søndag

Kariannes beste fødselstips

Da er det på tide å komme i gang med blogginga igjen! 16.oktober ville ungen ut, og jeg måtte av gårde for å fullføre det som blei starta på for omtrent ni måneder siden. Men istedenfor å skremme fanden på flatmark med hårreisende fødselshistorier, så skal jeg i dette blogginnlegget komme med noen høgst velmenende fødselstips!

Men aller først; flere har lurt på hvorfor jeg valgte Kongsvinger sjukehus som fødested. Ahus er tross alt mye nærmere og er det 'egentlige' sjukehuset aurskoginger skal bruke. Nå vil aldri Kongsvinger kunne konkurrere med Ahus med antall fødsler, men så har vel aldri det vært målet heller. Men at Kongsvinger avlaster Ahus er det ingen tvil om. Det finnes mange andre fra Aurskog-Høland & omegn med samme ønsker som meg sjøl. For min del handler valget av Kongsvinger om to ting: 

1.) Ønsket om å støtte distriktet. Det betyr også å holde liv i et distriktssjukehus og opprettholde arbeidsplassen til jordmødre, barnepleiere og leger.
2.) Tryggheten om at på Kongsvinger blir du alltid møtt av blide og interesserte folk med god tid. Denne gangen jogga jeg opp i 5.etasje med litt mageknip (luftsmerter, tenkte jeg), men ettersom de ville at jeg skulle komme likevel, så var jeg på sjukehuset når det virkelig satte i gang og mine mistanker om luftsmerter var definitivt gjort til skamme. Veldig mange er skeptisk til Kongsvinger fordi det er lengre reisevei. På den annen side så er det ingen som sier nei hvis du vil komme, og det er en køfri vei. 

Ettersom jeg nå nærmest anser meg som proff i fødefaget, så tenkte jeg å dele noen erfaringer med omverdenen. Noen fine tips til alle som skal i ilden, eller som allerede har vært der, kommer her:

1.) Velg Kongsvinger sjukehus. Mye omsorg, flinke folk og masse hjertevarme.
2.) Sørg for å være konstant høg på lystgass. Føding er smertefullt, så det er like greit å gjøre det beste ut av det. Bli rusa.
3.) Hold partner aktiv. Superfrustrerende å stå der med armene rett ned. Dette er hva jeg krevde underveis; fotmassasje, konstant tilgang på Cola, kald klut til panna og ikke minst; sukkertøy!
4.) Jordmødre liker action. Det er derfor de har det yrket, liksom. Jeg trur du kan gjøre og si hva som helst til dem, og de står i det til alt er over. Men det betyr ikke at de gjør hva som helst for deg. Jeg befalte for eksempel at de skulle bare 'ta ut ungen', liksom. En ganske uoverkommelig oppgave når ungen ikke en gang har kommet til glugga.
5.) Les epikrisa etter at fødselen er over, slik at du veit hva som har skjedd med kroppen din. På Kongsvinger må alle som har født gjennomgå den med jordmor. Spør og grav om alt mulig, helt ned til det banale.
6.) Vær litt kry av deg sjøl etterpå, ikke bare lykkelig at det er over. Jeg trur mange damer trenger å piffes opp til å være stolte av seg sjøl for å ha gjennomført en fødsel.
7.) En fødsel er smerte med mening. Altså en slags positiv smerte. Som fødende er du ikke kronisk sjuk med en kronisk, meningsløs vondt.
8.) Drikk Cola. Sukker, koffein og kullsyre gir veldig mye mening mellom riene. Boikott Cola ellers (=banditter)
9.) La jordmødrene avlaste deg på natta, slik at du får sovet og hvilt etter fødselen. Det blir gjerne litt brøl den første tida, så la dem ta sin runde med byssing.
10.) Drikk alltid et glass med vann mens du ammer. Fort å bli dehydrert! 
10 kommentarer:

 1. Gratulerer med vel overstått fødsel og med barnet.

  7,9,5,6 - i den rekkefølgen bekreftes.2 var også greit, så vidt jeg husker. Mine unger er voksne, så det begynner å bli en stund siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. @åshild: Takk. Det har skjedd en del på føden de siste åra vil jeg tru. Men likevel er det flere som ikke vil føde naturlig. Det er litt rart.

   Slett
 2. Gratulerer så mye med vel overstått og en ny verdensborger! :o)

  Tipsene kommer litt vel sent for min del, men trolig kan andre dra nytte av det. Jeg ble aldri tilbudt å lese noen epikrise, det hadde i grunn vært nyttig etter nummer to. Men sykehusene lærer tydeligvis etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. @heidi: Jeg måtte gå gjennom fødselen sammen med jordmor. Ingen kjære mor der, gitt. Men det er faktisk kjempeviktig! Litt for å bearbeide alt sammen, men også for at jordmor kan få noen tilbakemeldinger. Mine var veldig opptatt av om jeg hadde hatt en positiv fødselsopplevelse.

   Slett
 3. Kan jeg legge til et råd til: Hvis du kan, sats på fødsel i vinterhalvåret. Da slipper du rush på fødeavdelingen! Litt lengre tid hjemme med ungen før barnehagestart skader heller ikke hvis du får mekka det til. Jeg hadde en fantastisk opplevelse på Ahus da jeg fødte der i februar for noen år siden: God tid, ro, og jordmor ble to timer etter at skiftet hennes var ferdig for å være med helt til babyen kom - og det midt på natta. Det kaller jeg god service! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. @ane: Nå er det vel kroken på døra for min del, men vinterbarn er topp! Det er mange som skryter av Ahus, altså. Men jeg skryter enda mer av Kongsvinger! Har ikke møtt en eneste fjompenisse der enda. Og nå kjenner jeg avdelinga ganske godt etter ørten turer.. #pes

   Slett
 4. Hurra, gratulerer med overstått :)

  SvarSlett
 5. Gratulerer så mye med vel overstått fødsel - og bra jobba! (Jeg følger ikke så mye med her inne for tiden, jeg...)

  Skriver under på en del av punktene på lista di - særlig nummer to! Jeg ønsker meg faktisk lystgass til jul. Tror alt blir mye enklere med et lite sup av det innimellom...

  Kos deg med den lille og nyt dager da alt faktisk KAN (og muligens også bør) gå i sakte kino!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. @hege: Haha, jeg også! Lystgass i julegave er det beste jeg har hørt på lenge. Gjør romjula glad og lystig! Her går dagene litt i sakte kino allerede. Eller egentlig nettene. Det lille utskuddet liker å sove sammen.

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...