mandag

Ville vesten

Mens Hushovd gjør store meritter på den andre sia av jordkloden, så holder en desperado det gående i hjembyen Grimstad. En henter hjem heder og ære og tidenes pokal, en annen går bananas som tyv, gisseltaker, voldsutøver og bilsmadrer. Verden er full av kontraster.

Det som slår meg er det plutselig er ville vesten som har dundra inn i sørlandsidyllen vår (den er jo strengt tatt allemannseie),og  det eneste som mangler er en hest eller to. I løpet av noen timer var det lovløse tilstander i Grimstad der sheriff jaga skurk.

Biljakt og høg våpenføring er to elementer som tilhører alle amerikanske actionfilmer, og som VGs journalist også påpeker; "Dramaet minner om en amerikansk spenningsfilm" - og burde da strengt tatt tilhørt den fiktive stjernehimmelen. Likevel skjer det på ordentlig her i Norge, det eneste som mangler er amerikanske TV-stasjoners helikoptere surrende i lufta mens biljakta utspiller seg. Så hva har skjedd med norsk virkelighet? Er den i ferd med å bli amerikansk - eller har verden bare krympa?

14 kommentarer:

 1. Politiet burde ha drept de der, nå kommer de bare til å koste samfunnet millioner i rettsaker og særpleie i fengsel.
  Så slipper de ut og feirer med dop som de igjen får tom hjerne av og skader noen igjen.
  Tipper de er velkjente både i dopmiljøet og for politiet. Alle fortjener en sjanse til, men noe sier meg at de der faktisk har fått flere tidligere. Bare så det er sagt, vi snakker ikke om noen som røyker hasj her. Hadde de gjort det hadde de ikke orka det styret der. Den var til alle dere som ikke vet forskjellen på forskjellige rusmidler.

  SvarSlett
 2. Først og fremst:

  Jan Arild er en av de som burde blitt igjen i forrige årtusen da han tydeligvis ikke har noen smak for sivilisasjon og rettssikkerhet. Iq er neppe hans forte. Han berettiger nemlig summariske retterganger utført av politi med at han tipper de er "velkjente både i dopmiljøet og for politiet."

  Når ble et narkotikaproblem en grunn for summarisk henrettelse og totalt fravær av rettergang? Er Jan Arild klar over at de fleste rusproblemer bunner i sosiale og mentale problemer som sjelden er selvpåførte?

  Du som er en autoritet på forskjellen mellom rusmidler kan kanskje fortelle meg hvilket rusmiddel man får tom hjerne av og som tvinger deg til å skade folk? Du skjønner at voodoofarmakologi er ikke noe som blir tatt seriøst av andre enn ubeleste aper(som deg?. Ettersom du tydeligvis ikke synes noe om Norges grunnlov kan du jo flytte til et land uten konstitusjonelle rettigheter for borgere...Hører Nord-Korea scorer høyt slikt sett. God tur og takk for at du gjør Norge til et bedre sted med ditt fravær :D

  Så til saken:Joda, Norge har alltid tråkket etter storebror over dammen. Men vi lever også i en tid med verre og verre forhold for samfunnets utstøtte. Det gir konsekvenser. I tillegg er empati og solidaritet begreper som idag nærmest er for skjellsord å regne. Idag er enhver seg selv nærmest. Dette gjør noe med oss alle, men vil være mest merkbart på folk som ikke er gode i toppen. Disse har levd i en mangel på empati fra storsamfunnet i forhold til sin egen situasjon så lenge at deres empati for samfunnets borgere er borte. Uten empati er det lett å utføre umennesklige handlinger...

  SvarSlett
 3. Du har mange gode poenger, Equid. Vi får flere og flere med rusproblemer, og hva skal en gjøre med det? Det får jo ville vesten-utslag.

  Ellers synes jeg nok du bruker litt i overkant brutal hersketeknikk når du hamrer løs på Jan Arilds IQ. Eller skal vi kanskje like godt kalle det mobbing? Å si at noen for dumme til å ha egne meninger er som å som å si at folk er som er for tjukke ikke skal få gå på treningsstudio.

  SvarSlett
 4. Har noen her lest gamle aviser fra 50,60 og 70-tallet?
  Hvor vanlig var vold og drap da, selv om folk gikk med kniv i beltet og kunne kjøpe hagle over disk?

