onsdag

Vennlighetens språk

Vennlighet er et språk de døve kan høre og de blinde se.

Mark Twain


Til min store muslimske forbauselse

For noen dager så blogga jeg forholdsvis uskyldig om situasjonen i Malmø (les her), mens debatten i etterkant på bloggen blei ikke fullt så uskyldig der beskyldningene mot muslimer hagla som på en brutal regnværsdag. Plutselig var debatten, helt av seg sjøl, over på et helt anna jorde enn hva som var utgangspunktet.

En debattant viste seg å være spesielt hissig, og langa ut argumenter om at muslimer er villdyr og primitive jævler. Nå har ikke jeg noen spesielt stor tru på at muslimene er så veldig mye bedre eller verre enn alle oss andre, men argumentet med at de egner seg kun til rompevasking er vel i hovedsak er ment som en fornærmelse. Men snur en litt på det, så vil det jo si at alle som jobber som hjelpepleiere også blir truffet av fornærmelsen. Så til alle som jobber i rompevaske-bransjen; dere burde fått gull-lønn for den jobben dere gjør, jeg er evig takknemlig over at noen ønsker slike jobber.

Ellers synes jeg at vi skal hjelpe mennesker som er i nød eller på flukt. Mange av våre nye landsmenn har rømt fra tyrannier  av ulik art , og at vi har en moralsk forpliktelse til å gi dem ei framtid her. Det betyr ikke at vi ikke skal sette krav, men vi skal ta i mot. Et slags argument i denne sammenhengen var at hvorfor skal vi (eller jeg, da) bry oss om hva som skjer i land med undertrykkelse. Tenk om USA skulle tenkt på den måten under 2.verdenskrig? Da hadde nok vår hverdag vært ganske så annerledes enn hva den er i dag.

Så til deg som mener at muslimer er primitive sjeler, villdyr og religiøse fanatikere; det er godt mulig at du har rett i det, men hva er så mye bedre med å være norsk og hvit? Vi har vel også våre svin på skogen. Dessuten er det en forholdsvis fornærmende generalisering å si at "vi" ikke vil ha dem her. Jeg har ikke noe i mot at mennesker fra andre kulturer er her. I USA er hele samfunnet bygga opp på et flerkulturelt felleskap. Men så er jeg kanskje i gjennomsnittet mindre opptatt av å sitte og grave i min egen, norske navlelo.

Og Ali; dette sitatet er til deg.

Be nice to the whites, they need to rediscover their humanity (Desmond Tutu).

Når det er sagt, så er jeg enig med forfatter Anne Holt i at ytringsfrihet er et av de viktigste prinsippene i samfunnet vårt. Det er ytringskulturen som en trenger en liten renovering.

fredag

Ord over grind



Du går fram til mi inste grind
Og eg går fram til di
Innanfor den er kvar av oss einsam
Og det skal vi alltid bli

Aldri trenge seg lenger fram
Var lova som gjaldt oss to
Anten vi møttes tidt eller sjeldan
Var møtet tillit og ro

Står du der ikkje ein dag eg kjem
Fell det meg lett å snu
Når eg har stått litt og sett mot huset
Og tenkt på at der bor du

Så lenge eg veit du vil koma i blant
Som no over knastrande grus
Og smile glad når du ser meg stå her
Skal eg ha ein heim i mitt hus

Haldis Moren Vesaas
 







Rosa sløyfe


Falske (+)(+),perfekte (o)(o), struttende (*)(*),

kalde (^)(^), bestemors \o/ \o/,store ( • )( • ) eller små (.)(.) La oss redde dem alle!! Støtt Rosa Sløyfe-aksjonen!!

 

 

 

Alltid en ekspert

Jeg har lagt merke til at i slike saker som Lasermannen 2, så kommer alltid avisene drassende med en ekspert. Denne gangen er det rettpsykiater Sten Levander som er hanka inn, og han mener at gjerningsmannen er en mislykka (men begava) akademiker på under 25 år med den velklingende diagnosen "schizofren psykopat". Men hva om det er ei dement dame på over 60 som løper rundt og skyter på folk? Det er kanskje litt tidlig å spekulere i hvem gjerningsmannen/kvinnen er? For min del holder det i grunnen at de fanger vedkommende og får Malmøs gater trygge igjen. Så kan diagnosene få komme seinere.

Rediscover humanity

Be nice to the whites, they need to rediscover their humanity.

