onsdag

Utlendingsnemda falleri fallera

Det er tilnærma flaut å være norsk når en leser om denne saka til Maria Amelie. Ikke fordi at Norge skal være et flyktning-eldorado der hvem som helst kan slå seg til, men fordi en lar mennesker bo og leve her i landet årevis uten å få avklart om de får oppholdstillatelse eller ei. På 90-tallet satt flere titalls kosovo-albanere i norske kirkeasyl av samme årsak. Veldig mange av dem fikk etterhvert et endelig avslag fordi norske myndigheter mente det var helt trygt å sende dem hjem igjen. Åssen de kom fram til den konklusjon når Milosevic etterhvert slakta ned sivilbefolkninga kan en spørre seg om. Heldigvis fikk de kosovo-albanerne jeg kjente opphold i Sverige etter en periode i kirkeasyl. Det var også litt flaut. 


Boka til Maria Amelie er viktig fordi den viser ikke bare åssen hennes livssituasjon er, men sier samtidig også noe om åssen norske myndigheter kan finne på å behandle flyktninger. Jeg vil jo anta at Kaukasus ut i fra hva den russiske journalisten Anna Politkovskaja (og Åsne Seierstad, forsåvidt) beretter om i boka "Mitt russiske testamentet" ikke er den fredeligste plassen på jordkloden vår, så kan det her være en parallell til Kosovo? (Poltikovskaja blei forøvrig mystisk skutt og drept i 2006 etter å ha kritisert Putin i lengre tider.) Når Maria Amelie ikke har hørt fra UNE på flere år, så blir hun hele tida gående og vente. Heldigvis har hun fylt ventetida med noe nyttig.

Noen som har lagt merke til øredobben hennes på bokomslaget? 

15 kommentarer:

 1. Greit nok, men utlendinger som får avslag plikter jo å forlate landet frivillig... De bør vel ikke belønnes for å ikke følge reglene?

  SvarSlett
 2. Jeg tenker bare på hvordan et liv hun lever. Hva kan hun fortelle sine medstudenter, sine venner, hva med en partner? Hun kan ikke reise noe sted siden hun ikke har noe passe. Hvem kan hun stole på? Jeg kan ikke forestille meg hvordan hun kan holde det ut, jeg hadde forlengst blitt psykisk syk. Hva somler myndighetene med? De vet hun er her ulovlig, men tar ingen avgjørelese om hun kan bli eller ikke. Det er en kontroverse i seg selv, myndighetene vet hun er her, men igenting blir gjort. Tror de at hvis de sitter lenge nok på denne saken forsvinner hun?

  SvarSlett
 3. ""“” I over åtte år har hun levd uten lovlig opphold i landet. Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.“”"

  Javel..? Så for meg som bor her skal det være aldri så vanskelig men for andre som bare kommer hit uten noe som helst får skolepapirer og bachelor og mastergrad og det er ikke måte på. Er det bare meg som synes noe skurrer her? Hvordan i helvete kan man ta en mastergrad uten å engang ha identifikasjonspapirer, denne dama er en svindler, en sleip en,det er krystallklart.

  Og en annen ting, denne dama har til og med gitt ut bok, det ser ut til at hun klarer seg fint, det eneste hun trenger er en måte å få sympati fra folk. Så hun står frem i avisen, hun kommer nå til å bli arrestert innen kort tid, også kommer det norske folk til å begynne å skrike og hyle fordi de synes synd på henne, også får hun oppholdtillatelse. Denne dama er en svindler, dere er herved advart.

  SvarSlett
 4. Ikke sikkert det er så fristende å forlate landet når du risikerer å få ei kule i knollen når du kommer hjem.

  SvarSlett
 5. Ikke hennes feil at hun er smartere enn deg, anonym nr. 3. Bedre å bruke tida si fornuftig enn å ende opp som analfabet og havne på utsida av hele samfunnet.

  SvarSlett
 6. Har lyst å lese boken jeg :) Har ingenting i mot at smarte resurssmennesker som henne kommer til norge. Det er de som utelukkende er ute etter velferdsstaten vår jeg ikke vil ha hit. Ellers er jeg åpen for at man kunne forandret på asylpolitikken i norge :)

  SvarSlett
 7. Jeg også, Liinda! Håper det 2.opplaget snart kommer i hyllene.

