mandag

Kariannes slankende tipsDebatten raser rundt i vårt langstrakte land om hva slags diett en egentlig skal ha for å holde vekta der den skal være eller for gå ned i vekt. Det er mange alternativer å velge i, men den som har fått mest oppmerksomhet heter lavkarbo - der prinsippet er å spise mer fett og mindre karbohydrater. Problemet med ikke å spise karbohydrater er at du blir dummere av det. Hjernen trenger karbohydrater for å kunne fungere slik den skal. Så da står du ovenfor et litt kinkig valg; dum eller tjukk? 

Sjøl har jeg lita tru på at dietter løser noe som helst. Og det er heller ikke spesielt langsiktig med tanke på at du før eller seinere skal av dietten og spise 'normalt' igjen.  Og hva skjer da? Da blir det litt som fanger som skal tilbake til samfunnet etter endt sonetid; de er ikke rusta til å vende tilbake til det normale livet. Og sånn er det for kroppen etter endt diettperiode. For hva gjør dietten egentlig for å; 1.) Utvikle bevissthet om smak? 2.) Hvordan spise balansert? 

Ingenting.Så her er mine beste slanketips fra ei som er passe slank! Jeg håper de kan være til nytte. 

 1. Finn ut hva du virkelig liker, slik at du ikke sitter og gnager på ting som bare er passe godt. Jobb med å finne ut av hva DU synes er gode smaker. Eksempel: Jeg oppdaga sushi i en alder av 28 år og nå spiser jeg det så ofte jeg får muligheten. Brus har jeg nesten kutta ut fordi jeg synes det smaker ekkelt. 
 2. Tenk kvalitet når du spiser. Franskmenn er pinlig opptatt av dette her, og spiser nesten ikke når maten ikke er bra nok. Så hvis du ser en franskmann pirke i maten, så veit du hvorfor. 
 3. Tenk balanse når du spiser.  
 4. Ha alltid et fruktfat stående framme lett synlig. 
 5. Kjøp deg drikkeflaske med sugerør, for eksempel Camelbak eller Nathan. Bedre å suge i seg vann enn å helle det i seg. 
 6. Spis hver 3.time. Små mellommåltider med f.eks. nøtter og frukt hindrer sultfølelse. 
 7. Nyt maten når du spiser og ikke kast den i deg. Da får du tid til å kjenne på smaker samt at du kjenner metthetsfølelsen bedre. 
For meg som har slekta proppende full med hjerte-og karsykdommer, så vil det aldri være aktuelt å gyve løs på en lavkarbodiett. For sjøl om du er tynn utvortes, så kan du være tjukk innvortes. Den tanken burde flere ha med seg. 

Fin drikkeflaske!

The debate on low carb diets are running wildy in Norway these days. Personally I have little confididence in these diets because they only put your body in a mood, and when you are going back to normal eating - you really haven't done anything about the real problems; 1.) How to develop consciousness about taste 2.) How to eat balanced. 


My best diet suggestions are therefore; 1.) Find out what you really like and avoid eating food you don't really fancy. 2.) Think quality when you eat 3.) Try to eat balanced 4.) Always have fruit available 5.) Buy a good water bottle with a straw inside (Camelbak or Nathan) 6.) Eat every third hour (a small snack stops the feeling of hunger) 7.) Take pleasure in the food you're eating and eat slowly. Being a glutton dosen't give you a feeling of beiing full. 


In my family we have cardiovascular disesase and therefore a low carb diet will be out of the question. But you can be slim outside and still have blocked blood vessels. That is a paradox that more people should think of. 

11 kommentarer:

 1. Veldig veldig bra sagt! Har heller ikke tru på slanking, det er mye viktigere å spise sunt og bevege seg. Jeg har også tru på størst mulig variasjon i kostholdet. Min lille teori er at det kan hende at mange som går på lavkarbo og som føler seg mye bedre egentlig ikke tåler gluten eller kanskje hvete. Bare mine teorier ;)

  SvarSlett
 2. Du verden! Det med hjerte og karsykdommer og lavkarbo har jeg aldri tenkt på!
  Takk for opplysningen, nyttig å vite!

  SvarSlett
 3. Så enig, så enig! Det virker som om nordmenn (evt norske medier) har glemt at mennesker har levt i tusenvis av år på "usunne" varer som rødt kjøtt, korn og melk. Hysteriet med at man ikke "vet" hva som er sunt og ikke er egentlig bare oppdiktet. Grunnen til at folk blir overvektige har ingenting med det uskyldige brødet å gjøre, men med alt av brus, godteri og fast-food som folk har i seg. Pluss at vi beveger oss altfor lite i forhold til det vi fra naturens side er laget for.

