mandag

Drapslibido

Ut i fra VGs oppslag om norske soldater i Afghanistan, så kan det jo nærmest virke som om soldater fra Telemark bataljonen er en gjeng blodtørstige, hevngjerrige guttunger med stor sexlyst og enda større drapslyst. Nå forekommer det sikkert også mange moralske sjeler uten viagrahøgt testosteronnivå i denne bataljonen, men det som forundrer meg er at soldatene i hele tatt faktisk går ut med meningene sine i et magasin som Alfa. Hva sier det om dem, egentlig? Det er ikke snakk om en publisering av personlig memoarer på Aschough forlag, men et oppslag i et magasin der Triana poserer svært lettkledd på forsida. Noe sier meg at sjølinnsikten ikke henger like godt sammen i alle ledd, her.

Spørsmålet blir jo derfor hvor gjennomgående slike meninger og oppfatninger er i forsvaret. Jeg håper at disse soldatene er en umoden (og forhåpentligvis liten) gutteliga (...men med lisens for å drepe..), som har tatt saken litt for mye i egne hender uten at det har blitt grepet inn skikkelig. Så når avisoppslagene drysser inn, så kommer politisk og militær ledelse valsende inn en halvtime etterpå og skal rydde opp i saken. Jeg tenker at hadde disse tingene vært jobba med godt i forkant og underveis, så ville vi sluppet oppslagene.  Etikk og moral skal være ryggmargsinnbakt i alle soldater, til enhver tid, sjøl om det å være i krig gjør vilkårene langt vanskeligere.

Som nordmann vil jeg gjerne være stolt av norske soldater i utlandet fordi de risikerer eget liv for en god sak, noe som er ideologisk tufta samtidig som det vitner om mye mot. Men når ideologien forvitrer, forskyves motivene over til noe annet - i dette tilfellet til nærmest en individuell drapslibido. Da er det på tide å få rydda opp.

7 kommentarer:

 1. Jeg må si meg uenig med det du sier om at det er en liten "umoden gutteliga" som står bak disse utsagnene.
  Dette er proffesjonelle soldater med god etisk trening. Problemet er at media's journalister er noen sensasjonshungrige krek som vrir å vender alt for å selge flest mulig aviser.

  Hva jeg mener med dette? Jo, disse utsagnene er tatt ut av kontekst, det ser man om tenker seg litt om.
  "krig er bedre enn sex" Ja, fordi ingenting slår et adrenalinkick.
  "jeg plasserer ut mine soldater med den hensikt å drepe" Ja, fordi de er i en krigssone og når man blir skutt på så prøver man gjerne å eliminere den trusselen. Når soldatene da får det til, altså å ta livet til den opprøreren som skyter på dem, så føles det selvsagt bra. Det er jo det man trener på , dag ut og dag inn. Folk dør i krig, sånn er det bare, å tro noe annet er bare latterligt, naivt og blir rett og slett for dumt.
  Når taliban-krigerne er dumme nok til å yppe til slåsskamp med topptrente og godt utstyrte, norske soldater, ja da er det ikke noe annet å forvente at de dør.

  Uansett om media og regjeringen nekter å kalle situasjonen i Afghanistan for en KRIG så er det det er, og som sagt, folk dør i krig.

  SvarSlett
 2. Joss Moral i krig? Naar det er blitt vanlig aa sparke og maltraktere folk som ligger nede.

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig at media hauser opp. Men det er hva media er til. Dessuten er det valgfritt å stille opp på en artikkel i Alfa, og det synes jeg sier litt om akkurat disse soldatene. Jeg tenker at en virkelig profesjonell soldat ikke ville gjort det, det er jo mulig å gradere all profesjonalitet.

  Men mulig det er meg som har altfor høge krigstandarder her.

  SvarSlett
 4. Problemet er jo at vi faktisk støtter dette her. Sannheten er kjære dere at krig har aldri løst noe. Fred er eneste veien. Det er ikke naivt, det er noe som aldri tør prøves.. Forsoning, nestekjærlighet. Menneskeheten er så kald, og jg blir så lei meg av å lese deres kommentarer. Alt er bare oss vestlige, vårt velbefinnende, fordi vi har lagt fiktive landegrenser som liksom skal sette forskjeller for oss i verdi. JEg er ikke kommunist, og jeg innser at en verden etter de reglene er umulig. MEn jeg tror veldig sterkt på enkeltindividets verdi. Uansett hva Taliban måtte gjøre, så er de mennesker. Mange i afghanistan har et forferdelig hat mot vesten, pga de var uskyldige ofre i en krig som ikke var deres problem. Den ble bare kriget i deres land, deres i utgangspkt vakre og fredelige land. Er det så rart de hater oss? Og tror dere ikke de hater oss mer når vi skal reise ned dit og lære dem om moral? Til og med drepe og maltraktere dem, deretter spøke om det.. Tror dere det gjør noen noe godt? Nei..... det er bare trist.. En skam... Jesus hjelp oss...

  SvarSlett
 5. Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er en hån mot de som ga sitt liv. Det er trist at de faller soldatene i ryggen, det er da tydelig at begge disse to bare er interesert i å forsvare sine egne posisjoner. Hvis dette utvikler seg til en skandale, kunne begge bli avsatt og burde ble avsatt, og derfor tar de ikke noe ansvar for dette, men lar soldatene svi. Det er feigt og dumt.

  SvarSlett
 6. Det er ikke noe værre med en sexy krig enn det Taliban fører, nemlig hellig krig. Jeg unner hver en nosk soldat en skikkelig kick for hver talibaner som blir puverisert. Det er ikke soldatenes som har skylda i at Norge er i krig, og Grete Faremo får slutte å krige mot egne soldater. De ofrer tross alt sitt liv.

  SvarSlett
 7. Hehe, jeg forstår at Faremo & co er redde for posisjonene sine. Huer har trilla før i denne bransjen.

  Soldatene er ikke skyld i krigen, sant det. Men litt vett hadde ikke vært å forakte. At hjernevaska talibanere ikke har vett kan jeg på en måte skjønne.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...