søndag

Hva er linken mellom rullois fra isbilen og skokrem?

Jo, det skal jeg fortelle deg! Det er tilsetningsstoffet carrageenan. Det skal hindre at forskjellige flytende substanser skal blande seg og får substanser til å tykne. Så på den måten har den jo sin funksjon i både is og skokrem.

Når isbilen trilla forbi i ettermiddag så havna en boks med rollois plutselig i fryseren. Ikke at jeg har så voldsomme forventninger til at den isen skal være uten mystiske saker, men det er unektelig litt ekkelt å tenke på at det samme tilsetningsstoffet brukes også i skokrem og barberingsskum.

WHO anbefaler ikke å gi mat med carrageenan til småbarn. Forskning har vist at det er en sammenheng mellom tilsetningsstoffet og kreft i tarmsystemet. Ny forskning viser også at det kan være sammenheng mellom stoffet og betennelser i tarm og mage, og da har spesielt Chrons sjukdom vært framme i søkelyset. En ganske kjip inflammatorisk mage-og tarmesjukdom som kan angripe hele fordøyelsessystemet. Mye mageknip mao.

Så, tilsetningsstoffer er vel generelt noe møkk. Men carrageenan er billig å produsere, og det er gjerne av litt større betydning i masseproduksjon.
4 kommentarer:

  1. Hm, ikke helt sikker på om jeg ønsket å vite dette...

    SvarSlett
    Svar
    1. @Elisabeth: Det er mye rart i maten som vi helst ikke skal vite. #urk

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...