Jo, det skal jeg fortelle deg! Det er tilsetningsstoffet carrageenan. Det skal hindre at forskjellige flytende substanser skal blande seg og får substanser til å tykne. Så på den måten har den jo sin funksjon i både is og skokrem.
Når isbilen trilla forbi i ettermiddag så havna en boks med rollois plutselig i fryseren. Ikke at jeg har så voldsomme forventninger til at den isen skal være uten mystiske saker, men det er unektelig litt ekkelt å tenke på at det samme tilsetningsstoffet brukes også i skokrem og barberingsskum.
WHO anbefaler ikke å gi mat med carrageenan til småbarn. Forskning har vist at det er en sammenheng mellom tilsetningsstoffet og kreft i tarmsystemet. Ny forskning viser også at det kan være sammenheng mellom stoffet og betennelser i tarm og mage, og da har spesielt Chrons sjukdom vært framme i søkelyset. En ganske kjip inflammatorisk mage-og tarmesjukdom som kan angripe hele fordøyelsessystemet. Mye mageknip mao.
Så, tilsetningsstoffer er vel generelt noe møkk. Men carrageenan er billig å produsere, og det er gjerne av litt større betydning i masseproduksjon.
Hm, ikke helt sikker på om jeg ønsket å vite dette...
SvarSlett@Elisabeth: Det er mye rart i maten som vi helst ikke skal vite. #urk
SlettWhat she said...
SvarSlett@Siri: I said skokrem i isen.
Slett