  Jeg kan ta meg selv som eksempel: Mine ekstra kilo har ingenting å gjøre med at jeg spiser brødskive med salami på matpakka, men at jeg spiser sjokolade hver kveld og aldri trener. Endrer jeg de to siste, endrer jeg livsstilen, og et normalt, norsk kosthold vil dermed funke fint i forhold til å opprettholde en sunn vekt.

  SvarSlett
 4. @Bøllemamma: Er det mange som påstår det? At de føler seg bedre på lavkarbo, mener jeg? Tipper blodårene ikke er av helt den samme oppfatning etterhvert.. Jeg vil vel tru at mange ser det på en måte for å slanke seg jeg, da? Og kanskje kamuflerer det litt med at kroppen har det så mye bedre. To fluer i samme smekken.

  SvarSlett
 5. @Ane: Veldig bra eksempel, ja. Vi har mista litt kontakt med metthetsfølelse og gode smaker. Innbilt hue og kroppen at usunn mat smaker godt. Men den gjør jo egentlig ikke det, gjør den? Da blir det liksom litt feil å gi brødskiva skylda.

  SvarSlett
 6. Måtte tenke litt før jeg skreiv mer ;)
  Har hørt flere som sier at de blei så mye bedre da de begynte på lavkarbo. Jeg har som sagt en mistanke om at de kanskje heller skulle kutta ut gluten eller hvete, men folk har ikke lyst til sånt fordi det er en varig diett.

  Lavkarbo er noe man kan gå på ei stund, rase ned i vekt, og stolt si at det var da ingen problem. Men om de ikke fjerner årsaken til at de gikk opp i vekt, vil de fort legge på seg igjen. Jeg syns det virker skummelt å gå så fort ned i vekt, og enda skumlere å ha jojovekt.

  Så dette i iTromsø i dag: http://www.itromso.no/nyheter/article490951.ece
  Ketose, trur ikke det er det lureste å holde på med.

  Jeg har tru på moderasjon i kostholdet, og dermed et stort mangfold, det er også det vi er evolusjonært tilpassa. I tillegg er vi ikke tilpassa å sitte i ro, men evolusjonært sett er vi programmert til å ta det med ro så snart vi kan (så vi kan spurte når løven kommer ;) ). Siden vi kan være så rolige som vi nå er i dagens samfunn, betyr det at vi må gå mot instinktene våre og trene for at vi skal opprettholde kroppene våre.

  Blei reine blåggposten det her i stedet for en kommentar. Forresten, du er så utrulig produktiv på bloggen din, syns du er kjempeflink!

  SvarSlett
 7. Godt poeng det der med varig diett! Og veldig morsomt det du sier om løva, hehe. Det er å gå mot instinktet å trene, ja. Kjenner du traff ei nerve der, gitt! Jeg kjenner ingen som klarer å holde vekta etter dietter, så det er jo egentlig bare å lure seg sjøl for en stakket periode. Men det en kan gjøre noe med er kvalitet, hastighet (ikke SLUKE mat) og bli flinkere på å kjenne på smaker.

  Jeg skal sjekk ut linken sporenstraks! Og tusen takk for koselig kommentar *smil* Jeg har ADHD-blogg. Hehe.

  SvarSlett
 8. Godt innlegg!

  Eg saknar også litt fokus på etikk i debatten. Dersom vi i vesten hadde spist mindre animalske produkter (ikkje meir!) og meir korn og grønsaker gjennom dei siste tiåra, ville vi kanskje ungått sultkatastrofer av dei dimensjonane vi har sett på Afrikas horn i haust. Tenk på kor mykje menneskemat som blir brukt til dyremat, for at folk skal få spise seg slanke på egg og bacon? Det er ikkje bærekraftig i det heile tatt.

  Ja til grove kornprodukter og grønnsaker!

  SvarSlett
 9. Helt enig i det Bai sier om etikk. Jeg synes det er mye viktigere å tenke økologisk/rettferdig når man velger mat, samt å kjøpe varer som er kortreiste, og minst mulig foredlet. Her i huset vurderer vi å bli "fiskevegetarianere", nettopp med dette som begrunnelse.

  SvarSlett
 10. Really?? Det hørtes spennende ut, Ane! Regner med at det er fisk + vegetarkost som er greia da?? Jeg har lagt ut linkmulighet til Harry Hole-innlegget, Ane. Bare ta deg de største friheter med å legge til noen av dine glimrende anmeldelser *smil*

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...