Desmond Tutu


Tora + Madelene + Jonas + Se & Hør = krøll

Tora Upstrøm blei nordisk kjendis da hun kom på førstesida av Se & Hør med sin Jonas-affære. Nå har saka vært gjennom en tygge-prosess i PFU med det resultatet at hun fikk medhold. Det gjør ingenting at Se & Hør blir felt i PFU, de har alltid hatt et ørlite problem med etikk opp gjennom åra, og det er ikke første gangen at PFU har hatt dem inne på teppet. PFU begrunner med at: "Se og Hør burde forstått at konsekvensene av den kommende omtalen ville bli så massiv at redaksjonen burde vist langt større tilbakeholdenhet ved eventuell omtale av forholdet". Det er jeg helt enig i, de kjenner dette gamet (og der finner en sikkert begrunnelsen for at saka blei brukt ; svensk prinsesse, forlovelse, forestående kronprinsessebryllup + utroskap. Noe sier meg at det gir gode salgstall) og burde gjort en etisk vurdering, i stedet for en økonomisk.

Tora sjøl bedyrer nærmest sin uskyld og sier at: "Jeg forutså ikke hvilke enorme dimensjoner dette vil få, og slik sett angrer jeg på at jeg fortalte historien." Men det forundrer meg ikke at hun forutså de økonomiske dimensjonene den ville gi. Det er ikke så vanskelig å legge sammen to pluss to i denne saka og komme fram til noe slikt ville skape kongelig kaos. På den andre sia så har hun sikkert lært leksa til neste gang hun er i kontakt med en kongelig gemal.

torsdag

Many more hills

After climbing a great hill, one only finds that there are many more hills to climb.

Nelson Mandela


Sølibatslivet

For ei tid tilbake så gikk en professor i religion ut i alle riksdekkende medier og sa den katolske kirke burde kvitte seg med sølibat-prinsippet, og en ville da automatisk bli en nedgang i overgrepssaker. Det er godt mulig at den teorien stemmer, men betyr det da at alle katolsk-pedofile prester vil slutte med å være overgripere? I mitt hue så virker ikke det veldig sannsynlig. Det er nok ganske åpenbart, mht. alle sakene som har kommet opp, at kirka har hatt en viss tiltrekningskraft på menn som ønsker tilgang på gutter (ev. andre menn), men at de blir mindre pedofile av å ha muligheten til å kunne gifte seg ser jeg ikke på som sannsynlig.

Nå har det tikka inn nye overgrepssaker i den norske, katolske kirka - og all ros til at de er åpne om det. Å dysse det ned lite hjelper i lengden, dessuten omtrent umulig ettersom omfanget er så stort. Når det er sagt, så bør kirka ta opp sølibat-spørsmålet til drøfting. Ikke for å av-pedofilisere menn, men som en generell diskusjon på om det er ugunstig livsform og om det er på tide å få den avvikla. På meg virker det en smule "gammeldags" at en institusjon kan kreve av sine undersåtter at de skal leve i ei slik eros-fri boble på utsida av resten av verden. Avlatshandelen blei avskaffa på midten av 1500-tallet, og den avskaffelsen fikk rett så fine følger. Kan hende det samme vil skje igjen?

onsdag

Killed a cow

Once you killed a cow, you gotta make a burger.

Lady GaGa

Lady HaHa

For noen dager sia skreiv jeg et noe flåsete innlegg om Lady Gaga på bloggen (les her). Jeg er av den bestemte oppfatning at Frk. Gaga er utstyrt med god sans for humor (etter nøye vurdering av kostymene hennes (- kjøttkjolen, som jeg får E.Coli-vibb av), så har jeg kommet fram til den konklusjonen) og aldri blitt fornærma over min harselering med pannekakekjole. Men etter nærmere ettertanke bestemte jeg meg for å gå nærmere inn i Gaga-materien. Hun har jo snudd Oslo på hue de siste dagene med sin tilstedeværelse, og VG-journalister får lov til å prøve seg som wannabe-papparazzier. Utrolig morsomt dette fotoet som er tatt utafor Mono. Det kunne strengt tatt vært meg med blond parykk og to kompiser.

Når det er sagt, så har jeg kommet fram til at det er nok først og fremst klærne og showet som er banebrytende, ikke sjølve musikken. Det hun presenterer er en lett blanding av 50 og 60-tallet R&B, 70-tallets glamrock og disco og 80-tallets synthrock. Så en liten dæsj Queen-inspirert lydbilde, og en har plassert madammen musikalsk sett. Navnet er bygga opp på en kontrast mellom det eksklusive "lady" og den frekke Queen-motsatsen Gaga. Marilyn Manson har gjort det samme, bare enda mer ekstremt, ved å koble tidenes sexsymbol (Marilyn Monroe) med tidenes massemorder (Charles Manson).

