mandag

Ikke alle er like glade i Kjakan..


Oioi! Det er tydelig at ikke alle deler samme oppfatning om at Gunnar 'Kjakan' Sønsteby som en hedersmann og viktig motstandsmann for Norge. For noen dager kom det tikkende inn en anonym kommentar på Klinkekula der et helt annet bilde blir tegna av mannen som organiserte noen av de viktigste aksjonene under krigen: 

'Ikke vanskelig å se hvor Breivik tok inspirasjonen sin fra for en som har øynene oppe. Kongen og våre politikere har nylig hyllet massemorderen "Kjakan" som drev med både lystmord og tortur i måndene før og etter krigen (sadisten Kjakan har selv skrytt av å ha drept bundne soldater!). Når både vår kongefamilie og våre politikere viser en så rå voldsforherligelse i full offentlighet skjønner man at folk lar seg inspirere til å ønske seg det høyt hengende "Krigskorset" og "bli helt".

Så nylig NRK brennpunktdokumentaren (sjekk nrk nett-TV) om den engelske bombingen av gestapo kontoret i Oslo nyttårsaften i 1944 som avdekket at Sønsteby hadde "ringt inn og bestillt bombingen". Bombene resulterte i en total militær katastrofe med skivebom på alle de viktigste målene og med tap av 78 sivile norske liv (og mange uskyldige barn!) som resultat. Men denne fiaskoen var visstnok en "moralsk seier likevel som det norske folk kunne gå rundt å glede seg over" ifølge Sønsteby. Med en så dårlig dømmekraft forstår jeg godt hans senere naive utsagn om muslimers fremtidige harmoniske deltagelse i norsk demokrati. Tror egentlig mange nordmenn ikke var så begeistret for Kjakan som mediene ville ha det til, men folk turde ikke si noe imot de offisielle "heltene".
Ja selv de allierte flyverne som var med på å bombe Oslo i 44 syntes at Kjakan var syk i hodet:http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.8043426'
Nå kan det virke til at vedkommende er en av de opplyste i denne sammenheng. Men kjære deg, hvis Sønsteby var en slik sadist - så er det virkelig merkelig at han ikke fortsatte med sine sadistiske handlinger etter krigen. Istedenfor var han et talerør for frihet ved å holde foredrag landet rundt omtrent fram til ha døde. I to sammenhenger har jeg vært på Sønstebys foredrag, og jeg har sett dokumentarer om ham og lest boka Rapport fra Nr.24, og det er veldig lite der som kan betegnes som skryt eller voldsforherligelse gjennom drap eller dødsfall i aksjoner - bare som et nødvendig onde for å nå et høgere mål; nemlig å vinne krigen mot okkupasjonsmakta. Altså at vi skulle få friheten tilbake. Men nå var det riktignok ganske mange nordmenn som ikke ville at krigen skulle vinnes av andre enn Tyskland, men den debatten kan vi la ligge til en annen gang.

Nå har det seg slik at jeg også så brennpunktdokumentaren på NRK, Anonyme Gunnar. Og du har helt rett i at aksjonen mot Gestapokontoret i Oslo var en mislykka operasjon. Men hadde den ikke vært det, så ville mange motstandsmenn ha sluppet tortur og forfølgelse av Gestapo. Det finnes mange nok vitner som forteller om hvilket helvete som foregikk innenfor de fire veggene. Jeg er enig i at operasjonen var ei feilvurdering, og det er heva over enhver tvil at resultatet var ille for alle som mista noen de var glad i. På den annen side så skal vi være glad for at noen våget å satse livet i aksjoner. Gunnar Sønsteby og hans menn sparte også mange liv. 

Når det gjelder din kommentar angående muslimsk deltagelse i demokratiet, så sitter jeg vel med en følelse av at dette er egentlig hva alt sammen handler om. Jeg har ikke noen andre kommentarer til det at ekstremisme finnes  i alle leire, også vår egen. Det er dårlige epler i alle kurver. Sjøl har jeg gode erfaringer med muslimske samfunnsborgere, jeg har jobba og studert sammen med flere muslimske mennesker - uten at det har vært nevneverdig plagsomt. 

Lese flere blogginnlegg om det samme? Sjekk linkene  under. 2 kommentarer:

  1. Jeg mener Gunnar Sønsteby var en god mann, som var der da Norge trengte han som mest:) Selv om de kanskje misslyka i noe, var de bare vanlige mennesker i ett land med krig. De prøvde bare å gjøre det beste og redde landet fra fremmedsmaktene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg trur nok at Anonyme Gunnar er mest sint på at Sønsteby var vennlig innstilt ovenfor våre nye, muslimske landsmenn. Utrolig mange som er sinte på dem, gitt! Jeg trur også at Sønsteby ville det riktige, og var ikke en blodtørstig fyr som var med fordi gleden over å drepe var så stor.

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...