  Den dagen vi begynte å skylde personers handlinger på en hard oppvekst var dagen vi erklærte fallitt mot kriminalitet...
  Enhver person som i utgangspunktet er normalt utrustet er 100% ansvarlig for sine egne handlinger, og bør behandles deretter.
  Dersom en uskyldig privatperson forsvarer seg mot dette pakket så er det vedkommende som kommer i heisen, dette er så hysterisk urettferdig at det er til å grine av!
  På tide at folk snart våkner fra dvaletilværelsen og stikker fingeren i jorda og innser at nok er nok, vi vil ha tilbake tryggheten og sikkerheten vi hadde før disse forståsegihjælpåerne overtok rettsvesen og politi.
  Siden dette tydeligvis ikke på noen måte lar seg gjøre ved myndighetenes hjelp, disse er totalt handlingslammet og uten noen form for bakkekontakt, så kan de i det minste la folk få holde faenskapen ute fra sine egne hus,hjem og øvrige privatsfærer uten å reagere noe videre på hvilke midler enhver velger å ta i bruk.

  SvarSlett
 5. Kloke ord fra anonym fra 15:03.
  Jeg er også enig med Jan Arild... politiet burde bare plassert ett "vådeskudd" rett ovenfor nesa.
  Iflg mediene så har dette avskummet enkelte landsvikere liker å kalle ett menneske allerede forspilt sin verdi i samfunnet. Han er ikke villig til å delta i samfunnet, bare å være til tung belastning for andre innbyggere... hvorfor i alle dager skal vi ta vare på slike?
  Det er jo ett slags statlig Stockholm Syndrom.

  SvarSlett
 6. ...og når det er sagt så er jeg ikke enig i det Jan Arild, anonym 15.03 og 19.25 sier om at politiet skal skyte løs. Å kalle andre mennesker for avskum gjør at hårene reiser seg i protest på ryggen min, rett og slett fordi det går i mot menneskesynet mitt. Hadde vi hatt bedre psykiatri og rusmiddelomsorg,så ville vi garantert hatt færre bomber gående rundt.

  Jeg er også glad for at det ikke finnes våpen overalt; jo flere våpen, jo flere kan plaffe løs. USA har rekordhøge tall på dette her. Sjekk statistikken, folkens!!

  SvarSlett
 7. Sier overhodet ikke at politiet skal skyte løs.
  Det å regelrett henrette en person som er kriminell, selv i et opphetet pågripelsesøyeblikk, er langt under den standarden noe legitimt maktapparat opererer og kan operere etter.
  Det jeg sier er at om kvinnen som ble holdt som gissel sammen med de mange andre som overfalles,ranes og voldtas i egne hjem hadde hatt RETT og MULIGHET til å forsvare seg innenfor klare rammer i lovverket så hadde mye av problemet vært løst, det har man imidlertid ikke uten å mest trolig bli dømt for det.
  Det er en klar misforståelse blant europeere flest at USA har mange drap pga et høyt antall lovlige våpen, det de statistikkene som når europeiske medier forteller er kun antall drap og episoder.
  Det statistikkene IKKE sier noe om, med vitende og vilje publisert slik av politiske årsaker, er at i kun noen ytterst få prosent av disse episodene er det lovlige våpen benyttet av rettmessige innehavere som blir brukt i legitimt selvforsvar.
  Resten er "gangztaz" av ymse slag som benytter seg av ulovlige våpen slik som 34-åringen i dagens aviser, og tro meg dem er det mange av her og det er derfor folk velger å bevæpne seg, politiet ETTERforsker nemlig og det er fint lite preventivt.
  I Australia og England har volds- og rans-statistikkene der ulovlige våpen er benyttet skutt i været med over 300% økning etter at innbyggerne med LOVLIGE våpen ble avvæpnet...
  Det er ikke vist NOEN tilbakegang i antall ulovlige våpen overhodet, men tvert imot en soleklar økning!
  Statistikk benyttes kun som et politisk virkemiddel når det gavner det politisk korrekte, men leser man HELE undersøkelsene som ligger til grunn for statistikken og lager grafer deretter, er det ganske mye mer nyanserte opplysninger som fremkommer.

  Slik Norge fremsto for 20-30 år siden så ville dine virkemidler vært meget nyttige i de aller fleste tilfeller.
  Det som er tilfelle idag er at mange kriminelle er dette fordi de velger det selv, og derfor ikke uten videre kan "kureres".
  Selv velger jeg, etter å ha jobbet på alle kontinenter i årevis og sett mer jævelskap enn de fleste kan forestille seg, å oppholde meg der jeg innenfor lovens klare rammer kan forsvare meg og mine mot slike som den voldtektstiltalte togoleseren i dagens avis uten å måtte være sikker på at det vil få alvorlige konsekvenser. Det kan dere dessverre ikke i Norge, og det som du ser nå er bare begynnelsen.
  Lykke til.

