mandag

Rydd opp sjøl!

I dag måtte jeg bare kjøpe VG da hele forsida var dekka med en advarsel om luremat. Mye av den industrielle maten er jo bare tull og tøys og ørten e-stoffer, og sånn har det vært lenge, men nå krever altså Forbrukerrådet at det skal ryddes opp.

Jeg er helt enig at det som står på emballasjen skal samsvare med hva som er inni, men det beste er jo om forbrukeren rydder opp sjøl! Hvis folk slutter å kjøpe dårlig kvalitet, så må produsentene rette seg etter det og endre strategi.

Jeg har fått den vanen å sjekke etiketten på all mat jeg kjøper. Hvor mye tilsetningstoffer er det i produktet? Eventuelt hvilke? Alle lettprodukter granskes spesielt nøye, de er stinne av kjemikalier, og produsenten prøver iherdig å kompensere tap av smak og konsistens ved å tilsette e-stoffer og ofte den noe ulne betegnelsen 'aromaer'. Jeg styrer unna margarin og soya pga. tilsetningstoffer i margarinen og at mesteparten av soyaproduksjonen baserer seg på genmanipulering. Kjøp smør! Helst økologisk.

Smørdeig/butterdeig fra Findus inneholder ikke smør, men margarin. Derfor burde den hete margarindeig, men det er ikke sikkert forbrukeren hadde vært like hypp på å kjøpe den da? Som svar på VGs henvendelse svarer Findus:

'Det stemmer at Findus Butterdeig er basert på margarin istedenfor smør. Dette er godkjent gjennom direktiver i EU. Bruken av margarin begrenser ikke egenskapene forbrukerne kan forvente av en butterdeig. Tvert i mot er Findus Butterdeig et populært produkt.'

Dette er jo et gøyalt svar fordi Findus gir jo ikke noe svar på HVORFOR smør har blitt bytta ut med margarin. Det er har sikkert med penger å gjøre, men Gud forby om forbrukeren får vite DET. Andre gøyale ting med svaret er:

1.) At Findus bekrefter at margarin brukes istedenfor smør. Øhm, det står jo svart på hvitt på pakka. #koko
2.) Unnskyldningen om EUs direktiver er jo artig. Det er sikkert ikke FORBUDT å lage butterdeig på margarin, liksom. Hverken her eller der. Hadde den blitt laga på Nugatti så ville jo saken vært en annen, liksom. Men poenget er jo at det står SMØRdeig i produktets navn. #salgstriks
3.) Det hevdes at margarinen ikke forringer produktets egenskaper. Men hvorfor er det da sånn at skolerte kokker nekter å bruke margarin i tilberedning av mat?? Dessuten smaker smør ti tusen ganger bedre. #ljug
4.) Det gøyeste er jo at Findus viser til at produktet er populært, så dermed er alt i den skjønneste orden, liksom. Men hvor mange forbrukere leser egentlig disse innholdsetikettene? Og hvor mange et egentlig bevisst når det gjelder generell matkvalitet? Jeg var ikke det bare for noen få måneder tilbake. #nettopp

2 kommentarer:

  1. Hør, hør!! Godt innlegg, selv bruker vi bare smør og mest mulig rene produkter her i huset!

    SvarSlett
    Svar
    1. @støvkorn: Amen. Problemet er at folk generelt er helt bevisstløse når det gjelder disse tingene. What to do, liksom?

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...