Koblingene til Queen er forøvrig mange. Lady Gaga er i likhet med Freddy Mercury like poserende, sjølsikker og sjøleksponerende som han en gang var. Forskjellen mellom dem er at Freddy hadde en mye bedre stemmeprakt. Gaga derimot er kanskje bedre på å provosere?

mandag

Ola Nordmann

Man trenger ikke å være hvit, kristen og hete Ola for å være nordmann i dag.

Stian Berger Røsland

Camillas pappa

I et sløvt øyblikk greide jeg å klikke meg inn på denne artikkelen om den kongelige villbassen Harry og rocke-vokalisten, Camilla. Britiske medier har den siste tida spekulert i en romanse mellom dem, noe som i seg sjøl er veldig stas i norsk sammenheng, og kanskje ikke fullt så stas i britisk.

Uansett, ingen som reagerte på at det var Camillas pappa som måtte gå ut og dementere ryktene? Camilla er 30 år.

My only love

My only love sprung from my only hate! Too early seen unknown, and known too late!

Romeo and Juliet  

Drapshelg

Denne helga har det gått for seg i vårt langstrakte land med flere drap og mistenkelige dødsfall. I Bergen og Oslo rapporteres det om sjokkerte naboer som har vært vitne til både pistolskudd og knivstikk. I Aurskog, mitt bosted med rundt 4000 innbyggere (inkludert Finstadbru), blei en ung gutt angrepet i eget hjem mens han sov og regelrett henretta med vold. Dette er det andre drapet i Aurskog på et halvt år, så nå begynner bygda å nærme seg nivået til en middelmådig, britsk krimserie med stormskritt.

For ei tid tilbake så blogga jeg om lokale hærværk-gjenger som skaper bruduljer i nabolaget (les her), og har nå i etterkant funnet ut at veien fra ei rampe til kriminalitet kan være forsvinnende kort. Den gangen skreiv jeg om den rosa elefanten som labber rundt her, men som lensmannen (og mange andre) velger å ha ei passiv tilnærming til ved å kremte om at han skal jobbe for flere ressurser. På lørdag sprakk den rosa elefanten for andre gang på kort tid. Så hvor blei det av de ressursene?

Så må vi slutte å bli så forbaska sjokkert over at slike faktisk ting skjer. I Aurskog har det ulma i lang tid, og jeg trur dette fort at det kan igjen. Så da er det bare å finne fram sjokk-maska på nytt.

lørdag

Tir'Na Noir

Det e svart novembar, havet knuse mot strand
Ein forliste drøm fra et sommargrønt land
Men eg huske ennå vakre Mary McKear
longt vest i Tir'Na Noir

Va du drøm? Va du te? Va du  hud? Va du blod?
Eg kan hørra deg le. Eg kan huska eg lo.

Vamp



fredag

Storkirke med lille-Jesus

Ettersom Sveriges tronearving gifta seg med sin personlige trener, Daniel, den 19. juni - så blei det lagt inn et obligatorisk besøk i Storkyrkan under besøket i Stockholm. Victoria og Daniel er jo en slag solskinnshistorie på lik linje med Sonja og Harald, og når en gutt av folket får lov til ekte Sveriges tronearving, så blir det gjerne litt ståhei. Da jeg besøkte kirken var det veldig lite ståhei der, noen få sjeler hadde funnet veien til kirkerommet for høstakkegudstjenesten. Store blomsteroppsatser og geistelige med flotte kapper var forsvunnet som dugg for sola. I steden for sprada det rundt et knippe turister i samme ærend som meg sjøl; få se kirka der Victoria gifta seg.
Det er egentlig litt rart at kirka heter "Storkyrkan", den er mye mindre enn Nidarosdomen. Men den har noen flotte, kongelige sitteplasser framme ved alteret som gir hedersplass til alle geistlige som er på besøk. Kirka er lagd av rød stein med digre søyler på to rader. Så hvis du var gjest i Victorias bryllup, og havna bak ei slik søyle, så ville jeg følt meg snytt. Altertavla er på kollisjonskurs med resten av kirka, i seg sjøl er den fantastisk i sin svarte - og sølvaktige framtoning, men med et blått glassmaleri over altertavla og rød murstein, så blei det litt pussig med ei svart altertavle.