  SvarSlett
 8. Aha, da forstår jeg bedre hva du mener. Det er et godt poeng med å differensiere mellom legale og illegale våpen, og slik jeg forstår deg - så er retten til å bære våpen nødvendig fordi det er så mange illegale i omløp?

  Jeg er usikker på hvor du henter den empiriske statistikken din fra, men noe som er sikkert er at det skjer stadig familietragedier fordi en har tilgang på våpen i hjemmet. Det var jo hovedårsaken til at heimevernsoldater ikke lov til å ha våpen lenger hjemme lenger.

  Hvis statistikken viser at det er forholdsvis trygt å ha registrerte våpen hjemme, så forstår jeg ikke helt hvorfor politiske myndigheter skulle holde statistikken om det skjult? Da burde de oppmuntra til nettopp dette?

  Det er godt mulig at kriminelle i denne kategorien i stor grad velger denne banen. Men hvorfor viser da forskning av innsatte i norske fengsler at de bl.a. har lite utdanning, er skoletapere eller har havna i feil miljø? Jeg trur ikke at det er så enkelt at en person bare sier til seg sjøl en dag: "Heisann! I dag velger jeg å bli kriminell!"

  Når det er sagt, så er det jo veldig bekymringsfullt at det stadig begås grovere voldskriminalitet i Norge. Det er jo derfor jeg har blogga om det. *smil*

  SvarSlett
 9. Jeg skjønner ikke hvorfor de siktes for mishandling (etter hva avisene skriver) når de uten tvil burde siktes for drapsforsøk. Når man skyter flere ganger mot en kvinne og i tillegg trekker av pistolen x antall ganger i munnen hennes ..hun overlevde kun fordi våpenet klikket...da er det drapsforsøk.

  SvarSlett
 10. Jeg blir så irritert over strafferabattene. Disse gærningene kommer sikkert bare til å sitte inne i et par måneder og det til tross for grov kriminalitet. Det er helt på jordet. Strengt tatt burde enhver forbrytelse settes oppå hverandre, det burde være avskrekkende. 40 år i fengsel for de to gærningene burde vel få dem til å tenke seg om før de gjentar bedriften.

  Og hvis det fortsatt er plassproblemer i fengsel. Hvorfor settes det ikke bare inn en ekstra seng i hver celle? Hvis dobbeltrom er akseptabelt på sykehus og sykehjem, hvorfor kan ikke kriminelle ha det? Det henger ikke på greip!

  SvarSlett
 11. Hei anonym 23.10!

  Det er et godt argument det med siktelser. Men jeg trur disse kan endres etterhvert, det skjedde i alle fall i en sak her jeg bor. Politiet må sikkert gjøre flere undersøkelser før de kan utvide siktelsen.

  SvarSlett
 12. Hei anonym 10.25!

  Jeg er ikke så sikker på at lengre fengselsstraffer er så lurt, sjøl om det kan oppfattes som urettferdig at forbrytere slipper ut tidligere. Men vi har forvaring i de tilfellene der faren for gjentagelse er høg, og den kan vare livet ut.

  Dessuten trur jeg det er viktig at innsatte har egne rom, slik at de har sin private sfære. I sør-afrikanske fengseler bor de flere på rommene og sliter til gjengjeld med at innsatte blir voldelige både mot hverandre, men også mot ansatte.

  Jeg trur at vi må bli enda flinkere til å tenke på hva en skal gjøre for at disse menneskene skal mestre livet når de kommer ut igjen. For en dag skal de tilbake til samfunnet, enten om det er etter 10 år eller 40 år, og hva da? Det er et viktig spørsmål.

  SvarSlett
 13. Men synes du det er riktig at gamle og syke må dele rom når kriminelle skal ha enerom? Burde det ikke moralsk sett vært motsatt?

  SvarSlett
 14. Moralsk sett burde verdens rikeste land ha råd til at gamle, sjuke OG kriminelle har enerom. Men det handler vel kanskje ikke så mye om moral dette her, mer om økonomi..

  Når det gjelder sikkerthet så trur jeg det er lurt at kriminalomsorgen får førsteprioritet på enerom.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...