onsdag

Genmanipulering

Noen av dere har sikkert lagt merke til at jeg har blogga mye om mat (klikk her) og parabener (klikk her) den siste tida. Sånt skjer når en blir kjent med nye mennesker og får nye impulser. Jeg har gått rundt i verden og trudd at maten vi spiser er trygg, og at litt sprøytemidler, e-stoffer og genmanipulering går fint så lenge det er snakk om små mengder. Genmanipulert mat har jeg forøvrig nesten ikke tenkt på ettersom jeg har stor tillit til at norske bønder er hederlige og ikke bruker genmanipulert dyrefòr. Det var helt til jeg oppdaga at Mattilsynet har godkjent hele 19 genmodifiserte fiskefòr (klikk her) til fiskenæringa. Så hva skjer da i bondenæringa? Dessuten så importerer Norge stadig flere matvarer fra utlandet, så markedet har helt klart genmanipulert produkter i sving. Og da er det viktig å begynne å tenke på hva totalen av alt vi spiser gjør med den skrotten vi har fått utlevert den tida vi lever her på jord? Antageligvis ikke så reint lite. 

Her er ei topp 10-liste over genmodifisert mat: 

  1. Mais: Genmanipulert mais har den egenskapen at den skaper sin egen gift mot skadeinsekter. Halvparten av amerikanske maisfarmer er planta med genmodifisert maisfrø. Forskning viser at mus fora på slik mais har mindre avkom og fertilitetsproblemer. 
  2. Soya: Genmanipulert slik at de bekjemper ugress. Hamstre fora på genmodifisert soya hadde problemer med å reprodusere seg , og de døde tidligere. 
  3. Bomull: Bomull regnes som mat ettersom olja kan spises. Genmanipulert bomull er motstandsdyktig mot skadedyr og ugress. Tusenvis av indiske bomullsbønder har fått utslett pga. avlingene. 
  4. Papaya: En virusresistent papaya har blitt laga slik at avlingene skal være gode. 3/4 av all papayaproduksjonen på Hawaii er genmodifisert. Monsanto har satt i gang prosjekter i Inda for å lage en papaya som er motstandsdyktig mot ringspotviruset. 
  5. Ris: I Asia har risen blitt genmanipulert for at den skal inneholde mye mer A-vitamin. Påstander om at en ny risvariant, med menneskelige gener (!), skal dyrkes i USA. Denne ristypen skal brukes for å håndtere diaré hos nyfødte i den tredje verden. China Daily rapporterer om at helsebivirkningene av slik ris er allergiske reaksjoner. 
  6. Tomater: Har i lengre tider blitt genmodifisert for å hindre forråtnelse. Enkelte undersøkelser på dyr viser at dyra dør etter noen uker med inntak av genmodifiserte tomater. 
  7. Canola: Brukes i oljer og margarin (bruk heller smør, folkens!). Honning kan også lages av canola.
  8. Mjølkeprodukter: 22 % av kuene i USA injiseres med et genetisk veksthormon som kunstig får kuene til å produsere mer mjølk. Veksthormonet har blitt detektert hos mennesker, og forskere mener det er en sammenheng mellom hormonet og brystkreft. 
  9. Poteter: Mus som er fora på genmodifisert poteter (Cry1-proteinet) greide ikke å bryte ned proteinet i mage -og tarmsystemet, slik Monsato hevda at det ville bli. Giftstoffet forblir dermed i kroppen. 
  10. Erter: Genmodifiserte erter har resultert i lavere immunforsvar hos mus. Ertene blir  injisert med et protein fra kidneybønner slik at de skal være motstandsdyktige mot ugress og skadeinsekter. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...