Jeg kom også over lille-Jesus i kirka. Han sto og passa på brannslokkingsapparatet.


Oppover dette kirkegulvet gikk altså Victoria da hun skulle gifte seg. Kan tenke meg det kribla litt ekstra i kronprinsesse-magen den 19.juni. Kan også levende forestille meg at deen del gjester kunne hun gladlig ha fjerna fra lista , men som kun var der pga. sin kongelighet. Er fremdeles i sjokk over enkelte prinsessers kjolevalg under bryllupet, og det burde vært forbudt å komme inn i kirka med stygg kjole. Money can't buy good taste.
Denne lys-globusen var til tenning av lys. Alle kirker burde ha en slik.

Art in life

What strikes me is the fact that in our society, art has become something which is only related to objects, and not to individuals, or to life.

Michel Foucault


torsdag

Bjørgen i paralympics

Det er en litt rar debatt som foregår rundt astmamedisinene til Marit Bjørgen om dagen. Hun har godkjent bruk av preparatene av både FIS og WADA, sjøl om de står på listene for doping. Legen Ola Rønsen sier at det ikke har noen effekt på prestasjonsevnene til utøveren, men åffer står astmamedisinen på den lista i hele tatt, da?? Det lurer jeg litt på.

Lukas Udelhoven er ikke så begeistra for all astmaen rundt omkring, og mener at snart har sjuke folk inntatt alle pallplasseringene. Jeg foreslår herved at Marit Bjørgen og alle hennes astma-kollegaer heller da deltar paralympics, der de sikkert ville gjort det bra sjøl uten medisinen sin. Så kan alle 100 % friske folk samt doping-tatte få lov til å delta ellers. Det ville sikkert passa Kowalczyk bra.

Don't marry virgins

Rich men don't marry virgins for the same reason they don't hire chauffeurs who can't drive. They value experience.

Gabi Solis, Desperate Housewives


Rakkerfanta!

Etter at den forrige pusen takka for seg, så har jeg vært på utkikk etter en ny firbeint venn. Planen var å ta seg god tid og finne den "riktige" pusen, slik at ingen bestemmelser skulle gjøres fordi en bare trenger en pus. Etter et besøk i Blaker, så fant jeg ut at en pus som hele tida sitter under sofan ikke er så aktuelt. Den kan jo risikere å stryke med under der av skrekk når han møter den bustete birmaen vår.

Men et sted langt inne i Gansdalen kom jeg over en kullsvart pus med forholdsvis mye ego og attitude. Hun har ingen betenkninger rundt å klatre rundt på fremmede mennesker, har ikke dødsforakt i det hun prøver å hoppe opp på en barstol med masse klær på og er stort sett høgt og lavt. Etter at jeg henta henne, så har tanken slått meg at dette er en ADHD-katt.

Prøvde å ta noen fotos av rakkerfanta, men det er ikke så lett av en katt som ikke greier å stå stille. Har i alle fall gjort et forsøk.

onsdag

Vem kan segla

Vem kan segla förutan vind?
Vem kan ro utan åror?
Vem kan skiljast från vänene sin
utan at fälla tårar?

Svensk folkevise

Gruvefangenskap

Endelig er gruvearbeiderne på vei opp etter flere uker i gruvefangenskap. En kan jo spørre seg om noen av dem noen gang kommer til å sette sine bein i ei gruve igjen, det var vel ikke så mange overlevende etter Titanic som prøvde seg på nye båtturer. Det jeg lurer på om er gruvesikkerhet; en får stadig høre om slik ulykker, og da med langt mindre heldige utfall. Og hva er det inni disse gruvene som er så viktig å få ut? Det var jo gruvedrift i Norge også en gang i tida (det er fremdeles litt på Svalbard) både på Røros og i Kongsberg, og da var det kobber og sølv som skulle ut til folket. Noe sier meg at det er etterspørselen av noe som gjør at det fremdeles graves langt inni bakken. Og så lenge en har spandert en hjelm på sine undersåtter, så er sikkerheten ivaretatt. I Norge brukte vi da små barn til å løpe rundt i tunnelene.

Det som er fint med denne saka er at den er ei motvekt til alle fæle nyheter som mediene forer oss med. Så får vi se åssen gruvefolket greier å leve med opplevelsen i framtida. Men det er ikke sikkert at mediene er så interessert i akkurat det.

