tirsdag

Stieg Larsson i POTs arkiver?

Er det flere som ser visse likheter mellom Larssons fortelling om Salander og Treholt? Her er det hemmelig overvåkning, avansert avlytting og påstander om planta bevis. Flere overvåkingsmetoder, som blir sett på ulovlige, har blitt tatt i bruk i samarbeid med amerikanske overvåkingsmyndigheter. Når verdens største storebror kommer på besøk for å følge med en antatt norsk spion i den i den kaldeste perioden av den kalde krigen, så gjør det ikke så mye at visse metoder er ulovlige. Målet helliger middelet og vel så det.

Harald Stabel vifter i disse dager voldsomt i armene sammen med mange andre om at riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad er inhabile i vurderinga av om saken tas opp igjen. Det er kanskje ikke så rart ettersom begge herremennene var en del av aktoratet for 20 år sia. FrPs Sandberg krever at Storberget kommer på banen for å be dem trekke seg. Dette er ei heksegryte av spekulasjoner, stadig merkelig ny informasjon som dukker opp til overflata (som går i Treholts favør) og spenning i forholdt til om saka igjen kommer på bordet igjen eller ikke . En skulle tru at Larsson har vært en runde i POTs superhemmelige arkiver og snust fram materiell til "Menn som hater kvinner". I dette tilfellet er det nok menn som hater menn, samt at Treholt ikke har nagler i beltet og en diger dragetatovering på ryggen.

7 kommentarer:

 1. Stieg Larsson var en kommunist/ekstremist av verste sort, helt av Treholt-sorten. Helt ufattelig at folk kjøpet kiosklitteraturen hans.

  SvarSlett
 2. Synes du? Har du lest bøkene, da?

  SvarSlett
 3. Når ble Treholt en kommunist/ekstremist? Han var vel heller en erkekapitalist som gjorde alt for penger?

  SvarSlett
 4. "vifter i armene"?? Vifter _med armene, kanskje? Og rettssaken var for 25 år siden, ikke 20. Ellers bestått.

  Nå kan vi glede oss til hva PST svarer på kravet om utlevering av videokassettene fra 18 måneders opptak. Hvis svaret blir ja, blir det litt av en operasjon...

  I tillegg ser jeg frem til hvordan tapebiten blir håndtert.

  I mellomtiden kan vi fundere på hvorfor Lund-kommisjonen ikke fant det bryet verd å tipse Stortingets EOS-utvalg om videoovervåkningen, når dette utvalgets mandat nettopp dreier seg om metodebruk.

  Ingen grunn til å kjøpe noen krimbøker i høst ;)

  SvarSlett
 5. Oups. Over blei borte før 20. Og på dialekta mi vifter vi _i armene, hehe.

  Virkeligheta overgår fiksjonen (Anne Holth)

  SvarSlett
 6. I det første politiavhøret erkjente Arne Treholt at han hadde gitt sovjetiske representanter graderte dokumenter i bytte mot penger. Selv hevdet han at årsaken til det var at han hadde havnet i en slags orgie på en privatfest, og at det ble tatt kompromitterende bilder som russerne brukte som pressmiddel. Treholt trakk senere tilståelsen.

  Politiet beslagla dessuten et brev fra Treholt da han satt i varetekt, som var tiltenkt Treholt sin irakiske etterretningskontakt. Brevet var en detaljert oppsummering av hva Treholt hadde forklart politiet vedrørende deres kontakt, og han bad i brevet sin kontakt om å tilpasse sin forklaring etter sin egen forklaring som var oppsummert i brevet.

  I dommen fra 1985 ble det inndratt et pengebeløp som i dagens verdi tilsvarer ca 5 millioner NOK fra Treholt. Pengene ble i hovedsak funnet på en hemmelig konto Treholt hadde i Sveits. Det ble funnet bevist at pengene stammet fra overlevering av hemmeligstemplede dokumenter. Ved gjennomgang av Treholt sin private økonomi ble det påpekt at Treholt kjøpte en dyr bil kontant i Tyskland samtidig som hans lønnskonto hjemme i Norge vokste. Det ble funnet bevist at det ikke var samsvar mellom hans lønn fra den norske stat, og den pengemengde, som han hadde brukt, og som han fremdeles hadde i hende.

  http://www.document.no/2010/09/arne_treholt_en_liten_oppsumme.html

  SvarSlett
 7. Det blir spennende å følge dette utover. Uansett trur jeg han har god mulighet til å få saka gjenopptatt, særlig med Stabell som parhest.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...