fredag

Fy skam deg!!


I dag har jeg vært en liten tur på Kongsvinger sjukehus for å ta noen blodprøver. Mens jeg satt på venteværelset, så fikk jeg muligheten til å studere mine omgivelser. Jeg hadde en nybakt pappa der med en helt fersk sønn, og så hadde jeg en familie på fire (snart fem) der med to ganske små gutter. Den nybakte pappaen var stort sett opptatt av sitt eget avkom i plastikkbalja, mens familien lagde langt mer vesen av seg. Det er jo i seg sjøl ikke så rart, to små barn gjør jo automatisk litt ut av seg. Men i tillegg var det en pappa som etter evne prøvde å gi en form for oppdragelse til sine to barn. Og det var da alle fy-ene kom. I samme øyeblikk legger jeg ut ei statusoppdatering på Facebook-sida til Klinkekula der jeg friskt melder at jeg ikke liker folk som sier fy til barn. 

Også er saken at det er ganske mange som sier fy til barn. Og sånt blir det debatt av! Men den debatten er kanskje viktig å ta? I følge undersøkelser så er kjefting et ganske inngrodd mønster i hverdagslivet vårt. Foreldre kjefter, barnehageansatte kjefter og lærere kjefter. Og jeg kjefter helt sikkert sjøl, også. Men en gang spurte jeg 3.klassen min på Bjørkelangen Videregående Skole om det opplevde at lærere fremdeles kjefta på dem i en alder av 18 år - og svaret var entydig ja. Er det virkelig nødvendig, tenkte jeg da. Og er det nødvendig å kjefte i hele tatt? 

Sjøl har jeg alltid vært veldig bevisst på at jeg ikke vil bruke fy-ordet på barn (eller voksne). Jeg mener det er et ord som kan brukes på bikkjer, ikke på folk. Jeg har også prøvd å være bevisst på å dempe retorikken med mye gjentakende bruk av negativt lada ord, slik som NEI og IKKE, når jeg snakker med barn. Jeg omtaler sjelden meg sjøl i 3.person, og prøver å snakke mest mulig med barn - og ikke til dem. Så langt har det fungert helt fint! At et barn prøver å klatre opp på en stol for å se hvor langt han kan tøye en forelders tålmodighet ser jeg som et sunnhetstegn og helt normalt. Og det er jo bare å plukke guttungen ned og si at hvis han står der, så kan han ramle ned og få kul i huet - er det ikke? 

Kjør debatt! 


Lese flere gøyale ting om barneoppdragelse? Sjekk linkene under :)

2 kommentarer:

  1. Takk for et innlegg jeg stiller meg 100% bak! God helg til deg Karianne!

    Ellen

    SvarSlett
  2. Jeg var spent på poenget ditt. Det slutter jeg meg helt til.

    Noen ganger ber foreldre om problemer, som når de tar med sultne unger inn i matbutikken etter barnehagen. Observer og du har stoff til nye innlegg.

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...