Full of optimistic expectations

I'm full of optimistic expectations of freedom coming to China in the future, because no force can block the human desire for freedom.

Liu Xiaobo


Mine Gaga-krav

Lady Gaga farer rundt i verden som en virvelvind med sine merkverdige kostymer (klær kan det vel knapt kalles..) og adferd - og nå kommer hun til Norge, og i den sammenheng VG har da fått tak i "must have"-lista hennes, et fenomen som eksisterer hos alle veletablerte kjendiser. Det var ingen krav om kjøttkjole denne gangen, det merkelige var at alt som sto ramsa opp der var enten vegetar, soya eller lettprodukter. Dessuten skulle hun ha 24 flasker vann. Kan fort bli tissetrengt under konserten da, eller??

Hvis jeg noen gang skulle bli kjendis i Lady Gaga-størrelse, så vil jeg gjøre krav på følgende:



  • hekla pannekakekjole 
  • 1 hjemmelaga pizza med pepperoni
  • surdeigsbrød fra United Bakery
  • trankapsler
  • Cosmopolitan med coctailbær (ikke sitron!! Veldig viktig)
  • dip og gulrot
  • kaffe fra Kenya
  • lettmjølk
  • brie og jordbær
  • penicillin 

tirsdag

Vilket parti

Varför är svensken så rädd för at säga vilket parti han röstar på?

Mustafa Can

Stockholmsjazz

Nordens Venezia kan by på veldig mye mer enn bare kongelige slott og gamle bruer. I helgas utflukt til Stockholm greide jeg å spore opp en jazzklubb på Södermalm; Louis jazzklubb og resturang. Den hadde tilhold i et hjørne på et kjøpesenter (!) og har jazzkvelder og søndagsbrunsj-jazz. Litt usikker på hvor jazzete det er å ha tilhold på et kjøpesenter, men stemningen inne i lokalet var slike det skal være på en slik klubb. Matservering og rolig skravel mens musikken ruller og går. Kan forresten anbefale stedets jazzete drink, Fidel Castro, for alle som har sans for rum og ginger ale.


Denne søndagen så var det en Ulla Ohlson som stilte til dyst. Hun hadde med seg et band (uvisst om det hadde noe navn..) bestående av folk som enten var kompiser eller i slekt. Bandet hadde en casual sjargong, der de tidvis diskuterte ivrig mens musikken gikk om hvem som skulle inn når, hvilke sang som skulle spilles etterpå og hvilken toneart den skulle gå i. De fikk også etterhvert en veldig vridd pianist ettersom han satt med ryggen til bandet. Publikum var av den noe eldre garde, jeg var vel den yngste i lokalet (minus pianisten og trommisen i bandet, de var knapt kjønnsmodne).



Jazzklubben skilta med å være Stockholms fremste, men jeg aner jo ikke noe om hvor mange andre slike klubber det er i byen. Men det var uansett et hyggelig opplevelse å sitte sammen med en gjeng pensjonister og høre den ene klassikeren etter den andre komme trillende. Det er aldri lov å undervurdere selskapet, dessuten burde den yngre garde ta mer for seg av slik tilbud. Heia jazz.



Jazzete mat & drikke; brunsjen var nok til å holde deg mett de tre timene de holdt på. Fidel Castro blei intatt som et lite prosjekt i sprelskhet. Likte nok best ginger alen.

mandag

Gjentar gjerne

Jeg har ikke sagt det før, men gjentar det gjerne.

Thorbjørn Jagland


Snørr og barter

Da Obama fikk fredsprisen i fjor, så var det mange som gnudde seg litt i hårrota over den avgjørelsen. 9 måneder som USAs første mørke president burde ikke kvalifisere til en slik pris, sjøl om han løp(er?) rundt i verden som en jo-jo for å rette opp skadene etter den forrige presidenten. I år har en kinesisk menneskerettighetsforkjemper fått den jeveste gullmedaljen, og da har innvendingene vært at fredsprisen vil bli oppfatta helt feil i Kina ettersom han er å regne som kriminell der borte. Men nå har vel aldri fungert likt i kommunistiske og demokratiske land? Kinesiske myndigheter vil selvfølgelig reise seg opp på to bein og brøle mot en slik avgjørelse, det er jo derfor de har satt Xiaobo i fengsel; han er en plagsom mygg som messer rundt om demokrati, og det vil de ikke ha. Militærjuntaen i Burma sto vel heller ikke akkurat og klappa i henda da Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen i 1991. Ingen ikke-demokratiske land vil gjøre det, forskjellen på Kina og Burma er at verden har forholdsvis mektige handelsavtaler med Kina. Viktig for dem, viktig for oss.

