mandag

Fluorfri tannkrem

Forrige dagen fikk jeg spørsmål om jeg hadde tatt stilling til fluortannkrem. Og det har jeg. Det pussige er at når en ikke lenger strekker armene i været og hyller fluoren som sin beste venn, så oppstår det straks merkelige situasjoner hos tannlegen.

For jeg var nemlig en tur hos tannlegen med avleggeren forrige uke. Fluortabletter og fluortannkrem har for lengst funnet veien til søppeldunken og har blitt erstatta med fullverdige alternativer, som er uten preservativer, alkohol og syntetiske stoffer. Tannlegen var en rimelig 'nosy' dame og ville vite om det blei pussa tenner hver dag. Det kunne både jeg og den vesle bekrefte. Men så blei det verre, hun ville vite om avkommet tok fluortabletter. Eh. Nei. For å slippe ha bli fluorhalshugd, så spurte jeg hva hun anbefalte folk som hadde allergiske reaksjoner på fluor. Og da fikk jeg et overraskende svar, og det var omtrent sånn her:

'Jeg har aldri hørt om noen som har vært allergisk mot fluor. Det eneste er at noen har reaksjoner på søtningsstoffer i tabletter eller tannkrem.'

Ok? Så det betyr at en helt fint kan få fluorforgiftning, mens fluorallergi går altså ikke an? Dette syntes jeg hørtes mystisk ut, og spurte videre om det finnes alternativer til fluortabletter og fluortannkrem hvis det skulle vise seg at en var allergisk. Men da bare mumla dama noe om at jeg skulle prøve fluorskyllemiddel istedenfor tabletter.

De lærde strides om bruken av fluor. Det er godt mulig at den har forbedra tannhelsa, men på hvilken bekostning? Kroppen generelt trenger ikke fluor fordi kjemikaliet er et GIFTSTOFF,  som også brukes i aluminium- og stålproduksjon og er et miljøsvin av ypperste klasse. Et for høgt inntak av fluor kan resultere i forgiftning og død - og hvert år blir det rapportert inn tilfeller av begge deler. Dette kan være barn som har spist innholdet i en tannkremtube eller gafla i seg en boks fluortabletter (skjønner de godt, jeg! Smaker jo godt!) eller at det har blitt sluppet ut for mye fluor i drikkevannet ved et uhell (amerikanske myndigheter tilsetter ekstra fluor i drikkevannet av en eller annen merkelig grunn). 

Det som er litt ekkelt å tenke på er at forskning viser at det er sammenheng mellom fluor og beinkreft hos gutter. Uavhengige forskningsinstitutter har også begynt å spekulere om det kan være en sammenheng mellom fluor og en hel rekke krefttyper, ikke bare beinkreft- Det er også gjort forskning som viser at det KAN være en sammenheng mellom fluor og Alzheimer samt ostoperose. Spørsmålet blir jo da hvor mange sjukdommer kan egentlig relateres til fluor hvis forskere hadde hatt midler og muligheter til å brette ut forskninga i sin helhet. I dag finnes det garantert aktører som sørger for å begrense slik forskning. 

Uansett, jeg har tatt et valg om å kutte ut fluor i alle mulige varianter. Så langt fungerer det helt fint! Jeg børster tennene som før og har faktisk mindre tannstein enn tidligere. Og ingen hull så langt! Anbefaler merkene PerioBrite og Jasön Powersmile. Disse kan kjøpes enkelt hos iHerb (klikk her). 


6 kommentarer:

 1. Lush har flourfri tannkrem. Den funker kjempefint for meg. Lush selger bare håndlagde, økologiske produkter. Lush har nå også åpnet på Strømmen. http://www.lushnorge.no/

  SvarSlett
 2. @julie; Takk for tips! Jeg har gått forbi Lush på Byporten mange ganger. En butikk som lukter bra parfymert.. Sympatien har gått til de som jobber der :-/

  SvarSlett
 3. 67 % av lush sine produkter er uten konservering. Grunnen til sterk lukt er at 46 % av produktene er uten emballasje! Produktene er 100 % vegetarisk og 80 % er veganske :-) Jeg jobbet i butikken hos Lush før, det er ikke så ille som man tror ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. @inger helene: Det låter som musikk i mine ører! Har registrert at det er lite emballasje, og det er positivt. Har bare tenkt at ansatte muligens kan få litt skallebank av å stå lukta hele dagen. Neste gang blir det en tur innom.

   Slett
 4. Etter litt vurdering har vi kutta ut fluor her i huset også. Jeg syns ulempene virker som de er større enn fordelene, og da er det på hodet ut. Det som også vippa nåla i retning av fluorfri er at små barn svært lett får over anbefalt maksnivå i seg bare med en liten knert med tannkrem. Fluortabletter i tillegg garanterer et for høyt nivå. Så da var det over og ut, og så får vi heller bli litt upopulære hos de som mener noe annet. Godt å høre at vi er flere som tenker det samme :)

  SvarSlett
 5. Forresten, jeg har også lurt på hva i all verden vi skal si når vi en gang skal til tannlegen og får anbefaling om kjøre på med fluor evt. kjeft fordi vi ikke kjører på med fluor. Allergi var ikke en så dum ide. Eller kanskje enda bedre: oversensitiv. Nå er alle per def oversensitive mot et giftig grunnstoff, men det trenger vi ikke å si i den sammenhengen, kanskje?

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...