  SvarSlett
 8. Maria Amelie er ingen sleip svindler, hun er en hardt arbeidende ung dame, som til tross for all motgang står på. Hun blir oppgitt og lei seg som alle andre og hun har ikke fått noe gratis, tvert imot. Tenk over hvorfor hun har så mange gode venner - det er fordi at hun er et tvers igjennom godt menneske og det samme gjelder hennes foreldre. De har ikke noe annet ønske enn å få leve fredelig i Norge og å få betale sin skatt. De er IKKE kommet hit for å snylte på noen eller for å bli rike. De VET at rikdom ikke er det samme som lykke - trygghet derimot, er for dem den ultimate drømmen. La oss håpe at myndighetene lar dem slippe å reise tilbake til det som med stor sansynlighet blir den sikre død.

  SvarSlett
 9. På tide å lage noen innvandringsregler som lar slike som Maria få bli, og får dem som måtte tro at de kan komme til Norge for så å leve på trygder resten av livet til å bli sørgelig skuffet.

  Slik reglene er idag likestilles Maria med en hvilken som helst analfabet fra langt av lei, og det er ikke annet enn en fornærmelse og en skam.

  SvarSlett
 10. Godt sagt. Men myndighetene mener det er trygt for henne og familien å reise hjem, og at de nettopp er her for å snylte på Norge AS.

  SvarSlett
 11. "Ikke sikkert det er så fristende å forlate landet når du risikerer å få ei kule i knollen når du kommer hjem. "

  Hvordan kan du si dette karianne? UDI og UNE har begge foretatt vurderinger av hvorvidt det er trygt å reise tilbake til hjemlandet og begge har konkludert med at hun verken er forvulgt (som er vilkåret for asyl) eller at hun står i fare for å miste livet (som er vilkår for å få opphold på grunn av vern).

  Jeg jobber selv i UDI og har tidligere arbeidet i UNE og syns det er imponerende at du og media vet så mye bedre hvordan det er der hun kommer fra enn de som jobber med dette til daglig og som innhenter dokumentasjon på hvordan tilstanden er.

  Men jeg er helt enig i at det er hull i hodet at det er mulig å få fullført en utdanning uten oppholdstillatelse. Det skal ikke kunne skje og både politiet og NTNU bør se på sine rutiner. Men aat man har fått seg en utdannelse gjør ikke at man kan få slippe å følge loven. Hun kan heller reise hjem og så søke om oppholdstillatelse som spesialist her i landet (må søke fra hjemlandet). Hun vil nok få innvilget det...

  SvarSlett
 12. Så bra at du har lagt inn en kommentar på bloggen, B.H!

  Det med kula i knollene er selvfølgelig en overdrivelse. Dessuten har jeg ikke lest boka hennes (noe som jeg skal) der hun hun legger fram saka si. Poenget mitt er at disse vurderingene som har blitt gjort av UNE og UDI har vært feilaktige før, både i den ene eller den andre retninga, og at det har fått skjebnesvangre utfall.

  Dessuten er det et poeng at hun kom hit som barn, så det er vel strengt tatt de som står til ansvar for situasjonen.

  Når det gjelder Kaukasus, så lurer jeg på åssen vi egentlig kan vite hva som skjer der? Russiske myndigheter har jo kontroll på alle informasjonskanaler. I følge den drepte journalisten Politkovskaja så foregår både det ene og det andre i det landet.

  SvarSlett
 13. Boka er utelukkende skrevet for å skaffe støtte og sympati, og folk går rett på limpinnen. Helsikes søtsuppe! Hva som har foregått bør undersøkes nærmere, og ved NTNU er det noen som burde være redde for jobben.

  SvarSlett
 14. Hun var ikke barn da hun kom. Hun var 18 år, godt voksen da, hun dro til finland og fikk avslag der, men barndomen var hun mest i russland...

  SvarSlett
 15. Hvorfor har hun da søkt opphold på grunnlag av at hun kom som umyndig?

  Det er forøvrig et godt poeng at politi og NTNU ikke har bedre rutiner. Kommende semester så vil utdanninginstitusjonene få et vell av av søkere som Maria Amelie. Hehe.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...