På mange måter er hele verden til sengs med denne Kina-fienden, enten vi liker det eller ikke ei. Og når Jonas Gahr Støre sier at ".....det burde ikke være noen kobling mellom fiskerifaglig møte og fredsprisutdelinga..." i forbindelse med at fiskeriministeren vår har fått møtenekt, så er det lett å glømme at Kina er ikke Norge. Der borte skiller en ikke snørr og barter slik vi er så flinke på her til lands. Når Norge har gitt fredsprisen til en skummel demokrati-mann på 1.50 - så hevnes det med vellyst ved å avlyse viktige fiskemøter. Det må en bare regne med når en skal kave rundt i samme seng som fienden. Men for å slippe unna alle ubehageligheter, så kunne vi i år gjort et lite Nobel-bytte med svenskene. De kunne fått fredsprisen i år, så kunne vi fått litteraturprisen i retur. Da hadde alt blitt så meget fredligere, ei heller ingen skjær i handelssjøen.

8 gubbar

Det kostar 150 kr. att se 8 gubbar. Du kan åka til Bejing och se tusenvis för samma priset.

Hørt om terracotta-armeen, i køen på Ostindiaska museumet, Stockholm


torsdag

Mockumentary

Dette ordet kom jeg over i forbindelse med en artikkel i forbindelse et forholdsvis nytt fenomen; programmer der personer spiller seg sjøl, men som samtidig er ei oppdikta fortelling. Knausgård gjør det samme i bøkene Min Kamp, så dette med å blande dokumentar og fiksjon er tydeligvis i vinden. Linn Skåber er i gang med en ny runde av Hjerte til Hjerte, og da er formen på tv-programmet som en dokumentar, mens innholdet er kun oppspinn. Første sesongen gikk jeg fem på og ei mil uti salaten da hun fornærma Bjarte Hjelmeland rundt legninga hans. Blei oppriktig flau, og skrudde av hele tv-en. Så blei jeg fortalt i etterkant at det var avtalt spill, men åssen kunne jeg vite det, da??

Show you my bolle

I'm sorry, we don't have grades in Norway, but I can show you my homemade...øhm...bolle.

Resultatet hvis SV hadde fått gjennomslag for en skole uten karakterer


Rømskog på kartet

Det er litt småskummelt å blogge om den bygda en har vokst opp i. Mest fordi en kan fort erte på seg folk som bor der inne, og ingenting er mer upraktisk å ha 650 rømsjinger brølende rundt i hagen sin. Likevel gjør jeg et forsøk etter å ha fulgt med på butikksaken de siste to ukene. Er fullstendig klar over at det er litt kort tid med tanke på at det totalt sett har tatt fire år å komme fram til en bestemmelse på hvor butikken skal ligge. Men jeg blei så hoppende glad over at det endelig ser ut til å bli ei løsing på butikksaken at jeg ikke klarer å dy meg.
Forrige gang jeg var innom Tørnby Landhandleri så oppdaga jeg et merkelig fenomen; kunder reiste ned butikkbakken og bort til Eie for å snu. Etter nærmere spørreundersøkelser fant jeg ut at årsaken til det var at det var så trangt på parkeringa at en ikke får snudd der. Det kan i mitt hue bety tre ting; 1.) bilene på Rømskog har blitt større 2.) befolkningseksplosjon ( = flere biler) 3.) parkeringa er for lita. Men det er ikke bare trangt utenfor, også innvendig kan en møte på et par utfordringer i handelen i forhold til liten plass. Vognene er for store (men normale sett i forhold til butikker som Rimi og Rema) slik at en komme i fare for å butte med enten andre kunder eller ei hylle. Har en glemt ei vare på ruta (det er lurest å ha ei fast rute), så er det umulig å snu. Da må en enten rygge med vogna eller parkere den et lurt sted, for så å gå tilbake å hente varen. For glemske og utålmodige personer kan dette gi handelturen en ekstra dimensjon.

Det er ingen tvil om at både lokalitetene og parkeringa trenger en renessanse på Rømskog. Men det kan virke som om tid er noe en har rikelig av der inne. Det er mulig at fire år er kort tid i den store sammenheng, men i den lokale sammenheng må det da være ei halv evighet? Jeg tenker også med skrekk og en smule gru på fortsettelsen; skal det nå ta 8 år å få bygga en ny butikk?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...