har alltid synes de bildene av skamklipte jenter som kjeppjages er så fæle. Er det en roman eller dokumentar?

  SvarSlett
 4. Den bygger på dybdeintervjuer, så det er jo flere biografier i en. Samt noen betraktninger fra forfatterens side om hvor brutale både myndigheter og lokalsamfunn kunne finne på å være.

  SvarSlett
 5. Hei!
  En bok som også kan anbefales, er Kåre Olsens "Krigens barn". Olsen er/var førstearkivar ved Riksarkivet og behandlet blant annet henvendelser fra de såkalte "tyskerbarna" som søkte sine røtter. I boka tar han for seg barnas skjebner, deres mødres, historikk om de tyske barnehjemmene og mye mer. Det fortelles også om enkeltskjebner, og det finnes litteraturhenvisninger.

  SvarSlett
 6. Hei fine anonyme 00.36! Den boka skal jeg legge meg på minnet. Takk for tipset!

  SvarSlett
 7. Jeg kan ikke få anbefalt denne boken nok og til mange nok mennesker. For en skjebne mange av disse jentene møtte, bare fordi de forelsket seg i "feil" menn. En hjerteskjærende bok i seg selv, men også veldig viktig å - som du selv skriver i avrundingen - være bevisst på at "(...)det er skremmende hvor uendelig kort det kan være fra en type fanatisme til en annen".

  SvarSlett
 8. Lurer på hvorfor mange ikke kan finne balansepunktet i midten?

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...