fredag

Triklosan i kosmetikk og tannkrem


Tidligere har jeg blogga aggressivt mot fluor. Og jeg regner med at snart står enten Colgate eller Jordan på døra mi for å fortelle meg hvor tannkremtuben skal stå. Selvfølgelig er de interessert i at færrest mulig skal bli opptatt av at fluor faktisk er et giftstoff og kan være årsaken til både kreft, Alzheimer og ADHD. 

Men nå viser forskning at stoffet triklosan framkaller allergi. Og ganske mange tannkremer har triklosan i seg. Stoffet har en bakteriehemmende funksjon, og derfor er det veldig merkelig at en skal både trenge fluor OG triklosan i tannkremtuben. Her er det noe som lukter ugler. Eller dårlig ånde om du vil.

Ikke nok med at en kan erte på seg allergier, men triklosan kan også bidra til å utvikle motstandsdyktige superbakterier, som antibiotikaen ikke får has på. Det er ikke et hyggelig scenariet, hvis jeg blir sjuk og trenger antibiotika - så vil jeg helst ikke være resistent mot medisinen. 

Triklosan finnes ikke kun i tannkrem, så anbefaler en kjapp etikettesjekk på deo'n du bruker samt en gjennomgang av sminkepungen. Det kan hende du finner en liten overraskelse også der. Ellers brukes stoffet også i klær, da helst i treningstøy. 

Jeg bruker tannkrem uten fluor og triklosan. Det var kjempeskummelt den første uka, men så gikk det over. Tannlegen min vil sikkert dunke meg i huet med noe hardt hvis hun finner ut av mine fluorfrie tannpusser, men så langt har jeg ikke brydd meg om å fortelle om mine vågale handlinger. Noe annet jeg har oppdaga med fluorfri tannkrem er at jeg får mindre tannstein av den. Hah!

3 kommentarer:

 1. Hvilken tannkrem er uten fluor og det andre skumle? Jeg synes tilsteningsstoffer er dritskummelt. Da jeg hadde baby var jeg direkte motstander av Natusan og sånn med hormonendrende stoffer. Solkrem er jeg også kjempenøye på. Men det stopper der. Man kunne helt sikkert anstrengt seg mer.

  Award til deg hos meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. @siri: Tusen takk for award! Stas! Jeg veit at Lush har tannkremer uten fluor. Sjøl bestiller jeg fra iHerb, jeg bare skriver 'fluoride free toothpaste' - og så kommer det opp mange alternativer. Veldig bra at du har vært nøye med babyprodukter og solkrem. Jeg anbefaler parabenfrie såper, kremer, deo og sminke. I brystkreft har de funnet spor etter kjemikaliet bl.a. I Norge er det ikke så lett å få tak i parabenfritt, men apoteka selger produkter til baby som også går fint an å brukes av voksne. Ellers får du tak i det meste på iHerb også her!

   Slett
 2. Så bra du forteller om det her. Jeg er sakte men sikkert i ferd med å renske huset for uønskede stoffer. Dette hadde jeg aldri hørt om før.

  Du snakka en gang om at du laga din egen deo, kan du fortelle hvordan du lager den, hvordan du opplever å bruke det og om det har funka sånn som du ser det?

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...