onsdag

Hva skjedde med Verona?

Klikk på bildet for å lese Fruentimmers artikkel. 
Lenge har jeg hatt en tanke i huet om hva som skjedde med den 9 år gamle jenta fra Rjukan, som blei sendt tilbake til en søppelhaug i Bosnia, etter å ha bodd hele livet i Norge. Bloggeren Fruentimmer har skrevet et innlegg i Klassekampen om at lovverket kan tolkes forskjellig, og i forhold til Verona og familien hennes så er tydeligvis Høyesterett ikke helt enig med norske myndigheter i hvordan utlendingsloven og barnekonvensjonen skal tolkes. Anken til familien Delic er blitt akseptert i det norske rettsystemet. Så får vi se om hvem, familien eller norske myndigheter, som har rett tolkning av lovverket. Det som er uten tvil er at det ligger et rom i norsk lovgivning for å gi opphold på humanitært grunnlag. Så da blir vel spørsmålet om hvor vidt eller smalt dette grunnlaget er. 

Dette med asylpolitikk fikk en voldsom oppmerksomhet da Maria Amelies bok Ulovlig norsk kom i 2010, og det påfølgende som skjedde med fakkeltog, utkastelse og en retur til Norge med arbeidstillatelse i lomma. Men med russisk pass. I kjølvannet av Maria Amelie blei mediene opptatt av flere liknende skjebner - og til slutt sto asylbarna som en egen middagsrett på bordet. Verona var en del av denne retten. 

Den eneste måten å få tatt tak i materien på er nettopp gjennom rettsystemet. Da blir det en domfellelse som gjør at andre kan gå samme vei. Oppmerksomhet, på sine side, er ikke alltid like lett å tak i - hvis en da ikke har en avtale med et forlag om bokutgivelse for hånden. Men det hjelper godt på at sakene til stadig er framme i media og at kjente personer engasjerer seg. Hvem husker ikke Ingvar Ambjørnsens oppfordring til myndighetene om å la asylbarna få bli? 

Engasjementet, som har oppstått i forhold til norsk asylpolitikk, har vært kun av det gode. Det finnes mange utfordringer med å leve i et flerkulturelt samfunn, men det er også mange fordeler. Men den negative vinden har fått større blåsestyrke de seinere åra, godt hjulpet av enkelte partier og stadige negative oppslag i mediene. Og for å rette inn en litt ustødig båt i harde vindkast, så har dagens regjering forsøkt å rette snuta mot stemmesedler og trendoppfatningene i befolkninga. Det er bare at nå har trenden snudd igjen. Sik som Arnulf Øverland sier: 


'Du må ikke tåle så inderlig vel den 
ulykke som ikke rammer deg selv.'


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...