onsdag

Balubateateret lyver! Iallefall litt.

Jarle Pedersen


Snart er Balubateateret i gang med produksjon. Det er liksom det store målet, eller rosinen i pølsa om en vil når en driver med teater. Balubastyret består av åtte damer med teaterbakgrunn, og vi har brukt en del på å finne ut av hva som skal settes opp. Heldigvis kan alle våre medlemmer være med neste år og bestemme stykke gjennom avstemming og benkeforslag. Men i år er det styret som har bestemt, og loddet falt litt på Henrik Ibsen og litt på Knut Nærum. Mest på Knut Nærum, egentlig. Han har rett og slett skrevet om Ibsens stykke i beste Nærum-stil! Mannen er et kvalitetsstempel i seg sjøl, og det er vel ingen i dette langstrakte land som IKKE har fått med seg hans tørre og vittige kommentarer i Nytt på Nytt-panelet. Nærum er mye mer enn en dyktig vitsemaskin, han er også forfatter, foredragsholder og illustratør - og har uttalt at 'Peer!' (som stykket heter) passer for alle med Ibsenvegring. De finnes det sikkert mange nok av rundt omkring, men jeg er helt sikker på at alle uten ei slik vegring også vil ha stor glede av stykket. God humor passer alle!  

Utover Knut Nærum, så er det  veldig mye bra folk med i alle ledd i Balubas oppsetning. Frilynt har hjulpet oss i hele høst med å planlegge og gjennomføre oppstart, samtidig arrangerer vi kurs og gjennomføring av NM-uttak i teatersport for juniorer sammen med dem og Setskog UL. Frilynt sitter på bøtter og spann av kompetanse og ressurser, som vi har hatt vett nok til å forsyne oss av. Gjennom Frilynt har Baluba også kommet i kontakt med han som skal være instruktøren vår; Heljar Berge. Mannen har over 20 år med erfaring som skuespiller, regissør og dubber - og det blir spennende å få snuse mer på ham når han kommer 5.desember for å avholde skurkekurs i Balubateateret. Jeg mistenker at mannen har en slags glorie av entusiasme rundt seg og kan få hvem som helst til å gjøre hva som helst. 

For meg personlig er teater mye mer enn å sette opp forestillinger. Det handler om å skape et miljø, få andre til å blomstre og utfolde seg i tillegg til å være med å bygge et tilbud som mange kan nyte godt av. I barndommen var jeg på en eneste teateroppsetning (sånn går det når foreldre bor langt til skogs og knapt eide nåla i veggen) og det var 'Annie'. Vi satt på de dårligste plassene, men jeg hang over balkongveggen og sugde til meg hvert eneste bevegelse, tone og replikk. Som voksen har jeg hatt mange gode teateropplevelser, og det er øyeblikkets magi som stadig er like fascinerende. Det er noe upolert over å se levende skuespillere innta scenen og spille ut ei handling. 

Baluba er et amatørteater, og det skal det få lov til å være. Responsen på initiativet har vært veldig god, og styret er både glad og takknemlig for alle tilbakemeldingene som har kommet. Det er stadig nye ansikter innom, og det setter vi umåtelig stor pris på. På en måte er dette første året en slags dannelsesreise for oss alle, der magien kommer for eksempel til syne i en teaterleikøvelse som frambringer smil og latter hos noen eller at noen møter hverandre for første gang og blir kjent.

Vel møtt til samling i morgen! #smil

4 kommentarer:

 1. Jeg sliter med å få opp bildene dine for tiden. Det gjelder de fire siste innleggene. Mulig det er fordi jeg bruker Mac, men jeg har iallefall forsøkt i to forskjellige nettlesere.

  SvarSlett
  Svar
  1. @heidi: Hm. Da må jeg prøve å laste inn på nytt, trur jeg. #datanerden

   Slett
  2. Jeg ser bilder nå. Bortsett fra Gandalf... :o)

   Slett
  3. @heidi: Snåle greier ass. Skal laste inn Gandalf på nytt, også #bildetull

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...